Boligpartner

Kjøpe nå eller vente – kjøpe nytt eller brukt hus? Se hva boligeksperter mener

Vi har spurt flere boligeksperter om hvilke råd de vil gi boligkjøpere nå i en tid med renteheving, høye strømpriser og økte kostnader. Her er deres gode råd.

Planlegger du å bytte bolig? Da vurderer du helt sikkert når du bør selge og om du skal investere i nybygg eller kjøpe brukt? Våre regneeksempler viser at du kan spare penger hver måned ved å bo i et nytt hus vs. i et brukt, eldre hus. Kort fortalt viser analysene at du kan spare over 27.000 kroner per år ved å bygge nytt hus til 7 millioner kroner i dag sammenliknet med å kjøpe et tilsvarende hus for 4,8 millioner kroner som ble bygget for 30 år siden.

Se regneeksemplene og les mer om kostnader i nytt vs. brukt bolig her.

– Boligprisene blir ikke billigere

Hans Christian Espenes, boligmegler og programleder i TV-programmet Boligjakten.

– Når færre boligprosjekter realiseres, blir boliger en knapphetsfaktor i markedet. I tillegg vil ingen selge boligen sin med tap. De vil sitte på boligen sin til de får en pris som de er fornøyde med. Det er smart å kjøpe bolig nå, når aktivitetsnivået i markedet går ned. Det er nå du for eksempel får det beste objektet i et nybygg-prosjekt. De beste boligene går først, og all erfaring tilsier at det er lønnsomt å være tidlig ute, sier Espenes.

Han legger også til at dagens renteøkninger ikke bør skape noe frykt hos boligkjøpere.

– Renta går nå tilbake til det som er normalt. Den lave renta som har vært i noen år nå, er det som er unormalt, slår han fast.

Fordeler med nytt vs. brukt

Det er ingen tvil om at det er mange fordeler med å bo i et nytt hus sammenliknet med en eldre enebolig. Du får blant annet:

Hans Christian Espenes forklarer at du kan betjene et høyere boliglån, hvis du slipper å måtte betale de løpende vedlikeholdskostnadene som stadig dukker opp når du bor i en eldre bolig.

– Det er alltid noe som må fikses i et eldre hus. I løpet av et år blir det noen 10-tusen lapper til sammen, slår han fast.

Anbefaler alltid å kjøpe nytt

Når venner og familie spør Espenes om råd, er han aldri i tvil.

– Kjøp nytt, det er alltid mest lønnsomt over tid, mener boligeksperten. Så selv om en brukt bolig kan ha bedre beliggenhet, større boareal og opparbeidet hage, mener Espenes at det er en bedre investering over tid å velge nybygg.

– Se for deg dette perspektivet. Kjøper du et 10 år gammelt hus i dag, så føler du at huset er nytt nok. Men når du selv skal selge dette huset om 10 år, er huset blitt 20 år, og da oppleves huset som gammelt. Om du i stedet kjøper nytt hus i dag, vil dette huset fremdeles oppleves som nytt nok når du skal selge huset igjen om for eksempel 10 år, forklarer han.

Raumarheim er mange kunders drømmehus - denne populære modellen inneholder alt en familie ønsker seg i et hjem.

Bestill gratis magasin med huspriser

Lurer du på hva våre mest populære hus koster? Se priseksempler i vårt gratis magasin.

– Kjøp bolig når du har råd

Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, er kjent fra TV-programmet Luksusfellen. Han har lang erfaring med å hjelpe folk til å få orden på privatøkonomien, og har flere gode råd å gi til deg som vurderer å kjøpe ny bolig nå.

– Det er fordeler og ulemper både med å kjøpe nytt og brukt. Det viktigste er at du kjøper bolig når du har råd, og når du har et varig boligbehov. Et varig boligbehov betyr at du vet at du skal bo et sted i minst tre til fire år og at boligen dekker dine behov både nå og i årene som kommer, sier Gundersen 

Videre råder han alle til å droppe ønsket om å «kjøpe på bunn – selge på topp»

– Glem ønsket om å «time» et boligkjøp. Det er så vanskelig, sier Gundersen. 

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1 og programleder i TV-programmet Luksusfellen. FOTO: Sparebank 1

Han mener at de største fordelene med å investere i ny enebolig, er at du slipper bekymringer for at et rør skal sprekke, at tomten må dreneres eller at taket plutselig lekker. Med ny bolig får du både skreddersøm og garantier. Ulempen er at det tar tid å bygge nytt hus, det tar ofte et år eller to før du kan flytte inn. Så da må du være god på langtidsplanlegging, sier Gundersen. Han legger til at det er viktig å ikke bygge for dyrt hus i et grisegrent strøk. Dette fordi det da kan være en risiko for at du ikke får igjen pengene dine hvis du skal selge på et senere tidspunkt.

– Velger du å kjøpe brukt hus, får du et større utvalg å velge mellom, men det kan også dukke opp uforutsette kostnader. Brukt er brukt, det er ikke nytt, sier Gundersen.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Forutsigbare utgifter i nybygg

Økonom Lene Drange driver podkasten Penger og er tidligere programleder i TV-programmet Luksusfellen. Hun mener forutsigbarhet er viktig.

– Utgiftene i et nybygg er mer forutsigbare. Summerer man opp utgiftene til lån, vedlikehold, strøm, forsikring osv., vil de trolig være lavere i et nybygg. Men likevel, lån penger etter hva din lommebok kan tåle, sier hun.

Lene_drange.jpeg Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen, driver podkasten Penger. 

– Hva synes du er de største fordelene med å investere i en helt ny bolig vs. å kjøpe et eldre hus?

– Min første leilighet var en ærverdig gammel bygård midt i Oslo, bygget på slutten av 1800 tallet med stukkatur, høyt under taket og vernet fasade. Det var drømmeleiligheten, men etter noen år erfarte jeg svindyre strømregninger, mye vedlikehold og uventede utgifter. Dette var til tider vanskelig i en litt trang økonomi som ny i arbeidslivet. Etter hvert solgte jeg den og kjøpte leilighet sammen med min kjæreste. Bygget var splitter nytt, og jeg kan innrømme at det er overraskende behagelig. Det er godt isolert, garantien dekker eventuelle feil/mangler og det eneste vedlikeholdet som trengs er egenpålagt, svarer Drange.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Derfor sparer du penger hver måned ved å bo i et nytt hus vs. et brukt hus

Selv om du må ta opp et høyere boliglån for for å bygge nytt hus, er det mer prisgunstig per år å bo i en nybygget bolig vs. i et eldre hus på samme størrelse. Her viser vi deg hvorfor.

Få best mulig finansiering

BoligPartner ønsker å sikre at alle våre kunder får en best mulig finansiering med bransjens beste lånebetingelser når de skal bygge nytt. Derfor samarbeider vi med økonomiekspertene i Tjenestetorget Finans.

Les mer her