Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 01. desember 2023
Lesetid: ~9 min

Slik kan du bygge nytt hus med skjermet utleiedel

Når drømmehuset blir litt for dyrt, kan løsningen være å bygge boligen med en utleieenhet. Cecilie Rong er svært takknemlig for leieinntektene de får som nå finansierer en viktig del av boliglånet.

Der helt ytterst på Brattholmen utenfor Bergen fant de drømmetomta. Tenk å kunne bo her - så nær bølgene som stryker lett mot steinene mens lukten av friskt saltvann danser gjennom luften.

– Vi fant drømmetomta, men drømmehuset ble litt større enn det vi hadde sett for oss. Det var da BoligPartner kom med ideen om å bygge på en ekstra utleieenhet i bakkant av huset, forteller Cecilie Rong.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Fant den gode løsningen

I utgangspunktet var Cecilie skeptisk til å bygge hus med utleieenhet. Hun var redd for at utleiedelen ville ta for stor plass og at det ville bli for liten hage igjen til familien. Det viste seg raskt at her hadde hun ingenting å bekymre seg for.  

I tett samarbeid med Boligpartner tegnet de om drømmehuset Austergaard til å få en flott utleieenhet, over to plan, i bakkant av huset. Utleieenheten har skjermet uteplass samt egen innkjøring med parkering. På den andre siden av huset har Cecilie og familien sitt skjermede uteområde. Helt perfekt!

– Dette ble virkelig en knallgod løsning. Til og med veien er skjermet og vi har egen hage for oss selv, forteller Cecilie.

5 (1).jpeg Utleiedelen har sin egen parkeringsplass og skjermet inngang, samt hage. Det er fin skjerming mellom hovedhuset og utleiedelen.
Cecilie Rogn sier

Vi fant drømmetomta, men drømmehuset ble litt større enn det vi hadde sett for oss. Det var da BoligPartner kom med ideen om å bygge på en ekstra utleieenhet i bakkant av huset.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Dette bør du vite om utleie

Hvilke regler må du forhold deg til når du skal bygge nytt hus med utleie? Bestill vår katalog og les mer om dette her.

En viktig ekstrainntekt

Cecilie innrømmer gjerne at hun var veldig usikker på å bo i hus med utleiedel. Men uten denne ekstrainntekten, kunne ikke familien ha realisert sitt drømmehus.  

– Å bygge dette huset uten muligheter for å leie ut, hadde ikke fungert for oss, slår hun fast.

Det var heller ikke noe problem å finne gode leietakere. En splitter ny leilighet på 70 kvadratmeter, over to plan, med to store soverom, walk-in closet, stue, kjøkken og bad frister mange. Høyt under taket er det også, akkurat slik som i resten av huset.

Nå er tanken å leie ut leiligheten i noen år fremover. Senere kan dette bli et flott sted å bo for jentene i familien som i dag er i tenårene.

Gode råd til deg

Cecilie er opptatt av å følge regelverket og gjøre ting riktig. Derfor valgte hun å gå på et kurs i regi av Huseiernes Landsforbund for å være helt sikker på at familien gjorde alt rett i forhold til å leie ut deler av huset sitt.

– Jeg vet nå at det absolutt ikke er noe skummelt å leie ut. Mitt råd til andre er å bygge utleiedelen slik at man får hvert sitt område å oppholde seg på utendørs, anbefaler hun.

Utleie_austegaard_4.jpeg Skjermet hagedel for uteplassen

Stor etterspørsel etter utleie

BoligPartner møter stadig kunder som ønsker å bygge nytt hus med utleiedel. Mange tenker automatisk at de da må bygge et hus med sokkel, hvor utleiedelen er i underetasjen. Ofte kan det være en like god løsning å tenke utleie i bakkant av huset i stedet. Videre kan det være smart å tenke utleie over to etasjer, siden man da bruker minst mulig av utearealet til bolig. Videre er to soverom i utleien en stor fordel da dette gir en høyere leieinntekt og et større marked av potensielle leietakere. 

– Jeg vet nå at det absolutt ikke er noe skummelt å leie ut. Mitt råd til andre er å bygge utleiedelen slik at man får hvert sitt område å oppholde seg på utendørs, anbefaler Cecilie Rogn

Økonomiekspertens tips om utleie

Hvis Hallgeir Kvadsheim skulle ha bygd seg nytt hus i dag, hadde det helt klart blitt et hus med separat utleiedel. FOTO: TV3.

Se hans tips her

Fakta

Viktige tips til deg:

  • Hvis du bruker minst halvparten av boligen du eier til eget bruk, er det skattefritt å leie ut resten. Dette gjelder så lenge verdien av utleiedelen i huset er mindre enn verdien av ditt eget boareal.
  • Utleien er også skattefri hvis hele eller en større del av boligen leies ut for inntil 20 000 kroner i inntektsåret. Det betyr at det er først hvis du leier ut hele eller mer enn halvparten av egen bolig for over 20.000 kroner i året, at samtlige leieinntekter for hele året er skattepliktige. 
  • En selvstendig boenhet må ha egen inngang, kjøkken/tekjøkken, ett eller flere oppholdsrom/soverom, sanitærrom og nødvendige birom/tilleggsrom.
  • I motsetning til en selvstendig boenhet er hybel en del av den primære boenheten, og deler som regler funksjoner som kjøkken og sanitærrom.
  • Byggteknisk forskrift (TEK) krever blant annet at hver bruksenhet (boenhet) skal utgjøre egen branncelle. Det stilles også krav til lydisolasjon mellom de enkelte boenhetene. 

(Kilde: Skatteetaten, SINTEF Byggforsk)

Våre hus med utleie