10 gode grunner til å kjøpe ny bolig

Usikker på om du skal kjøpe bruktbolig eller bygge nytt? Ta en kikk på disse ti gode grunnene til å investere i noe som er helt nytt.

  1. Ny bolig er ofte billigere enn brukt bolig på lang sikt. I løpet av fem år bruker du i snitt 115.000 kroner* til vedlikehold av en bruktbolig. Disse pengene kan du heller legge ekstra på budsjettet ditt og kjøpe en splitter ny bolig.  
  2. Du slipper oppussing og uforutsette reparasjoner og vedlikeholdskostnader
  3. Du kan tilpasse huset etter dine ønsker og behov
  4. Du får boligen til fastpris - unngår hektiske budrunder
  5. Du får fem års reklamasjonsrett ved kjøp av ny bolig
  6. Du får fremtidsrettede energiløsninger - som gir lavere utgifter til strøm/oppvarming
  7. Et toppmoderne ventilasjonsanlegg gjenvinner varmen og skaper et godt inneklima
  8. Du slipper uventede økonomiske overraskelser etter overtakelsen
  9. Våre boligkonsulenter hjelper deg med råd og veiledning - gir deg et tryggere boligkjøp.
  10. Ved kjøp av bruktbolig må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele kjøpesummen, mens ved å bygge nytt betaler du kun samme prosentandel av tomteprisen

*Tall fra Prognosesenteret

En av fire er misfornøyd med bruktboligen

Nesten hver fjerde bruktboligkjøper opplever misnøye med boligen de har kjøpt. Nå anbefaler Forbrukerrådet deg alltid å vurdere å kjøpe nytt før du ser på hva som finnes i bruktboligmarkedet.

Thomas Bartholdsen er fagdirektør bolig i Forbrukerrådet. Han er klar i sine råd til boligkjøpere.

- Vurder alltid å kjøpe nytt før du ser på hva som finnes av brukt i markedet. Mange steder i landet er prisene på bruktbolig også på et så høyt nivå at det ikke er stor avstand mellom prisen på brukt og nytt, sier han.

Fukt, lekkasjer og råte! Sammen med dårlig el-anlegg og feil arealberegninger forekommer det ofte. Forbrukerrådet sine brede undersøkelser av boligkjøpernes erfaringer med kjøp av bolig viser at misnøyen etter bruktboligkjøp ligger på nesten 25 prosent.  Noen velger å klage, men erfaringene fra Forbrukerrådet viser at mange kjøpere ikke når frem med sine klager på bruktboligen.


Thomas Bartholdsen er fagdirektør bolig i Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet

Unngå rehabilitering - kjøp nytt

Når du kjøper en bruktbolig, kjøper du denne av en privatperson. Du vet aldri helt hva du får og boligen selges ”som den er”. Når du kjøper flunkende ny bolig, kjøper du bolig av en profesjonell part som alltid gir deg garantier på jobben som er gjort.

På 16 år som boligmegler har Karianne Amlie solgt over 1.000 boliger. Hun mener det er viktig å tenke på rehabiliteringen som følger med en bruktbolig. 

- Det er utrolig mange gamle bad, rør og sluk i eldre leiligheter. Det er ofte tak som må skiftes og pipeløp som må rehabiliteres. Kjøper du ny bolig slipper du denne rehabiliteringen. Så om nytt er dyrere å kjøpe, kan det rett og slett lønne seg med tanke på utgifter til oppussing og rehabiliteringen, sier boligekspert Amlie, kjent fra TV3-serien ”Boligjakten”


Karianne Amlie, boligmegler. FOTO: Privat

Flere gode fordeler

Amlie trekker også frem at det ofte er lavere driftskostnader forbundet med nybygg ettersom det er null slitasje. Vinduer og isolasjon er tipp topp! I tillegg betaler du bare 2,5 prosent av tomteavgiften i dokumentavgift, og ikke på hele kjøpesummen. 

- Det er ofte fastpris, så du slipper heavy budrunder. I tillegg er jo alt superfresht og nytt, sier boligeksperten.

Ingen økonomiske overraskelser

Å kjøpe hus er en stor investering. Alle ønsker å gjøre et godt kjøp, samtidig som man skal trives med både huset og området. Huset skal passe til familiens behov, men også lommeboka. I BoligPartner møter du erfarne boligkonsulenter som har stor forståelse for den viktige økonomiske delen av et huskjøp. I kjøpsprosessen setter boligkonsulenten seg ned sammen med dere og utformer en økonomisk ramme- og finansieringsplan. Her settes alle kostnader inn, slik at den gir dere en totalramme for hele boligprosjektet. På denne måten får dere full oversikt, og slipper økonomiske overraskelser underveis i byggeprosessen.

Jakten på den rette tomta

Det kan være vanskelig å finne nye boligtomter i svært attraktive områder. Hvis du er fast bestemt på hvor du ønsker å bo, kan tomtejakten være en utfordring. Likevel er ingenting umulig. Er det spesielle områder du titter på, ta kontakt med oss i BoligPartner. Vi hjelper deg gjerne i tomtejakten. Ofte har vi også nyttige kontakter i ditt nærmiljø som gjør at vi sammen finner den beste tomta til deg.  

 

Bestill gratis huskatalog
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker