Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 23. november 2023
Lesetid: ~5 min

Sju tips til smarte løsninger for hus på mindre tomter

Hvordan sikre smarte løsninger for hele familien når du skal bygge hus på liten tomt? Seniorarkitekt i BoligPartner, Idar Sambu, deler sine beste råd med deg.

Når du skal bygge nytt hus må du ta mange valg. Noen ganger kan det være slik at du ikke får mulighet til å bygge et så stort hus som du i utgangspunktet ønsket deg. Hvordan skal du da sikre at du får til en planløsning som dekker behovet til både de voksne og barna i familien? Seniorarkitekt Idar Sambu har mange års erfaring med å finne gode løsninger. Her deler han sine sju beste tips til deg. 

Idar-s-9634-JoakimMangen.jpeg

Seniorarkitekt i BoligPartner, Idar Sambu.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

1. Velg mindre soverom

Soverom tar mye plass i en bolig. Så hvis du trenger å knipe inn på arealer, er det ofte en god ide å gjøre dette på soverommene. Prioriter heller større sosiale soner. Barna vil stortrives på loftsstuen hvor de kan leke og være sammen med venner i stedet for at dere har flere store soverom i huset som ofte blir lite brukt. 

Trient-interioer-2017.jpeg

Illustrasjon fra soverom i funkishuset Quadra Trient fra BoligPartner sin Funkis-serie.

2. Hvor mange bad trenger dere?

Mange familier ønsker seg to bad i huset, men vår erfaring er at mange klarer seg helt fint med et godt bad samt en ekstra WC på hovedplanet. Velger du denne løsningen sparer du både penger samt areal i huset ditt. 

Alvheim_interior_bad_oxi_orginal.jpeg

Illustrasjon fra husmodell Alvheim i BoligPartner sin Nostalgi-serie.

3. Gå for vaskesone på badet

Trenger du eget vaskerom i huset, eller kan du lage en egen vaskesone på badet? En smart løsning kan være å skille ut en vaskesone på badet med hjelp av en skyvedørsfront. Bak denne fronten kan du plassere vaskemaskin, utslagsvask, skittentøysdunker og så videre. Dette vil også være en løsning som gjør at du holder kostnadsnivået nede og sparer areal i huset ditt. 

vaskemaskin.jpeg

Illustrasjonsfoto av vaskemaskin.

4. Hvor stort kjøkken trenger dere?

Ta et oppgjør med hvor stort kjøkken du trenger. Med smarte komponenter i innredningen kan du greie deg bra med langt færre løpemeter innredning enn tradisjonelt brukt.

interioer-kjoekken.jpeg

Illustrasjon av husmodell Prato i BoligPartner sin Moderne-serie.

5. Gjør smarte møbel-valg

Vær bevisst på valg av innredninger og møbler. Leverandører av møbler finner stadig gode fleksible løsninger for å spare plass og penger.

illustrasjon-innflytting.jpeg

Illustrasjonsfoto av familie på flyttefot inn i nytt hus.

6. Kan du vente med å bygge garasje?

Ofte bygger våre kunder garasje for å samtidig løse et sportsbodbehov. Hvis du i stedet plasserer sportsboden inne i huskroppen, kan du klare deg i mange år uten garasje. Så kan du bygge garasje som egeninnsats etter noen år. En slik løsning bidrar til at du kan holde kostnadene nede når du skal bygge huset ditt.  

garasje.jpeg

Illustrasjonsfoto av garasje.

7. Gode oppbevaringsløsninger

Tenk smart for å finne gode oppbevaringsløsninger i huset. Fjernlagring oppe i høyden er ofte lurt. Kanskje kan vi lage en åpen himling med en hemsløsning for lagring av ting du bruker en sjelden gang? Du kan også utnytte volumet på et soverom mye mer enn til kun å sette inn garderobeskap. Lag deg overskap over sengen din. I tillegg er det en god ide å utnytte rommet under trappa i huset til lagring og oppbevaring. Her finnes det veldig mange løsninger og muligheter.

Fagerli-interioer-2017-hall.jpeg

Illustrasjon fra vår husmodell Fagerli i BoligPartner sin Nostalgi-serie. Her ser du hvordan trapperommet blir benyttet til garderobeplass.

Se vår side om temaet hus til små tomter

Klikk deg videre for å se vår samleside med masse gode eksempler og artikler om det å bygge hus til små tomter.

Få mer informasjon og inspirasjon