Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 01. desember 2023
Lesetid: ~11 min

Bygge ny hytte? Se familiens gode råd til deg

Hva bør du tenke på når du skal bygge ny hytte? Familien Kristiansen deler gjerne sine ti beste råd med deg.

Sola er i ferd med å skyve skyene vekk høyt der oppe på himmelen over vakre Skeikampen. Fra hytteveggen kan du kikke rett opp til alpinanlegget der stolheisen løfter fjellets gjester trygt til toppen av bakkene. Det er ennå tidlig på formiddagen og inne i Bukkehø-hytta tar familien livet helt med ro.

-Her på hytta er det så stille og rolig. Vi har en stressende hverdag hjemme, så det å komme opp hit er som balsam for sjelen, forteller Jarle og Tone Kristiansen. Denne gangen er datteren Silje med på hytta, mens sønnen Stian er på jobb. 

Foto-Bukkehø-Skeikampen-2019-3929-JoakimMangen.jpg SLAPPER AV: Datteren Silje (f.v.) Jarle, hunden Theo og Tone Kristiansen slapper alle ekstra godt av når de har fridager på sin nybygde Bukkehø-hytte på Skeikampen.

Last ned gratis hyttekatalog

Last ned og les vår hyttekatalog med en gang. Her finner du masse inspirasjon, nye hyttemodeller og kundeintervjuer. Bestill katalogen gratis og les den på mobil, nettbrett eller PC/Mac

Ti gode råd til hyttebyggere

Nå har det snart gått et halvt år siden deres Bukkehø-hytte fra Karakter-serien sto ferdig. Nå deler de gjerne noen gode erfaringer med andre som også ønsker å bygge ny hytte.

  1. Tenk godt igjennom hvilke behov du har for hytta. Hvordan ønsker du å bruke den? Det er viktige vurderinger i forhold til hvilken hyttemodell du skal velge.
  2. Sett deg godt inn i reguleringsplanen som gjelder der du ser på tomt. Finnes det begrensninger du må ta hensyn til?
  3. Bruk god tid på å bestemme plasseringen av hytta på tomten slik at du får utnyttet solforholdene best mulig samtidig som du skaper den skjermingen som ønskes mot for eksempel bilvei eller nabohytter.
  4. Utnytt soverommene godt, slik at du skaper nok sengeplasser. Vi har valgt familiekøyer – det ble en god løsning for oss.
  5. Blir dere mange folk på hytta samtidig er det veldig lurt å ha to doer. Du klarer deg godt med en dusj, men vi var aldri i tvil om at vi skulle bytte ut den ene innvendige boden med ekstra wc.
  6. Vær godt forberedt før tilvalgsmøtet. Tenk nøye igjennom hvordan du ønsker å ha det. Det er mange valg å ta, så her er det lurt å ha bestemt seg litt på forhånd.
  7. Selv om det koster ekstra, kan det være lurt å gjøre noen oppgradering før byggestart. Det blir fort enda dyrere om du ønsker å endre på dette senere når hytta står ferdig og er tatt i bruk.
  8. Lytt godt til innspill du får fra hyttekonsulenten, rørlegger og elektriker. De har god erfaring og en viktig rådgivende rolle.
  9. Følg opp underveis i byggingen. Vi hadde mange lørdagsturer opp til hytta i byggeperioden, det var viktig for oss.
  10. Gjør deg helt ferdig med hytta. Ikke utsett ting.

Hytta Bukkehø – et riktig valg

Da tomta på Skeikampen var kjøpt, startet de jakten etter rett hyttemodell. Først falt valget på attraktive Midthø  fra BoligPartner sin karakter-serie.

Foto-Bukkehø-Skeikampen-2019-0614-JoakimMangen.jpg FINT I TERRENGET: Bukkehø-hytta til familien Kristiansen ligger godt plassert i terrenget.

