Boligpartner
Husmodellen Adria er et drømmehus. Her vises huset fra en vinkel som gjør at man kan se inngangspartiet. Huset har saltak og det er også plassert en garasje på tomten.
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 07. desember 2023
Lesetid: ~10 min

Bygg nytt hus og halver energibehovet i boligen din!

Visste du at du kan halvere antall kilowattimer du bruker i hjemmet ditt per år hvis du bor i et nytt hus, sammenliknet med et tilsvarende hus bygd for 30 år siden.

Våre ingeniører i BoligPartner har gjort en spennende analyse av energibehovet i fire av våre husmodeller. De har sett på hvor stort energibehov huset hadde hatt, hvis det ble bygget for 30 år siden. Videre har de sett på energibehovet i samme hus, bygd etter dagens tekniske forskrifter. Resultatene er slående!

Utvendig illustrasjon av husmodell Raumarheim på kveldstid med snø på bakken her illustrert med beige farge på huset. Illustrasjon av husmodellen Raumarheim.

Antall kilowattimer er halvert

Først ser vi nærmere på resultatene for vår bestselger gjennom tidene, husmodellen Raumarheim. Hvis dette huset hadde blitt bygd etter de tekniske forskriftene vi hadde for 30 år siden, ville det totale energibehovet ligget på 41.943 kWh. i året. Hvis man bygger Raumarheim i dag, etter gjeldende teknisk forskrift, er energibehovet på 20.242 kWh. Energibehovet er altså blitt mer enn halvert!

Lønnsomt å bygge nytt!

Med strømprisene vi har i Norge i dag på 1.20 øre* per kWh, ville dette gitt positive utslag på strømregningen. Strøm er en betydelig faktor og kort fortalt kan du spare penger hver måned ved å bo i et nytt hus vs. i et brukt, eldre hus. 

Se regnestykket vi har gjort for deg her.

Lene Vedal Moore er teknisk direktør i BoligPartner. Hun er ikke overrasket over energiberegningen.

De siste 30 årene er energikravene i teknisk forskrift stadig blitt skjerpet. Det gjør at med dagens strømpriser så er det de som bor i boliger bygget etter 2016 som er vinnerne, sier Moore.

Alle hus fra 2016 eller nyere, tilfredsstiller energikrav gitt i TEK 17. Dette er dagens gjeldende tekniske forskrift. Vedal Moore legger til at i BoligPartner sine beregninger, er det tatt høyde for at huset har elektrisk oppvarming med panelovner og et ildsted.

Klikk her hvis du har lyst til å vite mer om ferdighus fra BoligPartner.

* Strømprisen på 1.20 øre per kWh er gjennomsnitt spotpris, inkludert mva, i prisområde No1 ( Østlandet ) desember 2023. Det er andre priser som gjelder i prisområde NO 2, 3 og 5 . Kilde: Norgesenergi.no)

Raumarheim er mange kunders drømmehus - denne populære modellen inneholder alt en familie ønsker seg i et hjem.

Bestill gratis magasin med huspriser

Lurer du på hva våre mest populære hus koster? Se priseksempler i vårt gratis magasin.

Slik er det mulig

Det er nasjonale byggeforskrifter som regulerer hvor mye isolasjon som skal benyttes i nybygg. I dag er det et teknisk krav om 25 cm med isolasjon i yttervegger og 30-35 cm i tak. Hvis vi ser tilbake til 1950-tallet, var det helt andre krav som gjaldt. Den gangen var det i beste fall 5 cm isolasjon i veggene. Utover 60-tallet fikk husene 10 cm isolasjon. På 70-80 tallet økte isolasjonsmengden slik at det vanligvis lå 15 cm isolasjon i vegger og maks 20 cm i tak.

