Boligpartner

Slik forklarer arkitekten hvordan trendene innen ferdighus endrer seg

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 25. juni 2024
Lesetid: ~7 min
Seniorarkitekt, Idar Sambu, har tegnet ferdighus og ferdighytter for BoligPartner i over 22 år. Seniorarkitekt, Idar Sambu, har tegnet ferdighus for BoligPartner i over 22 år.

Fra store, herskapelige villaer på svære tomter til mindre hus med fleksible og fremtidsrettede planløsninger. Les mer om hvordan trendene innen ferdighus har endret seg utover 2000-tallet, og hva vi gjør for å utvikle nye hjem som kundene ønsker.

Seniorarkitekt Idar Sambu har utviklet ferdighus for BoligPartner i over 22 år. Gjennom disse årene har kundenes ønsker for hva et hjem skal være endret seg mye, det samme har myndighetenes rammebetingelser for hvordan et tomteområde skal utnyttes.

Fra herskapelig til takterrasser

-Da jeg startet som arkitekt i BoligPartner i 2001, var det veldig populært med de klassiske, gjerne påkostede eneboligene med herskapelig formspråk og staffasje. Tomtene var store og fotavtrykket til husene var gjerne på 100 kvadratmeter eller mer, forteller Idar.

Store ferdighus - dette er vårt største hus Ladegaard Husmodellen Ladegaard fra BoligPartner sin herskapelige husserie.

Utover på 2000-tallet fikk derimot BoligPartner stadig flere kunder som ønsket seg noe tøft og nyskapende. Minimalismen begynte å gripe om seg, og flatt tak ble stadig mer etterspurt.

-Mange ønsket seg en takterrasse, sier Idar, som stadig oftere møtte kunder som drømte om det moderne huset. Kundene delte seg i to grupper; de som ville ha noe innovativt og «kult» og dem som likte de klassiske husene.

Illustrasjonsfoto av en takterrasse på et funkishus, viser stemningen på natten i sofakroken på taket. Illustrasjonsfoto av en takterrasse på et funkishus, viser stemningen på natten i sofakroken på taket.

Et ønske om lune uterom

Takterrassen holdt seg populær helt frem til cirka 2015. Da begynte trendene å endre seg igjen. Fra åpne takterrasser ønsket kundene nå i stedet lune og intime uteoppholdsarealer.

-Kosen ble viktigere, og kundene våre etterspurte derfor overbygget uteplass skjermet for innsyn og gjerne trukket inn i bygningskroppen, forteller Idar.

En overbygget uteplass, trukket inn i bygningskroppen. Her ser du et eksempel på dette fra vår husmodell Quadra Trient. En overbygget uteplass, trukket inn i bygningskroppen. Her ser du et eksempel på dette fra vår husmodell Quadra Trient.

I dag er det mange som ønsker å utvide stuearealet med innglassede uterom, som ei ekstra temperert stue eller et rom til andre funksjoner. Så fra å ønske seg grill og sofaputer på taket, vil stadig flere ha en enkelt tilgang til den grønne hagen. 

Husmodellen Futuro med sort trekledning, staffasje i lys brun burmateak og vinterhage. Her illustrert sammen med vekster og grønnsaker i plantekasser utenfor. Husmodellen Futuro med egen vinterhage utenfor stua. Her kan du dyrke planter og grønnsaker.

Seniorarkitekt Idar Sambu
Sitat fra seniorarkitekt Idar Sambu

-En bolig skal ikke bare være et sted å bo, men et sted å leve!

Funksjonelle hus med soner

De siste årene er det ikke lenger om å gjøre å ha størst mulig hus. I stedet ønsker kundene våre funksjonelle hjem med soner som skaper både intimitet og kvalitet for hele familien.

-Eneboligen er fortsatt viktig, men den har fått et annet innhold nå enn for 20 år siden. I tillegg er avstanden til naboene endret seg mye, forteller Idar.

