En av fire er misfornøyd med bruktboligen

Nesten hver fjerde bruktboligkjøper opplever misnøye med boligen de har kjøpt. Nå anbefaler Forbrukerrådet deg alltid å vurdere å kjøpe nytt før du ser på hva som finnes i bruktboligmarkedet.

Thomas Bartholdsen er fagdirektør bolig i Forbrukerrådet. Han er klar i sine råd til boligkjøpere.

- Vurder alltid å kjøpe nytt før du ser på hva som finnes av brukt i markedet. Mange steder i landet er prisene på bruktbolig også på et så høyt nivå at det ikke er stor avstand mellom prisen på brukt og nytt, sier han 

Fukt, lekkasjer og råte! Sammen med dårlig el-anlegg og feil arealberegninger forekommer det ofte. Forbrukerrådet sine brede undersøkelser av boligkjøpernes erfaringer med kjøp av bolig viser at misnøyen etter bruktboligkjøp ligger på nesten 25 prosent.  Noen velger å klage, men erfaringene fra Forbrukerrådet viser at mange kjøpere ikke når frem med sine klager på bruktboligen.

Selges som den er

En bruktbolig markedsføres svært ofte med formuleringen ”selges som den er” Skal man nå frem med en klagesak, må det ha blitt gitt uriktige eller mangelfulle opplysninger til kjøperen, eller så må bruktboligen være i mye dårlige stand enn det kjøper hadde grunn til å tro ut fra opplysninger og pris på boligen.

- En bruktbolig kan ha sjarm og representere en spennende tidsepoke, men den selges med de skavanker og svakheter som den har. Den er bygget etter datidens byggeskikk og har i tillegg fått slitasjen frem til i dag. En nybygd bolig skal være feilfri og bygges i henhold til dagens regler. Det er selvfølgelig også klager på nybygg, men undersøkelser tyder på at det er lettere å nå fram med klager på nybygg, sammenliknet med klager på bruktkjøp, forteller Bartholdsen.

Oppussing og vedlikehold

Når du kjøper nybygg skal du slippe å tenke på oppussing og vedlikehold i flere år fremover.

- En bruktbolig kan være i god stand og modernisert, men når du sammenlikner med en bolig som er helt nybygd, ser man gjerne vesentlige forskjeller i isolasjon, fyringsutgifter og brannsikkerheten, understreker Bartholdsen.

Kjøper man bruktbolig er det mange som tenker at de kan pusse opp litt, og på den måten skape seg drømmeboligen de ønsker.

- Men ofte er det lett å undervurdere tiden som går med og kostnadene ved oppussingen, forteller fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Velg en solid boligleverandør

Mange forbrukere legger vekt på å kjøpe fra en utbygger med god erfaring og ryggrad til å rydde opp om noe skulle gå galt, sier Bartholdsen. Skulle du oppdage feil, er rådet fra Forbrukerrådet at du reagerer raskt og varsler utbyggeren skriftlig om feilene.