Vi bygger lune hjem med brannsikker isolasjon

Visste du at isolasjonen i ditt nye BoligPartner-hus både sparer energi ved å opprettholde en optimal innetemperatur, er svært brannsikker, vannavvisende, absorberer lyd og kan resirkuleres?

I BoligPartner benytter vi steinull fra ROOKWOOL som isolasjonsmateriale i våre hus. Det er nasjonale byggeforskrifter som regulerer hvor mye isolasjon som skal benyttes i nybygg. I dag er det et teknisk krav om 25 cm med isolasjon i yttervegger og 30-35 cm i tak. Hvis vi ser tilbake til 1950-tallet, var det helt andre krav som gjaldt. Den gangen var det i beste fall 5 cm isolasjon i veggene. Utover 60-tallet fikk husene 10 cm isolasjon. På 70-80 tallet økte isolasjonsmengden slik at det vanligvis lå 15 cm isolasjon i vegger og 20 cm i tak.

Med lite isolasjon i yttervegger og på loft, er det vanskelig å få til en jevn og god innetemperatur. Energiforbruket blir høyt for å få huset varmt. Selv om det blir god temperatur ved ovnen, er det likevel kaldt ellers i rommet, langs gulv og yttervegger. I tillegg vil man i eldre hus kjenne en kald trekk fra de gamle vinduene, samtidig som varmen inne forsvinner ut via vinduene. BoligPartner sine hus leveres med 3 lags energiglass fra Norgesvindu, som sammen med den høye isolasjonsgraden i vegger, tak og gulv bidrar til å redusere dette varmetapet i huset ditt.

For med dagens 25 cm med isolasjon i alle yttervegger, sikres huseierne et lunt hjem med en optimal innetemperatur. Energiforbruket blir mye lavere i et nytt hus enn i et eldre hus som er bygd etter datidens isolasjonskrav. Et lavere energiforbruk, gir også lavere kostnader til oppvarming. I tillegg er det lettere å regulere innetemperaturen. Du kan for eksempel selv velge å ha det kaldt på soverommet, men varmt i sosiale soner som stue og kjøkken. I BoligPartner har vi gjennomarbeidede standarder for hvordan våre boliger skal bygges. Vi bruker anerkjente norske og nordiske leverandører og alle våre hus isoleres med steinull levert fra ROCKWOOL.

Illustrasjon av vår husmodell Landheim fra vår Nostalgi-serie.

Hva er steinull?

Steinull lages av vulkansk stein som smeltes. Deretter føres den smeltede massen over en helt spesiell spinner som trekker den til tråder,- litt som i en sukkerspinnmaskin. Trådene samles så opp, nesten som et kontinuerlig teppe, før det går igjennom en herdemaskin og kuttes til ferdige plater.

Steinull har mange fordeler. Den er uorganisk og suger ikke opp fukt. Den krymper ikke og mister heller ikke isolasjonsevnen sin over tid. I tillegg er steinull ubrennbar da den motstår temperaturer over 1.000 grader celsius. Det gir ikke en sikkerhet mot at det kan begynne å brenne, men en konstruksjon med steinull vil motstå en brann vesentlig lenger enn en konstruksjon med andre typer isolasjonsmaterialer, når den er montert riktig

Steinull isolerer veldig godt og inneholder også luftfylte hulrom som reduserer lydbølger. Dette gir gode lydabsorberende og lydregulerende egenskaper, som igjen gir deg et behagelig og godt inneklima.

Dette bildet viser steinull. FOTO: ROCKWOOL

Et stort miljøløft

ROCKWOOL tar sine ambisjoner om å være mest mulig bærekraftige på alvor. Derfor har de investert over 350 millioner kroner i utvikling av ny teknologi som bidrar til å redusere både CO2-utslipp og avfall i ROOKWOOL sin steinullfabrikk i Moss.

-Å smelte stein for å produsere steinull krever mye energi. Til dette har vi benyttet koks. Nå har vi utviklet en helt ny type smelteovn som går på grønn elektrisitet. Dette nye anlegget reduserer det direkte CO2-utspippet med 80 prosent, og reduserer eget avfall til deponi med opptil 95 prosent. I tillegg gir det store muligheter for resirkulering av steinull til ny produksjon, forteller markedssjef Torkel Wæringsaasen.

Dette bildet er av Torkel Wæringsaasen, markedssjef i RockWool. 

ROOKWOOL sin store miljøinvestering blir lagt merke til. I 2019 vant de Næringslivets klimapris for utviklingen av sitt nye fabrikkanlegg, som har planlagt åpning i november 2020. Prisen deles ut av miljøorganisasjonen Zero hvert år.

-Vi har tatt et kvantesprang og fabrikken i Moss er først ut. På sikt skal dette tas ut videre til ROOKWOOL sine fabrikkanlegg i andre deler av verden, forteller han. Vi ønsker å utnytte den energikilden som passer best ut fra lokale forhold. I enkelte markeder vil klimanøytral biogass være mest fornuftig, i andre vil strøm produsert fra fornybare energikilder være mer fornuftig.  Allerede fra 1. januar 2020 vil vi gjennomføre denne endringen på våre fabrikker i Danmark, forklarer ROOKWOOL.

FOTO: Dette bildet er tatt i fabrikken til ROCKWOOL i Moss. FOTO: ROCKWOOL.

Kjetil Dyreng er logistikkdirektør i BoligPartner. Han er stolt over det store miljøløftet ROOKWOOL har investert i.

-Det er viktig for oss at våre leverandører har et sterkt miljøfokus, sier Dyreng som er svært glad for at alle BoligPartner sine kunder fra og med desember 2020 vil få levert isolasjon fra det nye og oppgraderte fabrikkanlegget til ROOKWOOL i Moss.

BoligPartner har landets største fagmiljø innen trehusbygging og en stor teknisk avdeling som hele tiden optimaliserer bygg ut ifra siste regelverk og tekniske forskrifter. Dette gjør at du som kunde slipper å bekymre deg for slike ting. Vi tar ansvar for at du får vinduer med 3 lags energiglass og den isolasjonsgraden som du skal ha i ditt nye hus. Du skal bare tenke på hvordan du vil ha boligen, så skal vi hjelpe deg med resten.

Jeg ønsker en uforpliktende husprat med en rådgiver
Dette feltet er påkrevd
Velg kommune fra listen
Har du tomt?

Samtykker

Her får du mer informasjon

Klikk deg videre og les mer om hvordan BoligPartner bygger lune hjem med