Dagens eneboligtomter blir mindre og mindre. Det er et tydelig ønske fra myndighetene at vi skal utvikle tomtearealer med plass til flere boenheter og høyere utnyttelse. Derfor bygger BoligPartner stadig flere typer rekkehus og eneboliger som henger sammen i kjede.

Vivi og Vegard bor i den brune boligen, som ligger på rekke med totalt 12 boliger. Foto av rekkehus fra BoligPartner. Hver enhet fungerer som en enebolig, som henger sammen i en rekke med andre boliger.

-Dagens eneboligkunder ønsker å bygge hus som fungerer over tid. De er opptatt av at man skal kunne bo i boligen i mange år, kanskje resten av livet, og at den passer sammen med familiens livsløp. Tilgjengelige boliger er god økonomi for alle parter, derfor er det utrolig viktig å tenke godt på dette før man begynner å bygge, slår arkitekten fast.

Store barnerom, matbod og veksthus

Når det gjelder hvilke rom i huset som er blitt ekstra viktige i dag, fremhever arkitekten tre ting:

  1. Store barnerom med plass til dobbeltseng (ref: familiens livsløp)
  2. Et skafferi eller matbod i tilknytning til det åpne kjøkkenet
  3. Ønske om å forlenge stua inn til et grøntareal hvor man kan dyrke frem planter og grønnsaker.

-Selv om boligene blir mindre, ønsker kundene store soverom. Mange aksepterer derfor at våtrommene får en mindre størrelse. Hvis mulig, ønsker mange seg også en egen sone for de voksne i huset hvor man har et romslig soverom, walk-in garderobe og bad, forklarer Idar.

Et barnerom med god plass til å leke og vokse. Dette bildet er fra en kundetilpasset ferdighus, Aragona. Et barnerom med god plass til å leke og vokse. Dette bildet er fra en kundetilpasset ferdighus, Aragona.
I dette kundetilpassede huset, har foreldrene sin egen sone med soverom, garderobe og bad som henger sammen som tre rom på rekke. I dette kundetilpassede huset, har foreldrene sin egen sone med soverom, garderobe og bad som henger sammen som tre rom på rekke.

I tillegg blir det stadig mer populært å ha et eget lagringsrom i tilknytning til kjøkkenet. Her kan man oppbevare alt fra kjøkkenmaskiner, tørrvarer og gjerne et ekstra kjøleskap eller en liten fryser. Mange velger en åpen kjøkkenløsning, og derfor trenger den ekstra matboden hvor det er enkelt å oppbevare ting man ikke vil ha fremme på kjøkkenbenken til daglig.

-I tillegg til lune uteplasser, er det også mange av våre kunder som ønsker å ha et eget veksthus i tilknytning til boligen. Dette blir stadig mer populært, og viser at man fint kan etablere seg i et forholdsvis lite hus, men få muligheten til å utvide bruken utover det å bare bo, forteller Idar.

Arkitekten avslutter med å si at gode løsninger betyr mest. Så selv om tomten er liten og budsjettet lavt, kan vi skape et hjem hvor det er godt å leve. Det er alltid et privilegium å følge våre kunder fra den tidlige drømmen og frem til innflytting i boligen. Jeg sitter ofte med kundene hvor vi sammen realiserer husdrømmen pakket inn i riktige økonomiske rammer. 

Arkitekttegnet ferdighus

Alle BoligPartner sine ferdighus er tegnet av erfarne arkitekter. Selv om kundene velger samme type husmodell, blir de ferdige husene ofte ulike. Dette er fordi vi alltid tilpasser og endrer på våre modeller slik at kunden får akkurat det huset som dekker deres ønsker, behov og som er innenfor deres økonomiske rammer.

Les mer om dette her

Husmodellen Berga på skrå tomt vises her frem i høstdrakt. Det er høstsol og hyggelig lek i hagen.

Et ferdighus fra BoligPartner

Klikk deg videre for å se oversikten over alle våre ferdighus.

Se her