Boligpartner

Fortsatt mest prisgunstig med nytt hus - til tross for høy boliglånsrente

Selv om du må ta opp et høyere boliglån for å bygge nytt hus, er det mer prisgunstig per år å bo i en nybygget bolig vs. i et eldre hus på samme størrelse. Her viser vi deg hvorfor.

Du må betale mer i rentekostnader på et boliglån, når boliglånsrenten er høy. Likevel er det fremdeles mest prisgunstig å bygge et nytt hus til 7 millioner kroner, sammenliknet med å kjøpe et tilsvarende hus (bygget for 30 år siden) for 4,8 millioner kroner. Ta en kikk på vårt regneeksempel.

Dette er tallene

I vårt regneeksempel bruker vi tall fra Prognosesenteret som viser at vi i snitt bruker 50.930 kroner per år på vedlikehold i et eldre hus. I et nytt hus er det ikke behov for vedlikehold de første ti årene. For å regne ut årlige kostnader til oppvarming, har våre ingeniører sett på hvor stort energibehov et hus har, hvis det bygges etter dagens tekniske forskrifter og hvis samme hus hadde blitt bygget for 30 år siden. 

Totalt sett viser regnestykkene at du sparer cirka 1.000 kroner per år i totale bokostnader ved å investere i et nytt hus vs. å kjøpe en 30 år gammel bolig. Samtidig får du gleden av å bo i et helt nytt hus, med fordeler som høy boligkomfort, frisk inneluft og moderne løsninger.

NYTT HUS

  • Kjøpesum: 7.000 000 kr
  • Rentekost etter skatt: 238 547 kr
  • Vedlikehold: 0 kr
  • Årlig kost energibehov oppvarming: 25 286 kr
  • Eiendomsskatt: 18 200 kr

TOTALE ÅRLIGE KOSTNADER:

282 033 kroner

BRUKT BOLIG

  • Kjøpesum: 4.800 000 kr
  • Rentekost etter skatt: 166 758 kr
  • Vedlikehold: 50 930 kr
  • Årlig kost energibehov oppvarming: 53 314 kr
  • Eiendomsskatt: 12 040 kr

TOTALE ÅRLIGE KOSTNADER:

283 042 kroner

NB: I regnestykkene har vi sett på den gjennomsnittlige årlige kosten over en 10-års periode. Vi har inkludert rentekosten, men har ikke inkludert låneavdragene. Regnestykkene er gitt eksempel der vi har tatt noen forutsetninger, for eksempel er kapitalkosten basert på en egenkapital på 15% og en rente på 5,24 % (brukt bolig) og 5,14 % (ny bolig med grønt lån) Videre har vi i den brukte boligen satt en forutsetning at det ikke er utført tiltak som etterisolering eller bytte av vinduer etc. Energiforbruket som presenteres i regnestykket er basert på energiberegninger i TEK 92 sammenliknet med dagens TEK 17. 

Interiørillustrasjon av stuen i 1. etasje i husmodellen Adria. Vegger og tak er malt i behagelige fargetoner og det er brukt eikespiler på deler av veggen. Skyvedører ut til uteplassen står åpne.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Dobbelt så høyt strømforbruk til oppvarming i en eldre bolig

Med dagens strenge tekniske krav til nybygg, er kvaliteten på bygg, vinduer, isolasjon og øvrig byggemateriell så god at dette halverer energiforbruket på nye hus sett opp mot energiforbruket i eldre bruktboliger. En ny og energieffektiv bolig har cirka halvparten av strømforbruket til en eldre bruktbolig; henholdsvis 18.000 kWh mot 36.000 kWh.

Klikk her hvis du har lyst til å vite mer om ferdighus fra BoligPartner.

Les mer om strømutgifter i nye og eldre hus her. 

Unngå stadig store vedlikeholdskostnader

Dersom du flytter inn i en bruktbolig som er 30-40 år gammel, er sjansen stor for at du i løpet av en 10-års periode må ta høyde for både reparasjoner og vedlikehold på huset ditt. Kanskje du trenger nye og mer effektive panelovner? Eller skrape og male huset utvendig og sette på nye ytterdører? Installere varmepumpe og etterisolere? Dette er eksempler på vedlikeholdskostnader som normalt faller utenfor selve huslånet, og som plutselig kan dukke opp som store uforutsigbare innhugg i den daglige økonomien.

