Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 07. desember 2023
Lesetid: ~8 min

Bygg nytt hus og få grønt boliglån med ekstra gunstige betingelser

Alle nye kataloghus fra BoligPartner er så energieffektive at de oppnår energimerke B. Det kvalifiserer til grønt boliglån, som sikrer deg en ekstra gunstig lånerente.

Det lønner seg å investere i nybygd bolig. For når du bygger nytt hus med BoligPartner får du en så energieffektiv bolig at bankene kan gi deg et grønt boliglån.

Hva er grønt boliglån?

Et grønt boliglån kan gis til deg som kjøper bolig med energimerke A eller B. Denne type lån sikrer deg ekstra gunstige betingelser. Per desember 2023 kan for eksempel DnB tilby en rente fra 5,24 % nom. på grønt boliglån. * Dermed er det penger å spare hver måned på ditt boliglån, hvis du bor i et energieffektivt hjem.

Vibeke Lewin Hansen er kommunikasjonsdirektør i DnB. Hun forteller at det lønner seg å bygge eller kjøpe bolig med lav energiklasse, slik at man er sikret grønt boliglån.

-Vi i DnB tilbyr grønt boliglån til kunder som har energiklasse A eller B i sitt hus. Dette er hus med lavere energiforbruk, som gir lavere strømregninger. I tillegg er lavere energiforbruk også bra for klimaet, sier Lewin Hansen.

Ta kontakt med din lokale bank for mer informasjon om grønt boliglån.

Hva betyr energimerking av hus?

Energimerkingen av et hus beskriver hvor energieffektivt bygget er, og hvilke energikilder som brukes i huset. Enkelt forklart gir energimerkingen en god pekepinn på om oppvarmingsutgiftene er høye eller lave.

Energimerkingen består av både en energikarakter og en oppvarmingskarakter:

  • Energikarakteren går fra bokstaven A – G, hvor A er best. Bokstaven gis ut fra beregnet levert energi per kvadratmeter boareal.
    • Eksempel: En enebolig på 200 kvadratmeter i innvendig bruksareal er minstekravet at boligen maksimalt bruker 128 kWh per kvadratmeter for å oppnå B.
  • Oppvarmingskarakteren er en femdelt fargerangering som går fra rødt til grønt. Her er fargen grønn aller best. For å oppnå denne fargen må huset ha en høy andel andre energivarer enn elektrisitet, olje og gass.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Bygg nytt fra BoligPartner

BoligPartner bygger sine boliger etter gjeldende byggteknisk forskrift, TEK 17. I våre hus får du 25 cm med isolasjon i yttervegger og 30-40 cm i tak. Hvis vi ser tilbake til 1950-tallet, var det helt andre krav som gjaldt. Den gangen var det i beste fall 5 cm isolasjon i veggene. Utover 60-tallet fikk husene 10 cm isolasjon. På 70-80 tallet økte isolasjonsmengden slik at det vanligvis lå 15 cm isolasjon i vegger og 20 cm i tak.

Med lite isolasjon i yttervegger og tak, er det vanskelig å få til en jevn og god innetemperatur. Energiforbruket blir høyt for å få huset varmt. Les mer om isolering i våre hus her.

I tillegg vil man i eldre hus kjenne en kald trekk fra de gamle vinduene, samtidig som varmen inne forsvinner ut via vinduene. BoligPartner sine hus leveres med 3 lags energiglass fra Norgesvindu, som sammen med den høye isolasjonsgraden i vegger, tak og gulv bidrar til å redusere dette varmetapet i huset ditt.

Jon Hugo Harkinn er prosjektingeniør hos BoligPartner. Han forklarer at BoligPartner alltid har hatt et høyt fokus på energieffektive hjem.

-Vi analyserer varmetapet i alle boliger vi bygger. Hver bygningsdel har sine krav, og alle våre bygningsdeler ligger godt innenfor minstekravene som er angitt i Byggteknisk forskrift (TEK17). Som følge av en godt isolert bolig, oppnår vi en lav beregnet energibruk som igjen medfører at vi kommer innenfor kravet som er satt for å oppnå energikrarakteren B, forklarer Harkinn.

Energimerking er viktig

Lurer du på om du skal kjøpe brukt bolig eller investere i et helt nytt hus? Vi oppfordrer deg til å legge godt merke til hvilken energimerking huset du vurderer har. Alle som skal selge bolig må energimerke boligen og få en energiattest. Nye boliger skal alltid være energimerket. Har huset du kikker på bokstaven G, så forteller det deg mye om hvor energikrevende det er å holde en stabil innetemperatur i huset.

Ta kontakt med oss

Har du spørsmål om energimerking av nye hus? Da ønsker vi at du snakker med oss om dette. Vi har lang erfaring i å bygge energieffektive hjem og deler gjerne våre råd med deg.

* Priseksempel Grønt boliglån i DNB: Nominell rente fra 5,24 %, effektiv rente fra 5,44 %, kr 2 000 000 over 25 år. Kostnad: kr 1 614 590. Totalt kr 3 614 590.

Kilder: Energimerking.no, DnBDirektoratet for byggkvalitet

Gode grunner til å bygge nytt hus

Klikk deg videre og les mer om hvorfor det lønner seg å bygge nytt hus nå.

Jeg har noen spørsmål om byggeprosessen

Derfor ønsker jeg å bli kontaktet for å få raske svar på mine spørsmål.