Boligpartner

Ferdighus med utleie

Å eie et hus med utleie er smart. Her får du vite mer om hvorfor det er slik.

Hvis du bygger hus med utleiedel, kan du bruke leieinntektene til å finansiere en viktig del av boliglånet ditt. I tillegg blir verdien på boligen din høyere, når du bygger med utleiedel. Bestill vår huskatalog i dag og få svar på dine spørsmål om det å bygge hus med utleiedel.

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 29. februar 2024
Lesetid: ~27 min

Bygge hus med utleiedel

Her kan du se våre ferdighus med utleie. Husk at vi også kan tegne inn utleiedel i andre husmodeller og skreddersy en løsning for deg. Vi har hus med utleiedel for flat tomt og hus med utleiedel til skrå tomter.

Tekniske regler for å bygge hus med utleiedel

Når du bygger nytt hus skal du være helt trygg på at boligen tilfredsstiller alle krav i byggteknisk forskrift. Dette gjelder også for utleieleiligheten, som regnes som en selvstendig boenhet med de samme byggtekniske kravene. Leiligheten skal blant annet ha egen inngang, alle nødvendige fasiliteter som for eksempel kjøkken og bad, eget ventilasjonsanlegg, rømningsmuligheter og tilstrekkelig med lys. Samtidig skal utleieenheten lyd- og brannisoleres mot hovedenheten du selv bor i. I tillegg kommer regler knyttet til takhøyde og bodplass samt areal til parkering.

Kommunens reguleringsplan og størrelsen på tomten din er også med på å bestemme hvilke utleiemuligheter du har. Våre dyktige boligkonsulenter og prosjekteringsavdeling vet hvilke krav som stilles. Du kan stole på oss, vi er dine rådgivere og vet hva som er mulig på din tomt og hva du har lov til.

Å investere i en utleieenhet i huset du bygger, medfører noen ekstra byggekostnader. Hvor store kostnadene blir, avhenger av flere forhold som for eksempel tomten din, størrelse på utleiedelen og materialvalg. Uansett er det viktig å vite at når du gjør denne investeringen, så blir også verdien på boligen din høyere.

okonomisk_plan_hytte.jpeg

Skatteregler for utleie egen bolig

Hvis du bruker minst halvparten av boligen du eier til eget bruk, er det skattefritt å leie ut resten. Dette gjelder så lenge verdien av utleiedelen i huset er mindre enn verdien av ditt eget boareal.

Utleien er også skattefri hvis hele eller en større del av boligen leies ut for inntil 20 000 kroner i inntektsåret. Det betyr at det er først hvis du leier ut hele eller mer enn halvparten av egen bolig for over 20 000 kroner i året, at samtlige leieinntekter for hele året er skattepliktige.

Hvis du har en skattbar utleieenhet, må du skatte 22 prosent av leieinntektene.

(Gjelder per februar 2024, kilde: Skatteetaten og Huseierne )

Kan man få mer lån med utleiedel?

Leieinntekter utgjør en viktig ekstrainntekt for alle som bygger hus med utleiedel. Siden leieinntektene også er skattefrie, så regner ofte banken dette med som dine ekstra penger som gir deg en høyere betalingsmulighet, noe som igjen kan sikre deg et høyere boliglån. Ta kontakt med din lokale bank og undersøk hvilke lånemuligheter de kan gi deg, hvis du bygger nytt hus med utleie.

Hva er forskjell på hybel og utleiedel?

En selvstendig boenhet/utleiedel må ha egen inngang, kjøkken/tekjøkken, ett eller flere oppholdsrom/soverom, sanitærrom og nødvendige birom/tilleggsrom.

I motsetning til en selvstendig boenhet er hybel en del av den primære boenheten, og deler som regel funksjoner som kjøkken og sanitærrom.

Byggteknisk forskrift (TEK) krever blant annet at hver bruksenhet (boenhet) skal utgjøre egen branncelle. Det stilles også krav til lydisolasjon mellom de enkelte boenhetene.

(Kilde: SINTEF Byggforsk)

Hus med utleiedel i underetasjen

Se vår film hvor vi besøker kundene våre Julie og Ketil. De bor i nytt hus med utleie. Deres utleiedel er på hele 100 kvadratmeter og er i underetasjen på huset. Hør deres tanker om hvilke fordeler de har fått av å bygge hus med utleiedel. De har også mange gode tips og råd til deg som vurderer om du skal realisere boligdrømmen og velge en husmodell som kan bygges med utleiedel slik at du sikres viktig inntekt som du kan benytte til sparing eller til å nedbetale boliglånet ditt raskere.

Dine største økonomiske fordeler med å bygge hus med utleiedel

Vi viser deg et regnestykke som illustrerer hvor mye leieinntekten utgjør av dine totale lånekostnader per måned. Dette er kun et eksempel, men som du ser kan en leieinntekt benyttes til å nedbetale en viktig del av lånet ditt. For selv med høyt boliglån og renteøkning, vil en utleiedel fremdeles være gunstig for økonomien din.

