Boligpartner
Matera er et moderne ferdighus med store vinduer. Her inne i stua er det fire meters takhøyde på det høyeste.

Takhøyde i bolig – hva er standard?

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 11. april 2024
Lesetid: ~12 min

Hva er egentlig standard takhøyde i et nytt hus og kan du selv velge en høyere takhøyde hvis du ønsker? Se våre svar og råd til deg her.

 

Hvor høyt er det opp til taket i huset ditt? Takhøyden har mye å si for hvordan et rom oppleves.  Med høy takhøyde kan du ha større vindusflater, som gir mer dagslys inn i rommet. I tillegg når dagslyset lenger inn i boligen, hvis vinduene er store. En høy takhøyde har også en effekt på romfølelsen, slik at arealet virker luftigere og oppleves større enn det faktisk er i antall kvadratmeter.

Hva er takhøyde?

Definisjonen på takhøyde er den avstanden som er mellom gulvet og der hvor takkonstruksjonen begynner, for eksempel ved en takplate. Avstanden skal oppgis i meter.

Takhøyde regler – les om kravene her

Når BoligPartner bygger et nytt hus, følger vi reglene i byggteknisk forskrift. Her defineres takhøyden som romhøyde, altså hvor høyt et rom skal være. Rom for varig opphold (for eksempel kjøkken, stue og soverom) skal høyden være 2,4 meter som et minimum.

For rom som ikke er for varig opphold (for eksempel bod, bad, korridor og toalett) er minimumskravet til takhøyden 2.2 meter. Det er likevel verdt å merke seg at deler av et rom kan ha skrå himling med lavere høyde enn 2,2 meter. Hvis for eksempel et hus i halvannen etasje med saltak, slik at et rom ligger oppunder mønet, er det vanlig med skråtak.

Minstekrav til takhøyde

Det er ikke noe absolutt minstekrav på takhøyde, men det går en grense for hva som blir med i målverdig areal. Der det er skråtak, regnes målbart areal for den delen av etasjen/rommet som har fri høyde på 1,9 meter i en bredde på minimum 0,6 meter. Dette betyr at et rom må måle minst 190 cm fra gulvet og opp til der taket begynner for at rommet skal inkluderes i bruksarealet. På denne måten påvirker takhøyden det totale bruksarealet i et hus.

Standard takhøyde i våre hus

Her kan du se en oversikt som viser hva som er standard takhøyde i våre hus, basert på signaturbeskrivelsen til våre fire ulike serier. Husk at du selv kan velge å endre på takhøyden i våre hus, hvis du ønsker. Men husk at man må holde husets totalhøyde innenfor reguleringsbestemmelsene, slik at det kan ofte være en begrensning.

Herskapelig: 

 • 1. etg: 2,7 meter
 • Underetasje : 2,4 meter
 • Loft / 2. etg: 2,5 meter 

Nostalig: 

 • 2,4 meter i alle etasjer med hoveddel

Moderne: 

 • Alle etasjer med hoveddel: 2,4 – 2,9 meter.
 • Andre etasjehøyder kan forekomme ved skråhimling

Funkis: 

 • Alle etasjer med hoveddel: 2,4 – 2,9 meter.
 • Andre etasjehøyder kan forekomme ved skråhimling

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Takhøyde i forskjellige modeller

Her kan du se eksempler på takhøyde i noen av våre husmodeller. Som du ser i avsnittet over, er takhøyden i vår herskapelige serie som standard 2,7 meter i 1. etasje.

Almgaard: Er et vakkert hus i vår herskapelige serie. Huset har en mønehøyde på 8,0 meter. Her er takhøyden i første etasje 2,7 meter på det høyeste og 2,3 meter på det laveste. I 2. etasje er takhøyden 2,5 meter.

Huset Adria er her illustrert med saltak og i fargen Trebitt Grånet Oker på fasaden. Huset står på en åpen og flat tomt.

