Boligpartner

5 tips til å bygge hus på egen tomt

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 06. desember 2023
Lesetid: ~7 min

Se hvordan denne familien valgte å bygge hus på egen tomt. Her ser vi det nye huset i front og det gamle huset bak.

Har du lyst til å bygge nytt hus i egen hage? Se vår guide med hva du bør tenke på og hvordan du kan komme i gang.

Mange bor i et eldre hus med hage. Er hagen din så stor, at det er mulig å bygge et hus til på tomten din? Tenk om du kan få skille ut en boligtomt fra din egen hage. Så bygge hus på egen tomt, flytte inn i nyhuset og til slutt selge det gamle? Eller kanskje du ønsker å bli boende i huset ditt, selge tomten og la en annen familie få muligheten til å realisere sin boligdrøm. Det gir deg en rask vei til økonomisk gevinst, samtidig som du får mindre plen å klippe.

Tips 1: Er det mulig å bygge hus på tomten din?

Vårt første tips til deg, er å få en vurdering av tomten din. Ta gjerne kontakt med oss i BoligPartner. Vi kan komme på en gratis tomtebefaring. Det er viktig å sette seg inn i hvilke regler som gjelder for området som din tomt ligger i. Hva sier for eksempel reguleringsplanen om utnyttelsen av tomten? Vi kan bistå deg med å få svarende du trenger for å få en avklaring på om det er mulig å bygge nytt hus på din egen tomt. 

Registrer deg her for gratis verdivurdering av tomten din

Tips 2: Hvilken type bolig er det lov å bygge på tomten din?

Hvis det er mulig å bygge hus på din egen tomt, er det viktig å raskt avklare hvilken type hus som passer best inn. Hvor mye av tomten kan du bygge på ( utnyttelsesgraden av tomten ) og er det bestemmelser ang. boligtype som du må ta hensyn til? Det er mange krav å ta hensyn til når du skal bygge hus på egen tomt.

Se hvordan Anne og Olav bygde hus på egen tomt. Så solgte de gamlehuset og flyttet møblene over til sitt nye, moderne hjem.

Klikk her for å lese saken og se bildene

Anne og Olav står på sin nye tomt, i sin gamle hage. De valgte å skille ut en tomt fra eiendommen sin, og så bygge nytt hus på egen tomt.

Tips 3: Hvor skal tomtegrensen gå?

La oss hjelpe deg med å finne løsninger på alt fra plassering av hus på tomten, innkjøring og parkering til nyhuset, og ikke minst hvordan du kan sikre et best mulig bomiljø med utsikt og skjerming mellom boligene. Dette er veldig viktige avgjørelser når du skal bygge hus på egen tomt.

Skissering av hvordan du kan skille ut tomt i hagen din

Les mer om hvordan vi løser tomten din

 Tips 4: Hva betyr en opsjonsavtale for deg?

Hvis du ønsker, kan du inngå en opsjonsavtale med oss. Det betyr at du gir oss rett til å selge og bygge på tomte din. Når tomten blir solgt, får du pengene for tomtesalget mot at vår kunde får bygge nytt BoligPartner-hus på tomten. Å inngå en slik avtale med BoligPartner betyr lite jobb for deg. Vi hjelper deg med alle nødvendige formaliteter, slikt som fradelingssøknad, nabovarsler og situasjonsplan. Vi følger opp saken videre mot kommunen, finner kjøper til tomten og når nødvendige dokumenter for salg og overskjøting av tomten skal fylles ut, bistår vi med dette. En opsjonsavtale med oss, gjelder for en avtalt tidsperiode.

Les mer om opsjonsavtale med oss på denne siden

Tips 5: Realiser drømmene dine

Noen ganger er det fint å stoppe litt opp. Hvordan vil du ha det, hva er viktig for deg? Vi er opptatt av at du skal følge drømmene dine. Er drømmen å kunne bo et i nytt hus, så kanskje løsningen er å bygge hus på egen tomt? Eller er det å få mer fritid med mindre hagearbeid. Med ekstra penger for tomtesalget, kan du realisere dine drømmer. Hva ønsker du deg?

Jeg ønsker en prat om tomter og husbygging

Lær mer om å fradele en tomt

Klikk deg videre inn til vår tomte-side. Her finner du mer informasjon om fradeling av tomt og hvordan du kan gå frem for å lykke med dette.

Les mer her