Boligpartner
Hoelsgaard er et hus i tre etasjer med utleie, her vist frem på en skrå tomt med en frodig, grønn hage.
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 23. november 2023
Lesetid: ~6 min

- Utleie gir deg en stor fordel

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er ikke i tvil. Hvis han skulle ha bygd seg nytt hus i dag, hadde det helt klart blitt et hus med separat utleiedel.

Hallgeir Kvadsheim er Din Pengers økonomiekspert, gir pengeråd i podcast og er kjent rådgiver i TV3 sitt populære program Luksusfellen. Han mener det er smart å investere i utleiedel når man bygger nytt hus.

-Det er klart at det koster litt mer å bygge på en ekstra boenhet, men når man bygger nytt hus er ikke denne ekstra kostnaden nødvendigvis så stor. Skulle jeg ha bygd nytt hus nå, hadde jeg helt klart valgt å bygge med en separat utleieenhet, forteller han.

Økonomieksperten sier videre at brukte boliger med separat utleie ofte er priset høyere sammenliknet med tilsvarende bolig uten utleie. Ganske ofte er den prisforskjellen nesten like høy som det overskuddet utleien vil gi over tid.

-Når du bygger nytt er derimot ikke denne ekstrakostnaden så stor, derfor er det et spesielt godt råd å bygge med en utleieenhet når du bygger helt nytt hus, sier Kvadsheim. 

Hallgeir Kvadsheim. FOTO: TV3/Rune Bendiksen 

Hallgeir Kvadsheim. FOTO: TV3/Rune Bendiksen 

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Slik er skattereglene ved utleie

Med dagens skatteregler trenger du ikke å betale skatt så lenge verdien på utleiedelen er mindre enn verdien av ditt eget boareal. Denne skattefrie inntekten gir deg en ekstra inntektskilde, noe som også er positivt for banken din.

-Banken bør se på dette som en ekstra sikkerhet, og de fleste banker kan da gi et høyere lån til ditt boligprosjekt. Noen banker gjør likevel ikke det før du kan vise til en konkret leiekontrakt for utleieboligen din, forklarer Kvadsheim.

Kartlegg utleiemarkedet godt

Men før du bestemmer deg for hus med utleie, bør du aller først kartlegge utleiemarkedet i området ditt.

-Du må sikre deg en forståelse av markedet. Ta en sjekk på finn.no. Se etter om det ligger mange ønskes leid-annonser i ditt nabolag. Se dette opp mot hvor mange til leie-annonser som finnes i samme by. Er det mange til leie-annonser, men nesten ingen ønskes leid kan det tyde på at det her er leiers marked. Spør også naboer, entreprenører og andre referanser om de vet om andre som har leid ut i området, råder økonomieksperten.

En ukjent i hus

Han anbefaler deg også å tenke godt igjennom om din familie tåler å ha en ukjent person i samme hus.

-Dette er veldig individuelt. Noen ser på leietakeren som en ekstra trygghet og at det er fint at det er noen hjemme når du selv er borte. Da kan leieboeren følge litt ekstra med og tømme postkassen din når du selv er på ferie. Andre har større utfordringer med det å skulle ha noen boende i samme hus, sier Kvadsheim.

-Uansett er det viktig å tenke nøye gjennom hvordan utleiedelen etableres i huset. Det er for eksempel stor forskjell på å ha noen boende over seg sammenliknet med det å ha utleie i en separat sokkelleilighet. Videre bør man også ha en plan for hvordan utleiedelen kan innlemmes i din egen bolig, hvis du skulle bli lei av å leie ut. Her er det nok lurt å ha en god og tett dialog med boligleverandøren, slår Kvadsheim fast.

Vinkelhuset Gjendebu tilfredsstiller Husbanken sine lånekrav til bolig. Her vist med lys brun kledning og sorte vinduer. Illustrert i en frodig hage med to barn som leker med hageslange.

Ønsker du utleiedel på ditt nye hus?

Våre hus kan endres slik at du får på plass en hybel eller utleieleilighet i huset. Les gjerne mer om fordeler med utleie her.

Les mer om utleie her

Realiser drømmehuset med utleiedel

Når drømmehuset blir for stort, kan løsningen være å bygge huset med en utleiedel

Les mer her

Se våre hus med utleie