Boligpartner

Velger solceller og bergvarme i nytt hus

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 21. november 2023
Lesetid: ~8 min

Helle og Goro Sætre Urset gleder seg til å flytte inn i nytt hus på Tolga med energismarte løsninger.

For Helle og Goro er det et naturlig valg å investere i klimavennlige og energieffektive løsninger når de bygger et helt nytt hus. Derfor skal de bruke sola og grunnen der de bor til å varme opp det nye hjemmet sitt.

Sola står høyt på himmelen over Hamran i Tolga. Her i høyden med majestetisk utsikt over fjellene og Tolga sentrum bygges det nå et nytt, moderne hus. Reisverket til første etasje er kommet på plass og snart vil også andre etasje vokse frem. Dette skal snart bli den trygge basen til Helle (36) og Goro (33) Sætre Urset og datteren deres Hedda (2).

-Nå er vi i den synlige fasen. Vi kan se hvor vinduene blir, få litt romfølelse og teste utsikten, forteller Goro. Sammen med kona Helle er hun på byggetomten hvor BoligPartner sin erfarne forhandler BF Bygg Alvdal AS er i full gang med å bygge drømmehuset deres.

Foreløpig er det kun første etasje av husmodellen Garda som vises på byggeplassen. Snart skal også andre etasje reise seg på denne flotte utsiktstomten.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Bli med på byggeplassen

Se filmen og møt Helle og Guro. Hør de fortelle om sitt boligprosjekt og hvorfor de har valgt å investere i solceller og bergvarme.

Produserer strøm selv

For Helle og Goro er det helt naturlig å investere i energismarte løsninger når de bygger nytt hus. Totalt sett kommer investeringen til å koste dem cirka 350.000 kroner, etter at de har fått tilskudd fra Enova .

Helle har bakgrunn som energirådgiver og jobber i dag som prosjektleder i teknisk avdeling i Tynset kommune.

-Energismarte og effektive løsninger er både en selvfølge og svært viktig for oss. Så nå som vi bygger nytt hus velger vi å ta denne investeringen fra start, i stedet for å oppgradere seinere. Det gir oss også muligheten til å innlemme solcellene som en del av selve taket, forklarer hun. 

Helle og Goro Sætre Urset har brukt mye tid på å planlegge alle løsningene i sitt nye hus.

Hele takflaten mot sørøst skal dekkes med solceller. Anlegget er beregnet å produsere cirka 8.000 kWt i året.

-Det føles godt å kunne produsere energi selv. Solcellene vil bidra til at vi får en betydelig lavere strømregning. Så selv om vi gjør en stor investering, vil den betale seg i det lange løp, sier Helle.

Planen er å bruke mesteparten av kWt de produserer selv. Videre ønsker de å få på plass en gunstig avtale med et strømselskap slik at de kan lagre strøm i en bank og benytte energien senere. Eller så kan de også selge overskuddsstrøm ut i markedet.

Boret 160 meter ned

I tillegg til solceller på taket, investerer Helle og Goro i vannbåren varme som er basert på varmepumpe og bergvarme.

-Vi har boret 160 meter ned i berget og skal hente varmen derfra. Bergvarme er en veldig stabil varmekilde og vi gleder oss til å ha vannbåren varme i hele huset da dette er en behagelig varme, sier Helle.

-For oss er det en trygghet å produsere energi selv, og det er også litt morsomt å kunne bruke sola og grunnen der vi skal bo til å varme opp det nye huset, sier Goro. 

Fikk gode råd og hjelp

Husmodellen de bygger heter Garda . Dette er et moderne hus i to etasjer med takterrasse. Opprinnelig hadde paret sett for seg et klassisk, bredt hus. Det passer derimot dårlig inn på den smale tomten.

Vinkelhuset Garda på flat tomt. Med saltak, sort kledning og veranda med glassrekkverk. Her illustrert i et hagemijø med plantekasser, utemøbler og en barnefamilie. Illustrasjon av husmodellen Garda, som Helle og Goro bygger på Tolga.

-Det var BoligPartner sin forhandler BF Bygg Alvdal AS som anbefalte oss denne husmodellen. De lyttet til alle våre ønsker og med husmodellen Garda kunne de skreddersy akkurat det hjemmet vi har lyst på, forteller Goro.

Byggeleder hos BF Bygg Alvdal, Lars Fredrik Eggen, har mange gode råd å gi til huskundene Goro (t.v.) og Helle Sætre Urset.

Huset skal bli et trygt hjem med god plass til barn, venner og familie. Her skal de bo, i mange år fremover. Derfor var det også ønskelig å få alle husets viktige rom plassert i første etasje, slik at de kan bo på ett plan om det skulle bli nødvendig i fremtiden.

-Vi vil ha et hus for livet og det får vi nå. Dette huset har akkurat det kjøkkenet vi ønsker oss, store vindusflater mot utsikten, takterrasse og uteplasser som får sol hele dagen, muligheter for å sitte i ly fra vinden, vaskerom med egen inngang, nok soverom og masse bodplass, beskriver Goro. 

En standard husmodell Garda er beregnet å bruke 15.900 kWt per år (beregnet etter Oslo-klima) Så nå blir det spennende å se hvordan strømforbruket blir i nyhuset, og ikke minst få erfaringer om hvor mye energi solcellene på taket produserer.

-Etter tidsskjemaet skal huset være klart til innflytning før jul. Det gleder vi oss veldig til, og da blir det moro å følge tett med på både forbruk og produksjon av energi gjennom den første vinteren i nytt hus, sier Helle.

Her på Hamran i Tolga, med flott utsikt over fjellene og sentrum, er byggingen av husmodellen Garda kommet godt igang.
Boligkonsulent Henrik Moen fra BF Bygg Alvdal AS

Smarte energiløsninger er viktig for kundene

Stadig flere boligkunder er opptatt av hvilke løsninger de skal velge for å bruke minst mulig strøm i det nye huset sitt. 

Når du bygger nytt hus eller ny hytte i dag, får du en bolig som har et mye lavere energibehov sammenliknet med eldre hus. Les mer om dette her. (Link til artikkel) Hvis man i tillegg investerer i løsninger som for eksempel solceller, blir den månedlige strømregningen redusert betraktelig.

Det er BoligPartner sin forhandler BF Bygg Alvdal AS som bygger huset til Helle og Goro på Tolga. Boligkonsulent Henrik Moen forteller at klimavennlige og energieffektive løsninger stadig blir viktigere for deres hus- og hyttekunder.

-Nesten alle våre kunder i dag vurderer solceller på sitt prosjekt. Det er ikke alle som tar dette løftet med fra start, men de ønsker at vi tilrettelegger for at de enklest mulig kan montere solceller ved en senere anledning, forteller Henrik.

-Hva mener du er den største fordelen med å bygge nytt hus sammenliknet med å kjøpe et eldre hus. 

-Det er forutsigbarheten. Bygger du nytt, får du et hjem for alt er nytt samtidig. Du slipper å tenke på at du skal bygge om planløsningen og pusse opp huset. Med nytt hus investerer du en gang, under kontrollerte former, svarer Henrik.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?