Boligpartner

Rentetoppen nådd – hva betyr det for deg?

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 21. mars 2024
Lesetid: ~8 min

Etter to år med stadig nye rentehevinger, ble det på Norges Bank sitt rentemøte 21. mars 2024 klart at rentetoppen er nådd. Det gir deg en viktig, økonomisk forutsigbarhet. I tillegg mener økonomieksperten at boliglånsrenten er nede igjen på et normalnivå innen tre år.

Økonom, Lene Drange

Vær smart – bygg nytt hus nå

Økonom Lene Drange driver podkasten Penger, har gitt ut flere bøker om økonomi og er programleder i TV-programmet Luksusfellen. Hun mener det er taktisk smart å bygge nytt hus nå.

-I løpet av en treårs periode kommer boliglånsrenten for privatpersoner til å være nede igjen på rundt 3-4 prosent. Da er vi tilbake på et normalnivå. Når rentene stabiliserer seg, vil vi se mer aktivitet i byggebransjen. Derfor er dette en god tid å gå i gang med å bygge ny bolig. Da får du med deg hele medvinden, slik at når du skal selge den gamle boligen din vil aktiviteten i økonomien ha kommet seg opp igjen, mener Lene.

Hvor mye du skal betale i måneden på boliglånet til ditt nye hus er et veldig viktig spørsmål som våre kunder ønsker et godt svar på. Fra en rekordlav nullrente under koronapandemien, har Norges Bank satt opp styringsrenta betraktelig de siste to årene. Når styringsrenten settes opp, blir det dyrere å låne penger. For selv om styringsrente og boliglånsrente ikke er det samme, henger de tett sammen. Så når styringsrenten går opp, og banken som følge av det øker din boliglånsrente, får du økte kostnader på lånet ditt og høyere innbetalinger per måned.

 -Blir ikke billigere å bygge hus i fremtiden

Når du skal bygge et nytt hus, er det viktig å skille på utgiftene dine til boliglånet og selve byggekostnadene.

-Å bygge et nytt hus blir ikke billigere, men dyrere. Boligprisene kommer sakte til å gå oppover, men det blir billigere å betjene boliglånet ditt, forklarer Lene.

Hun anbefaler alle til å se på totalbildet når man vurderer om man skal bygge nytt eller kjøpe en brukt bolig.

-Et nytt bygg er ekstremt forutsigbart. Da slipper du risikoen med at uventende ting kan oppstå som gir deg høye vedlikeholdskostnader. I tillegg vil du få lavere utgifter til for eksempel strøm i et nytt hus sammenliknet med en eldre bolig. Samtidig er det viktig å huske på at du har fem års reklamasjonsrett på de store tingene når du kjøper nytt hus. Det gir en trygghet og man erfarer at denne reklamasjonsretten fungerer veldig fint, sier Lene, og legger til at når du skal bygge familieboligen, så må du regne med at du skal bo der i mange år. Det er også et viktig punkt å ta med seg inn i vurderingene.

Les mer om fordeler med å bygge nytt hus her.

Snakk med oss om kostnader

Det er mange faktorer som påvirker hvor mye et nytt hus koster. Hvis du har mulighet, kan du også gjøre egeninnsats i byggeperioden som bidrar til å redusere kostnadene. Våre boligkonsulenter tar gjerne en uforpliktende prat med deg om alt fra huspriser og renteutgifter til spennende boligprosjekter og ledige tomter. Klikk på knappen og fyll ut skjemaet, så tar vi raskt kontakt med deg.

Hvis banken sier nei?

-Hva gjør du hvis du ønsker å bygge nytt hus, men banken din sier nei til å gi deg lånet du trenger?

-Hvis banken din sier nei, så har de ofte en grunn til det. Uansett kan du gjerne høre med en annen bank om boliglånsmuligheter der, men husk at du må gjøre litt undersøkelser selv først. Et godt tips er å gå inn på Finansportalen. Der får du se hva de ulike banker tilbyr. Da kan du få et godt forhandlingskort som du kan bruke i din egen bank, sier Lene.

Hvilken boliglånsrente får du?

Det er mange viktige faktorer som påvirker hvilken boliglånsrente du får. Den avhenger av for eksempel:

  • Hvor mye penger du skal låne?
  • Hvor mye egenkapital du har?
  • Hva du har i inntekt? 
  • Hvor mye du har i samlet gjeld?

Har jeg råd til å kjøpe nytt hus?

Klikk på knappen og fyll ut skjemaet under. Så kan vi gi deg mer informasjon om priser, byggekostnader og ledige tomter.

Bygg nytt hus og få grønt boliglån

Alle nye kataloghus fra BoligPartner er så energieffektive at de oppnår energimerke B. Det kvalifiserer til grønt boliglån, som sikrer deg en ekstra gunstig lånerente.

Energimerkingen av et hus beskriver hvor energieffektivt bygget er, og hvilke energikilder som brukes i huset. Enkelt forklart gir energimerkingen en god pekepinn på om oppvarmingsutgiftene er høye eller lave. Eksempel: En enebolig på 200 kvadratmeter i innvendig bruksareal er minstekravet at boligen maksimalt bruker 128 kWh per kvadratmeter for å oppnå B.

Ta gjerne nærmere kontakt med en av våre boligkonsulenter for nærmere informasjon om energimerking i nytt hus og hvordan den virker inn på boliglånsrente og månedlige bokostnader.

Les mer om energimerking her

Kveldsillustrasjon fra hovedstua i husmodell Adria. Her er det store vindusflater, hyggelig peis og harmoniske farger. I taket er det eikespiler.

Store fordeler med nytt hus

Velger du å bygge nytt hus, er du garantert et lunt hjem med høy komfort, jevn innetemperatur, et friskt og godt inneklima samtidig som du får lave utgifter til oppvarming.

Les mer her