- Vi falt helt for de store vinduene og den luftige stua med takhøyde på nesten fem meter. Eneste utfordringen med Midthø for oss, var at den ble litt for liten til behovet vårt. Planen var derfor at vi skulle utvide hytta litt, men etter gode råd fra hyttekonsulenten ble det da en bedre løsning å gå for storebror  Bukkehø (96 kvm) . Så slik ble det, og det har vi ikke angret et sekund på, forteller Jarle. Dermed fikk de litt større areal med blant annet et ekstra soverom/TV-stue.

Eneste tilpasninger familien gjorde på Bukkehø, var å gjøre om den innvendige boden til en ekstra WC i stedet. Videre gjorde de åpningen mellom stuedelen og kjøkkenet litt mindre, slik at de skapte mer veggplass til kjøkkeninnredningen.

Se alle våre hytter her

KAFFE OG KAKE: Tone serverer hjemmelaget sjokoladekake og deilig kaffe. Hun er god fornøyd med det moderne kjøkkenet på hytta.

Drømmedager på hytta

Jarle og kona Tone reiser opp til hytta så ofte de kan. Med egen hytte, slipper man å bruke mye tid på pakking. Alt av utstyr og klær er allerede på plass, så her er det bare å sette seg i bilen og handle med litt mat på veien.

- Vi slapper av på en helt annen måte når vi kommer hit til hytta. Hjemme er det alltid noe å gjøre, mens her trenger vi ikke gjøre noen ting. Det er deilig, slår Tone fast.

-Hvordan vil du beskrive din drømmedag på hytta, Tone? 

- Da står jeg tidlig opp, mens det fremdeles er helt stille i hytta. Så koser jeg meg med å lese litt, bake en kake eller bare sitte i sofaen og kikke utover. Når de andre har stått opp spiser vi god frokost sammen. Etterpå går vi ut en tur, enten på beina eller på ski. Hvis det ikke er for kaldt, er det veldig hyggelig å sitte rundt bålpannen etterpå før vi lager middag og avslutter kvelden med litt kortspill eller brettspill, svarer Tone, og legger til;

- Hjemme setter vi oss aldri ned for å spille spill, men her på hytta er vi sammen på en annen måte. Her har vi bedre tid, forteller hun.

BÅLKOS: Det er koselig å sitte her og prate rundt bålpanna.

En god byggeprosess

Familien hadde klare ønsker for hvilke løsninger de skulle ha. Derfor ble det steinfasade, både innvendig i stua og utvendig på fasaden. De var også sikre på hvilke farger de ønsket seg samt hvordan kjøkkenet skulle bli. 

-Vi hadde en utrolig dyktig snekker med skikkelig yrkesstolthet. Videre må vi også få skryte av både elektriker, rørlegger og BoligPartner. Vi fikk så mange gode råd om både muligheter og tilpasninger underveis, så det var veldig bra, forteller Jarle.

Nå gleder de seg til mange flotte fridager på hytta. I sommer blir det bygging av terrasse før det nok også blir en liten garasje ved hytta etter hvert.

-I nyttårshelgen var vi hele 12 personer og 3 hunder her i hytta. Det gikk fint det, men jeg er veldig glad for at vi valgte å ha to doer i hytta altså. Spesielt når man er så mange samlet, smiler Jarle.

Foto-Bukkehø-Skeikampen-2019--JoakimMangen-13.jpg EKSTRA WC: Familien er glad de prioritere å etablere et ekstra WC i gangen. Det er kjekt å ha når de er mange samlet på hytta.
Foto-Bukkehø-Skeikampen-2019-4048-JoakimMangen.jpg UT PÅ TUR: Med skiløyper rett ved hytteveggen kan Silje enkelt ta seg en liten skitur når hun har lyst.

Flere bilder av Bukkehø-hytta

Her kan du se flere bilder av familien Kristiansen sin flotte Bukkehø-hytte på Skeikampen.

Last ned gratis hyttekatalog

Last ned og les vår hyttekatalog med en gang. Her finner du masse inspirasjon, nye hyttemodeller og kundeintervjuer. Bestill katalogen gratis og les den på mobil, nettbrett eller PC/Mac