Eksemplet her viser at den totale lånekostnaden er litt over 29.000 kroner per måned, og at leieinntektene er 11.000 kroner per måned. Hvis du bruker hele leieinntekten på innbetaling av lånet, reduseres den månedlige kostnaden til å bli 18.000 kroner.

  • Tomt og byggekostnad: 6.500.000 kroner
  • Egenkaptial: 1.750.000 kroner
  • Lånebehov: 4.750.000 kroner
  • Lånekostnad per måned*: 29.206 kr
  • Inntekt fra utleiedel: 11.000 kroner

*Nedbetalingstid 25 år, rente 5,49 prosent. DNB lånekalkulator

Landheim - et flott hus til skrå tomter med utleie i underetasjen. Dette huset er søsken med vår bestselger Raumarheim - som er tilpasset flate tomter.

Bygge hus med utleiedel

Vi opplever at stadig flere av våre kunder ønsker å bygge hus med utleiedel. Det forstår vi veldig godt. Å bygge nytt hus med utleie kan faktisk gi deg den viktige ekstrainntekten hver måned som du kan benytte til å betale ned boliglånet ditt.

Noen av våre kunder velger å bruke leieinntektene til sparing. Andre foretrekker å bruke pengene til å betale ned boliglånet sitt raskere. Det gjør at du blir gjeldfri tidligere. Uansett hvilken grunn du har, er våre boligkonsulenter alltid klare til å ta en prat med deg om mulighetene til å bygge nytt hus med utleiedel der du ønsker å bo.

Husk at selv om tomten din er liten, kan våre arkitekter skreddersy gode løsninger slik at en utleiedel for eksempel plasseres i underetasjen på huset ditt. Vårt mål er alltid å hjelpe deg slik at din drøm om nytt hus med utleie kan realiseres på den tomten som du ønsker å kjøpe. 

Klikk her hvis du vil vite mer om alle våre ferdighus.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

John-Petter Sandvold, daglig leder hos Sandvold Boliger AS. Han er opptatt av å gi gode råd til alle sine kunder, og kan svare på dine spørsmål om å bygge hus med utleie.

-Vi skreddersyr hus med utleie

I BoligPartner tilpasser vi alle våre eneboliger etter kundens ønsker. Så om du ønsker å bygge hus med utleiedel, så fikser vi det for deg.

Ta kontakt med vårt salgskonto r nærmest der du ønsker å bygge.

John-Petter Sandvold er daglig leder hos BoligPartner-forhandler Sandvold Boliger i Hønefoss . De har lang erfaring med å skreddersy boligløsninger for sine kunder.

-Vi setter oss ned sammen med kunden og starter med å kartlegge økonomiske rammer, boligønsker og behov. Deretter finner vi sammen frem til de beste løsningene. Vi tilpasser alle våre husmodeller og kan også tegne inn utleiedel hvis kunden ønsker det. Noen ganger kan vi møte på utfordringer, men det løser seg stort sett alltid, forsikrer John-Petter.

-Hva er viktig å tenke på når man skal bygge nytt hus med utleieleilighet?

-Det er viktig å være klar over at leiligheten i huset har de samme tekniske kravene som hovedhuset ditt. Det betyr at man må følge kravene til blant annet tetthetskontroll, lyd- og brannisolasjon, ha eget ventilasjonsanlegg samt tilstrekkelig med lys, svarer John-Petter.

Men dette trenger ikke kunden å tenke på. Når du bygger nytt hus med BoligPartner, skal du være helt trygg på at boligen tilfredsstiller alle krav i byggteknisk forskrift. Dette gjelder også når du bygger hus med utleiedel.

Bygde nytt hus med utleie - fikk lavere bokostnader

Eiendomsmegler Nils Helge Kirkbakk bygde nytt, moderne hus med utleie. Dermed fikk han lavere bokostnader i måneden, selv om han kunne flytte fra et eldre hus og inn i et flunkende nytt hus.

Se bilder og les reportasjen her

Foto: TV3/Rune Bendiksen Hallgeir Kvadsheim med gode råd til deg som vil bygge hus med utleiedel.

- Hus med utleie gir deg en stor fordel

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er ikke i tvil. Skulle han ha bygd seg nytt hus i dag, hadde det helt klart blitt et ferdighus med utleie. Foto: TV3/Rune Bendiksen

Les hvorfor her

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Bygde nytt hus med utleie og plass til tre generasjoner

Bli med hjem til Julie og Ketil på Jevnaker. Se dere nye hus med stor utleiedel i underetasjen - helt perfekt bolig for besteforeldrene til lille Theodor (1).

Se det flotte huset med utleie her

Bygde ferdighus med utleiedel på flat tomt

Se hvordan familien i Nannestad realiserte sin herskapelige boligdrøm ved å bygge huset med en egen separat utleiedel. Se den fine boligløsningen her.

Slik skapte de sitt hus med utleie

Studer plantegningene og se den smarte løsningen hvor garasje og utleie er plassert i et tilbygg inntil huset. Sveip for å se alle bildene.

Moderne hus med utleie

Her kan du studere løsningen hvor vår moderne Aragona har fått integrert en hybelleilighet på 49 kvadratmeter i underetasjen. Sveip for å se alle bildene av dette huset med utleie.

Familiehus med utleie

Fagerli er en populær husmodell for mange barnefamilier. Ta en kikk på bildene her og se hvordan du kan tegne om denne modellen til å bli et hus med utleie. Sveip for å se alle bilder.

Bestselger-hus med utleie

I katalogen vises vårt mest populære hus, Raumarheim, uten utleie. Her viser vi deg et eksempel på hvordan du kan tegne om Raumarheim slik at det blir et hus med utleie. Bla for å se alle bildene.

Flere gode tips til deg som vil bygge hus med utleiedel

Hvilke regler må du forhold deg til når du skal bygge nytt hus med utleie? Bestill vår katalog og les mer om dette her.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Funkishus med utleie

Drømmer du om å bygge nytt funkishus, men synes totaltkostnadene blir for høye? Du kan fint velge å bygge funkishus med utleie. For noen kan det være riktig å tegne inn en liten hybel i planløsningen. Slik som du får i vårt funkishus Treviso . Her er hybelen på 38 kvadratmeter og plassert i husets første etasje. Det er egen inngang til hybelen, og fra hybelen er det en dør inn til hovedkjøkkenet i huset. Se bilder av dette funkishuset med utleie i galleriet under.

Andre ønsker seg en større utleieleilighet i funkishuset slik at leieinntektene blir høyere. I BoligPartner har vi et funkishus som heter Quadra Trento. Her strekker utleieleiligheten seg over to plan og er på til sammen 60 kvm. Dette funkishuset med utleie er ikke i vårt hovedsortement av kataloghus, men hvis du ønsker mer informasjon om huset er det bare å ta kontakt med oss.

Kanskje du letter etter en husmodell som er et funkishus med utleie og takterrasse? Ta gjerne en prat med oss om dine ønsker, fordi i BoligPatner kan vi skreddersy og tegne akkurat de løsningene du ønsker når du skal bygge hus med utleie.

Hus for skrå tomt med utleie

Leter du etter et hus med utleie som passer til en skrå tomt? I BoligPartner har vi flere fine sokkelhus, hvor det er utleiedel i underetasjen. Vi har hus med mindre hybler og hus med separat utleiedel, hvor leiligheten er større. Et av våre mest populære hus for skrå tomter med utleie er, Hoelsgaard. Dette er et herskapelig hus hvor utleiedelen er på 50 kvm og plassert i sokkelen.

Vi har også andre modeller for deg som ønsker å bygge hus med sokkelleilighet. Ta gjerne også en kikk på modellen Aasheim. Huset er på 227 kvadratmeter og gir deg muligheter til å bruke sokkeletasjen til utleie. I planløsningen ser du at vi har tegnet inn to hybler i sokkeletasjen. Begge hyblene er på 19 kvm + et eget bad til hver av enhetene.

Herskapelig hus med utleie

Som standard kommer vår herskapelige Holmgaard uten utleie, men hvis du ønsker leieinntekter kan vi tilpasse huset til dette. Ta en kikk på denne løsningen som viser huset med utleiedel. Sveip for å se alle bilder.

Hus med 5 soverom og utleie

Har du behov for mange soverom, og samtidig ønsker å bygge hus med utleie? I BoligPartner skreddersyr vi gjerne et hus som tilfredsstiller begge deler. Noen av våre kunder har for eksempel bygget vår bestselger Raumarheim , som har fem soverom, og tegnet inn en utleiedel ved siden av hovedhuset.

Huset får da på en måte et eget minihus som er knyttet sammen med hovedhuset. Dette kan være en fin løsning, hvis du ikke ønsker å ha utleiedelen inn i selve bygningskroppen hvor du selv bor. I tillegg bevarer du alle rom i planløsningen slik at ikke utleiedelen tar av boligarealet som du selv benytter.

Ta gjerne kontakt med våre boligkonsulenter hvis du ønsker å se eksempler på planløsninger for hus med 5 soverom og utleie.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Her er et bilde av huset med utleie som familien har bygget på sin drømmetomt

Realiserte boligdrømmen om hus med utleie

- Vi fant drømmetomta, men drømmehuset ble litt større enn det vi hadde sett for oss. Det var da BoligPartner kom med ideen om å bygge huset med en utleiedel, forteller huseieren.

Bygde herskapelig hus med utleiedel

Derfor lønner det seg å bygge nytt

Forhandlere av hus og hytter