Hvorfor kjøpe brukt når du kan kjøpe nytt?

Trenger du å betale blodpris for bruktbolig når du kan kjøpe noe flunkende nytt for tilsvarende pris? Her er boligekspert Karianne Amlie sine tips til deg som er på boligjakt.

På 16 år som boligmegler har Karianne Amlie solgt over 1.000 boliger. Nå deler boligeksperten, kjent fra TV3-serien ”Boligjakten”, sine erfaringer med deg.

- Det har lenge vært en vedtatt sannhet at nytt er dyrere enn brukt, særlig når det gjelder boligmarkedet. Den siste tiden derimot, hvor prisene for bruktbolig i enkelte områder har skutt til himmels, har forskjellen mellom nytt og brukt blitt stadig mindre, forteller Amlie. Selv har hun sett flere eksempler fra pressområder hvor nypris og bruktpris per kvadratmeter er tilsvarende lik.

- I Vestby, utenfor Oslo, må du ut med 54.400 kroner for kvadratmeteren for en 2-roms i et nyboligprosjekt. I det samme nabolaget betalte noen 51. 754 for en liknende brukt leilighet, sier hun. Og i Gamle Oslo betalte noen 69 811 for kvadratmeteren for en nyprosjektert 2-roms. Men for en tilsvarende brukt 2-roms, punget noen nylig ut hele 81 838 kroner for kvadratmeteren. Dette har jeg sett mange eksempler på. Min konklusjon er derfor, hvorfor kjøpe brukt når du i stedet kanskje kan kjøpe nytt for en rimeligere penge. Det er også flere aspekter ved nybygg som kan være fint å være bevisst på, sier Amlie. 

Unngå rehabilitering - kjøp nytt

Når du kjøper en bruktbolig, kjøper du denne av en privatperson. Du vet aldri helt hva du får og boligen selges ”som den er”. Når du kjøper flunkende ny bolig, kjøper du bolig av en profesjonell part som alltid gir deg garantier på jobben som er gjort.

- Det er utrolig mange gamle bad, rør og sluk i eldre leiligheter. Det er ofte tak som må skiftes og pipeløp som må rehabiliteres. Kjøper du ny bolig slipper du denne rehabiliteringen. Så om nytt er dyrere å kjøpe, kan det rett og slett lønne seg med tanke på utgifter til oppussing og rehabiliteringen, sier Amlie. 

Flere gode fordeler

Amlie trekker også frem at det ofte er lavere driftskostnader forbundet med nybygg ettersom det er null slitasje. Vinduer og isolasjon er tipp topp! I tillegg betaler du bare 2,5 prosent av tomteavgiften i dokumentavgift, og ikke på hele kjøpesummen.

- Det er ofte fastpris, så du slipper heavy budrunder. I tillegg er jo alt superfresht og nytt, sier boligeksperten.

Arealeffektive løsninger

Eldre boliger har ofte ikke like arealeffektive løsninger som dagens nye hus og leiligheter. Dette er en viktig fordel for deg som kjøper nytt, mener Amlie.

- Det betyr at du kan gå litt ned på størrelsen i en ny bolig, men få like god bokvalitet slår hun fast. Kom deg inn på boligmarkedet

I tv-programmet  ”Boligjakten” hjelper Amlie mange med å kjøpe bolig. Noe som er en veldig viktig investering.

Det spås en generell vekst i boligmarkedet på 12,5 prosent i 2017. Mine spådommer for året er at vi kanskje kan få en prisvekst som er høyere enn det, på minst 15 prosent. I dag er det rett og slett ikke nok boliger der ute til å ta unna trykket, og det er utrolig hvor høyt det går i budrunder i pressområdene. Det betyr at så lenge du har råd til å kjøpe en bolig, bør du komme deg inn i boligmarkedet nå! sier Amlie.

Og har du ikke råd til den boligen du drømmer om i et sentrumsnært område, bør du søke litt ut å kjøpe bolig utenfor sentrum. Bo der i et år, også har du kanskje tjent nok penger til å realisere boligdrømmen i det området du ønsker.