Adria: En bolig som oser av lekker, moderne eleganse. Her er takhøyden 2,6 meter på det høyeste i 1. etasje og 2,1 på det laveste. I 2. etasje er takhøyden hele 2,9 meter på det høyeste i 2. etasje (hvor vinduene strekker seg helt opp til taket i stua) På det Gesimshøyden er på 7,6 meter.

Fano er et moderne funkishus med spennende vinkler som her er plassert på en flott tomt nede ved vannet.

Fano: Er en funkisinspirert bolig for flate tomter. Huset har en takhøyde på 2,4 meter i første etasje og 2,6 meter i 2. etasje. Gesimshøyden er på 6,6 meter.

Et populært hus på ett plan. Dette er husmodellen Dalsheim, som er et av våre små ferdighus.

Dalsheim: Et av våre mest solgte hus på ett plan fra vår Nostalgi-serie. Mønehøyden er på 5,4 meter. Takhøyden er 2,4 meter på det høyeste og 2,1 meter på det laveste i husets hovedplan.

Hvordan få høyere takhøyde?

Selv om det for eksempel er lavere takhøyde i 2. etasje i et av våre hus som du liker, kan du enkelt få justert takhøyden. Det var nettopp dette Toril og Amund gjorde med sitt nye moderne hus Novara. 

For ved å justere litt på taket til husmodellen Novara, fikk familien akkurat det moderne hjemmet de ønsket seg. Her er skråtaket i 2. etasje erstattet med full takhøyde, store vinduer og masse ekstra plass.

-Vi ønsket oss veldig et moderne hus med rette linjer og ingen krimskrams på utsiden, men uten skråtak i 2. etasje. Det har vi fått og vi er utrolig godt fornøyde, forteller Toril. Nå har de 2,4 meters takhøyde i begge etasjer.

Les artikkelen her

Takhøyde i forskjellige rom

Byggteknisk forskrift skiller mellom rom for varig opphold, og rom som ikke er for varig opphold. Dette påvirker kravene til takhøyden.

Soverom, kjøkken og stue er eksempler på rom for varig opphold. I disse rommene må høyden være minimum 2,4 meter. Rom som ikke er for varig opphold, som for eksempel bod, bad, toalett og gang skal minimum ha 2,2 meters takhøyde. 

Men det finnes unntak: Deler av et rom kan ha lavere høyde der dette ikke påvirker rommets tiltenkte funksjon. Det er ikke satt noen grense for hvor stor del av rommet som kan ha lavere høyde. I Byggteknisk forskrift kan du lese mer om dette under punktet om preaksepterte ytelser:

 • Deler av et rom for varig opphold med horisontal himling kan ha høyde på minimum 2,2 m der dette ikke påvirker rommets tiltenkte funksjon.
 • Deler av et rom kan ha skrå himling med lavere høyde enn 2,2 meter.

Alle våre hus kan tilpasses

Ønsker deg noen endringer på husene våre? Det går helt fint. Våre arkitekter kan tegne om huset slik at du får akkurat den planløsningen som passer både dine behov og tomten.

Hvordan skape en følelse av høyere takhøyde?

Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) har laget en artikkel med gode tips til hva du selv kan gjøre, hvis du ønsker å skape en følelse av at rommet har en høyere takhøyde.

Her har vi oppsummert de fem viktigste triksene: 

 1. Innrede med mange vertikale linjer – strekker rommet i høyden
 2. Lange gardiner fra gulv helt opp til tak
 3. Høye smale skap, i stedet – for brede skjenker
 4. Høye smale planter
 5. Lyst gulv og lyst tak vil gjøre at man opplever takhøyden som større

Les gjerne hele artikkelen her

Kveldsillustrasjon som viser den åpne kjøkken- og stueløsnigen i husmodellen Berga. Her er det store vinduer og døren til uteplassen står åpen.

Se alle våre husmodeller her

Klikk deg gjerne videre for å lese mer om de ulike husmodellene vi har i BoligPartner.

Alle våre hus