Boligpartner

Lavt strømforbruk i ny hytte

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 05. desember 2023
Lesetid: ~10 min

Familien Berget koser seg ofte med brettspill når de er i sin nybygde fritidsbolig.

Med et strømforbruk på kun 4.685 kWt på ett helt år, er Renate og Trond strålende fornøyde med at de valgte å bygge ny hytte. Nå nyter familien fridagene sine her, uten bekymringer for høye strømregninger.

Det er gått litt over ett år siden Renate Kjernlie Berget og Trond Berget tok over sin nye BoligPartner-hytte på 69 kvm med full hems. Første året som hytteeiere har vært helt topp, til tross for rekordhøye strømpriser i Norge.

-Det er klart at vi ble litt betenkte da strømprisene ble høyere og høyere, og det stadig dukket opp nye overskrifter i media om hvordan strømregningene til hytteeiere kom til å bli fremover. Men vi hadde ingen grunn til å bekymre oss. Den dyrest strømregningen vi har fått, er cirka 2.000 kroner på en måned, forteller Renate Kjernlie Berget.

Under 5.000 kWt i året

Strømoversikten til familien viser at de totalt sett har brukt kun 4.685 kWt på 12 måneder. Se månedsoversikten nederst i artikkelen

Hyttemodellen til familien heter Ro1 med hems - en av våre mest prisgunstige og arealeffektive hytter. Hytta har to soverom, et bad og en åpen kjøkken- og stueløsning. På hemsen, som strekker seg over hele hytta, er det to soverom og loftsstue. Takhøyden på hemsen er på 1.89 meter på det høyeste punktet. Det er varmekabler i hele første etasje, med unntak av inne på de to soverommene. I tillegg er det en rentbrennende vedovn i kjøkken-stue-området. Det er ingen varmekilder på hemsen.

strømstyring ro hytte230405_Boligpartner_377-NEF_dxo-kopi.jpg

Familien bruker hytta så ofte de kan. Når de ikke er der, står varmekablene på 12 grader. Før de reiser til hytta, skrur de varmekablene opp til cirka 20-21 grader, og 25 grader på badet.

-Vi styrer varmen via en app på telefonen. Så vi pleier å skru opp varmen i hytta på onsdag kveld eller torsdag hvis vi skal dit på helgetur, forteller Renate.

Teksten forsetter under bildegalleriet

Se flere bilder fra hytta

Varmt og komfortabelt

Når de bruker hytta, står varmekablene på hele tiden. I tillegg fyrer de litt i ovnen, på de kaldeste dagene om vinteren.

-Vi liker å ha det varmt og godt på hytta. Så varmekablene står på 20-21 grader hele tiden, og 25 grader inne på badet. Hvis det er kaldt ute, så fyrer vi opp på morgenen og på kvelden. Men vi har fyrt mye mindre i ovnen denne vinteren enn det vi hadde planlagt, forteller Renate.

-Vi merker at hytta er lun og svært godt isolert, forteller Trond, som er veldig godt fornøyd med valg av hyttemodell.

Via en app på telefonen kan familien enkelt ha full kontroll over varmestyringen i hytta.

Lite varmetap i ny hytte

Hvis du eier en eldre hytte, kan du ofte oppleve kald trekk og et stort varmetap rundt vinduer, dører, ved pipa og langs grunnmuren. Bygger man en ny hytte er du sikret god isolering, lite varmetap og full styringskontroll på varmen. Samtidig trenger du ikke å tenke på løpende utgifter til vedlikehold og oppussing. Du vet hva du får, alt er nytt og optimalt utført av fagfolk. Eier du en eldre hytte, må du også ta høyde for at det kommer på ulike vedlikeholdskostnader. Det kan være at deler av taket må fikses, panel må byttes, rekkverk må skrapes og beises osv. Kanskje kan du utføre noen reparasjoner selv, men det er både tidkrevende og slitsomt å håndtere dette når du egentlig ønsker å slappe av og nyte fridagene sammen med familien på hytta.

Dagens krav til isolasjon i nye hytter

Det er nasjonale byggeforskrifter som regulerer hvor mye isolasjon som skal benyttes i en ny hytte. Kravene varierer ut fra hvor stort bruksareal hytta har. Nye hytter mellom 70 kvm - 150 kvm, får 20 cm med isolasjon i yttervegger, 20 cm i gulv og 25-30 cm i tak. Hvis vi sammenlikner med en litt eldre hytte, bygget for 10 år siden, var det andre krav som gjaldt. Den gangen var det i 15 cm med isolasjon i yttervegg. I tillegg ble det benyttet andre type vinduer som ikke har den samme isolasjonsgraden som dagens 3-lags energiglass. I hytta til Renate og Trond er det 20 cm isolasjon i veggene, 25 cm i skråtak og 3-langsvinduer.

Stortrives i ny hytte

Da Renate og Trond skulle realisere hyttedrømmen, var det nettopp komfort og et lite vedlikeholdsbehov som sto øverst på ønskelisten. 

-Vi ønsket oss ikke et hus nummer to. Så vi kikket etter en mindre hytte som samtidig rommer mange soveplasser. I tillegg hadde vi lyst til å bare slappe av når vi har fri på hytta. Derfor ble det et godt valg for oss å bygge ny hytte, forteller Renate.

ro kundeintervju savalbete230405_Boligpartner_169-kopi.jpg

Imponerte over kvalitet og kontroll

Det er vår erfarne forhandler BF Bygg i Alvdal som har bygd hytta til familien, på en flott tomt på Savalbete Hyttegrend i Tynset.

-Vi er utrolig imponerte over alt. Kvaliteten på håndverket i hytta er helt topp, og BF Bygg har vært veldig fine å samarbeide med hele veien. Dette kunne ikke vært bedre, forteller Trond.

Ta kontakt for en hytteprat

Har du også lyst til å bygge en energieffektiv hytte på Savalen? BF Bygg har flere ledige tomter tilgjengelig på flotte Savalkletten Fjellgrend , så det er bare å ta kontakt hvis du vil komme på en uforpliktende tomtevisning.

Strømforbruk per måned

Renate og Trond tok over sin nye hytte i slutten av februar 2022. Her ser du deres oversikt over strømforbruk fra mars 2022 og frem til og med februar 2023.

  • Mars 2022: 472 kWt
  • April 2022: 615 kWt
  • Mai 2022: 260 kWt
  • Juni 2022: 228 kWt
  • Juli 2022: 292 kWt
  • August 2022: 212 kWt
  • September 2022: 216 kWt
  • Oktober 2022: 281 kWt
  • November 2022: 421 kWt
  • Desember 2022: 623 kWt
  • Januar 2023: 560 kWt
  • Februar 2023: 505 kWt

TOTALT: 4.685 kWt

Last ned gratis hyttekatalog

Last ned og les vår hyttekatalog med en gang. Her finner du masse inspirasjon, nye hyttemodeller og kundeintervjuer. Bestill katalogen gratis og les den på mobil, nettbrett eller PC/Mac

Stua i hytta Bukkespranget er koselig og man kan sitte i sofaen og kikke ut av vinduene som strekker seg fra gulv til tak.

Les alt om våre hytter

Har du lyst til å vite mer om våre energieffektive hytter? Klikk deg gjerne videre til vår hytteside. Her finner du flere kundeintervjuer, og kan kikke på alle våre hyttemodeller.

Se vår inspirerende hytteside