For en ny bolig derimot, trenger du ikke å ta høyde for vedlikeholdskostnader de første 10 årene - i et helt nytt hus kan du nemlig være trygg på at alt er optimalt utført og at alt byggemateriell er av ypperste kvalitet - med lang levetid.

Med tanke på at kostnadene nevnt ovenfor er utgifter man normalt ikke får dekket opp gjennom lån, er de tatt direkte inn i årlig kost, som da blir beregnet til kr 509 300 kr for en periode på 10 år. Altså 50 930 kr mer i årlig kostnad, fremfor det et nytt hus vil koste.

Disse tallene for snittpriser på vedlikehold i eldre hus har vi fått tilgang til via Prognosesenteret sine analyser. 

Vedlikehold_600x300.jpeg Ved kjøp av en bruktbolig vil du måtte ta høyde for oppussing og reparasjoner.
Kjøkken og stue i husmodellen Aragona vises her frem i en dus grønntone med mørke detaljer slik som på dører og vinduer. Kjøkkenet er også svart. Døren ut til verandaen står åpen.
Raumarheim er mange kunders drømmehus - denne populære modellen inneholder alt en familie ønsker seg i et hjem.

Bestill gratis magasin med huspriser

Lurer du på hva våre mest populære hus koster? Se priseksempler i vårt gratis magasin.

Oppsummert så sparer du vesentlig med penger på en ny bolig

Store reparasjoner, sammen med høye strømkostnader, samt reparasjoner og vedlikehold som må påberegnes i en eldre bolig, viser hvordan en bruktbolig til 4 800 000kr kan koste deg mer per år enn et nytt hus til 7 000 000 kr.

Totalt gir dette en gjennomsnittlig årlig kostnad på kr 282 033 , - for ny bolig og kr 283 042, - for en brukt bolig. 

Godt innemiljø, trygge forutsetninger og ingen skjulte utgifter

I tillegg til det økonomiske aspektet, er det godt å vite at ethvert rom i et nytt hus tilbyr et godt og rent inneklima og at huset du bor i er bygget i henhold til dagens strenge krav. Du vet hva du får, alt er nytt og alt er optimalt utført av fagfolk. Et nytt hus betyr et liv og en hverdag uten de store vedlikeholdsbehovene, uforutsette og tidkrevende reparasjoner, fordyrende oppussing og økonomiske overraskelser. Slike utgifter utgjør en stadig uforutsigbar økonomisk og tidkrevende faktor i en bruktbolig. Et helt nytt hus sparer den verdifulle tiden din! Når du bor i et hus med topp standard kan du bruke dagene dine - og årene dine - på andre ting enn oppussing, reparasjoner og vedlikehold.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Husmodellen Como i lyst tre med sorte vinduer. Her illustrert i et sommerbilde med hagemøbler og mennesker i hagen.

Kjøpe ny bolig nå eller vente? Få boligekspertenes råd her

Hva mener boligekspertene du bør gjøre nå i en tid hvor alt blir dyrere? Se deres beste råd her om boligkjøp og valget mellom å kjøpe brukt eller nytt.

Se deres beste råd her

Halver strømforbruket til oppvarming i nytt hus

Visste du at du kan halvere antall kilowattimer du bruker i hjemmet ditt på oppvarming per år hvis du bor i et nytt hus, sammenliknet med et tilsvarende hus bygd for 30 år siden.

Slik er det mulig å spare strømkostnadene

Har jeg råd til å kjøpe nytt hus?

Klikk på knappen og fyll ut skjemaet under. Så kan vi gi deg mer informasjon om priser, byggekostnader og ledige tomter.

Slik sikrer du best mulig finansiering

BoligPartner ønsker å sikre at alle våre kunder får en best mulig finansiering med bransjens beste lånebetingelser når de skal bygge nytt. Derfor samarbeider vi med økonomiekspertene i Tjenestetorget Finans.

Les mer om dette her

Tjenestetorget-1.jpeg