Boligpartner

Nytt eller brukt hus- hva er egentlig billigst?

Ved første øyekast virker det dyrere å kjøpe ny hus enn brukt bolig. Slik er det ikke. Det er snarere tvert imot. Har du tenkt å kjøpe en brukt bolig på 120 kvm, kan du heller legge i 1,5 millioner ekstra og få en splitter ny bolig – til samme årlige kostnader. Her viser vi deg hvorfor.

Ifølge statistikk fra Prognosesenteret benytter gjennomsnittshusholdningen 23.000 kroner til vedlikehold hvert år dersom de har en bruktbolig på 120 kvm. Er boligen større øker vedlikeholdskostnadene, og er boligen mindre synker kostnadene. Summene i statistikken fordrer at boligen er normalt vedlikeholdt. Er boligen veldig slitt brukes det naturlig nok mer på vedlikehold og rehabilitering. Tallene inkluderer ikke utskifting av interiør, kun normalt vedlikehold av boligen innvendig og utvendig.

Med en gang etter man kjøper en brukt bolig foretar de fleste også umiddelbare tilpassinger for å gi boligen et personlig preg. I snitt benyttes 120.000 kroner til dette formålet, gitt at man har en bolig på 120 kvm. Legger man så sammen umiddelbare tilpassinger og årlige vedlikeholdskostnader kommer man frem til et samlet beløp på 235.000 kroner for de første fem årene. Kjøper man nytt er dette beløpet tilnærmet lik null. Hvorfor? Fordi man ved å kjøpe nytt får tilpasset alt slik man vil før man faktisk flytter inn. Og fordi alt er nytt vil boligen verken trenge vedlikehold eller oppussing på flere år. Det finnes naturligvis unntak der de som bygger nytt ønsker å gjøre noe med hagen eller male, men det er det som oftest knyttet langt mindre kostnader til.

Det er sluttsummen som teller

235.000 kroner på fem år er det samme som 3.917 kroner i måneden. For de pengene kan man betjene relativt mye ekstra i lån. Forutsetter vi en bankrente på omtrent 3,2%, kan man med denne summen betjene et ekstra lån på 1,47 millioner. Dette betyr at om du skal kjøpe en brukt bolig på 120 kvm til 2,5 millioner, kan du i stedet faktisk heller bygge en ny bolig med total kostnads- ramme på nesten 4 millioner. Økonomisk vil du ende opp med samme månedlige kostnader de første fem årene.

Valgfrihet

I tillegg til det å spare både tid og penger på oppussing er det også andre fordeler ved å kjøpe en splitter ny bolig. Det stilles for eksempel langt høyere krav til isolasjon, vinduer og konstruksjoner for boliger som bygges nå enn tidligere. Dette gjør husene langt mer energieffektive, noe som gjør at du sparer noen tusenlapper på oppvarming hvert år. Du får også trygghet i kjøpsprosessen ved at du er sikker på at alt er nytt – det er ikke noe sopp, råte eller andre skader som må tas tak i. Ei heller en drenering som svikter etter noen måneder. Og med nytt hus har du også fem års garanti. Trygt og godt.

Så skal du kjøpe bolig, hvorfor ikke vurdere å bygge nytt? Klikk her for å se alt hva vi har til salgs akkurat nå!

* Tallene gjengitt baserer seg på fakta og statistikk fra det uavhengige analysebyrået Prognosesenteret  

Råd fra Prognosesenteret

– Det å kjøpe en bolig på bruktmarkedet blir altfor ofte en impulshandling. Budrundene gjør at man raskt blir revet med og at det rasjonelle overblik- ket forsvinner. Mitt råd er å legge en langsiktig plan for boligkjøpet. Ser man på boligkjøpet over noen års perspektiv kan det faktisk i noen tilfeller bli billigere å kjøpe nytt enn brukt, tatt i betraktning oppussings- og vedlikeholdskostnader knyttet til bruktboliger, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Et boligkjøp er den største investeringen mange gjør i løpet av sitt liv. Man bør derfor ikke forhaste seg. Regn på forskjellige alternativer og kalkuler inn ulike scenarier, og tenk langsiktig. Det er ikke alltid like enkelt som det ved første øyekast virker på papiret, sier Øye.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Illustrasjon av Ancona, som er et moderne hus med flatt tak hvor det på illustrasjonen vises godt frem de to uteplassene som er integrert i huset.

Velg nytt vedlikeholdsfritt hus

Ønsker du å bruke fritiden din på å pusse opp? Eller drømmer du om å flytte inn i et splitter nytt ferdighus? Se vår informasjonsside om hvorfor du bør bygge nytt hus

Derfor skal du kjøpe nytt ferdighus