Med lite isolasjon i yttervegger og på loft, er det vanskelig å få til en jevn og god innetemperatur. Energiforbruket blir høyt for å få huset varmt. Selv om det blir god temperatur ved ovnen, er det likevel kaldt ellers i rommet, langs gulv og yttervegger. I tillegg vil man i eldre hus kjenne en kald trekk fra de gamle vinduene, samtidig som varmen inne forsvinner ut via vinduene og det er kun mekanisk avtrekk som vil si at man trakk kald luft rett inn i huset via veggventiler.

BoligPartner sine hus leveres med 3-lags energiglass fra Norgesvinduet, som sammen med den høye isolasjonsgraden i vegger, tak og gulv bidrar til å redusere dette varmetapet i huset ditt.

Stig Rune Wiker Venåsen (33) og Maiken Wiker Venåsen (30) nyter vinterkvelden inne sammen med barna Niilo (3) (f.v.) Nicholas (9) og Noel (4).

En optimal innetemperatur

Med dagens 25 cm med isolasjon i alle yttervegger, sikres huseierne et lunt hjem med en gunstig innetemperatur. Energiforbruket blir mye lavere i et nytt hus enn i et eldre hus som er bygd etter datidens isolasjonskrav. Et lavere energiforbruk, gir også lavere kostnader til oppvarming. I tillegg er det lettere å regulere innetemperaturen. Du kan for eksempel selv velge å ha det kaldt på soverommet, men varmt i sosiale soner som stue og kjøkken. 

Med balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinner vil den kalde utelufta varmes opp før den slippes inn i huset.

Flere beregninger

Våre ingeniører har gjort samme energiberegning for husmodellene Dalsheim, Bjørkli og Sagatun. Selv om disse husene skiller mye på antall kvadratmeter i boareal, blir besparelsen ganske så lik.

  •  Dalsheim (114 m²) ville i 1985 hatt et energibehov på 24.846 kWh, mens det i 2021 ville vært redusert til 11.858 kWh. Energibesparelse = 52 prosent.
  •  Bjørkli (152 m²) ville ifølge våre beregninger hatt et energibehov på 30.465 kWh i 1985, mens det i 2021 ville hatt 15.325 kWh. Energibesparelse = 50 prosent.
  •  Sagatun (237 m²) hadde i 1985 hatt et energibehov på 48.312 kWh, mens det i 2021 ville vært på 22.898 kWh. Energibesparelse = 53 prosent. 

Svar på dine spørsmål

Har du noen spørsmål angående det å bygge nytt hus og hvilke fordeler det gir, anbefaler vi deg å ta direkte kontakt med vårt salgskontor nærmest der du ønsker å bygge. Våre boligkonsulenter kan gi deg informasjon om alt fra priser og tomter til å være gode rådgivere for deg ut fra dine ønsker, behov og budsjett. Du er alltid velkommen til å ta kontakt med oss, vi gleder oss til å høre mer om dine boligdrømmer.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Husmodellen Como i lyst tre med sorte vinduer. Her illustrert i et sommerbilde med hagemøbler og mennesker i hagen.

Spar penger hver måned i nytt hus

Selv om du må ta opp et høyere boliglån for for å bygge nytt hus, er det mer prisgunstig per år å bo i en nybygget bolig vs. i et eldre hus på samme størrelse. Her viser vi deg hvorfor.

Se regneeksemplene her

Illustrasjon av vårt moderne hus Aragona, pent plassert langs strandkanten.

Kjøpe ny bolig nå eller vente? Få boligekspertenes råd her

Hva mener boligekspertene du bør gjøre nå i en tid hvor alt blir dyrere? Se deres beste råd her om boligkjøp og valget mellom å kjøpe brukt eller nytt.

Få deres beste råd her

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Lune hjem med et sunt inneklima

Klikk deg videre og les flere artikler om fordelene ved å bo i et nytt hus på vinteren.

Les mer her

Eksperthjelp sikrer deg best mulig finansiering

BoligPartner ønsker å sikre at alle våre kunder får en best mulig finansiering med bransjens beste lånebetingelser når de skal bygge nytt. Derfor samarbeider vi med økonomiekspertene i Tjenestetorget Finans.

Les mer her