Bygde stort hus – bruker mindre strøm
Da Marie og Thor bodde i en eldre bolig på 150 kvm, brukte de 30.000 kWt i året. Det er hele 10.000 kWt mer enn det de bruker i dag, i sitt nye, store hus fra BoligPartner.
Marie Skarateppen (39) og Thor Elvevold (43) trives veldig godt i sin Raumarheim på Ingeberg utenfor Hamar. Her bor de lunt og godt på 240 kvadratmeter sammen med barna Henry (6) og Vilma (10).
– Huset vårt i dag er nesten 100 kvadratmeter større enn tomannsboligen som vi flyttet fra. Selv om vi har mye mer plass, har vi redusert energiforbruket med cirka 10.000 kWt i året, forteller Marie og Thor.
Huset har vannbåren varme i hele 1. etasje og på badet i 2. etasje. Vannet i gulvene varmes opp via en luft-til-vann-varmepumpe. I tillegg har de varmekabler på badene. Familien bruker også peisovnen en del, aller mest fordi det er koselig med vedfyring.
– Tre av fire her hjemme elsker å bade i badekaret. Så vi bruker mye varmtvann, forteller Marie.
Her forklarer vi hvorfor strømforbruket i et nytt hus er lavere enn i eldre boliger.
Følg husdrømmen din du også
Flyttet fra eldre, kald bolig
Tidligere bodde de i en eldre enebolig i Bærum, bygd i 1906. Huset ble rehabilitert i 2008, og bygd om til en horisontaldelt tomannsbolig.
– Det var tydelig at det visuelle var vektlagt da huset ble pusset opp. Vi falt for annonsen, og kjøpte en bolig som så veldig delikat og pen ut. Dessverre viste det seg fort at huset var kaldere i vintermånedene enn forventet og tilsvarende varmt på sommeren, forteller Marie.
Boarealet var fordelt på 1. etasje og sokkeletasje. I sokkelen var det varmekabler i gulvene, mens det var en eldre varmepumpe og åpen peis i hovedetasjen. På vinteren kunne de kjenne kulden i rommene og gulvene var alltid kalde.
– Det er koselig med peis, men den gir ikke så mye varme. I tillegg hadde vi en nyfødt baby som vi ikke ville legge på gulvet på grunn av kulden. Det huset ble liksom aldri et skikkelig hjem for oss, forteller Marie.
Drømte om nytt hus
Begge to hadde jobbene sine i Oslo sentrum. Stadig oftere kjente de på ønsket om å kunne forlate storbyen og bo mer landlig. Men denne gangen skulle de ikke kjøpe brukt hus.
– Jeg ville ikke bo i et eldre hus igjen, hvor man ikke vet hva som er skjult i veggene. Jeg ønsket meg noe nytt, slik at vi ikke fikk store økonomiske overraskelser etter innflytning, sier Marie.
– Ja, nytt hus er forutsigbart. Det gir færre bekymringer. Man vet at huset funker og hva de faste kostnadene blir hver måned, fortsetter Thor.
Et hjem å vokse i
Familien er blitt veldig glade i sin Raumarheim tilpasset etter deres ønsker og behov. Her har de en stor sosial sone i første etasje, fire romslige soverom, to bad, eget vaskerom, ekstra TV-stue og flere boder.
Klikk her hvis du har lyst til å vite mer om ferdighus fra BoligPartner.
– Dette er et hus som barna virkelig kan vokse i. Soverommene er store, og passer fint for dem når de blir tenåringer også, slår Thor fast.
Her forklarer vi hvorfor du sparer penger hver måned ved å bo i et nytt hus.
Se flere bilder av huset til familien
Bestill gratis magasin med huspriser
Lurer du på hva våre mest populære hus koster? Se priseksempler i vårt gratis magasin.
Lavere strømregning i nyhuset
På en hyggelig hjørnetomt på Borgen uten Kløfta har Cecilie (28) og Joachim Birkely Kjærstad (30) bygget husmodellen Aragona fra BoligPartner. Deres erfaring er også at strømregningen er lavere i det nye, moderne huset.
Tidligere bodde familien i et hus fra 1975. Selv om de totalrenoverte boligen ved å bytte vinduer, etterisolere samt installere vannbåren varme i alle gulv, var strømkostnadene høye.
– Det er ingen tvil om at vi har mye lavere strømkostnader her. Så selv om det nye huset er nesten 50 kvadratmeter større og dagens strømpriser er veldig mye høyere enn det de var tidligere, er strømregningen vår betydelig lavere her enn i det gamle huset, forteller Joachim.
– Ja, vi har mange ganger tenkt på hva strømkostnadene våre hadde vært i dag, om vi hadde blitt boende der, legger Cecilie til, som er veldig takknemlig for at de i stedet valgte å bygge nytt, moderne hus.
Joachim, som er rørlegger, har installert vannbåren varme i hele det nye huset deres. Dermed kommer varmen fra gulvet, noe som gir en lun og behagelig oppvarming. Familien synes det er godt å slippe panelovner, som både samler støv og som kan gjøre innredningen av rommene mer utfordrende.
– Man kan senke idealtemperaturen med to grader når man har vannbåren varme i stedet for panelovner til oppvarming. Slik sett sparer du strømkostander også, forklarer han.
Store fordeler med å kjøpe nytt hus
Spar penger hver måned ved å bo i et nytt hus vs. i en eldre bolig. Her kan du lese om hvorfor det er slik.