Boligpartner

Bygge hus selv

Se våre beste tips til hvordan du kan få billigere hus med økt egeninnsats.

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 03. april 2024
Lesetid: ~9 min

Det er mye du kan gjøre for å redusere totalkostnaden når du skal bygge nytt hus selv. Se våre gode råd her.

Tidligere var det mer vanlig å gjøre egeninnsats når ditt hus skulle bygges. Dette er igjen blitt mer aktuelt. I dag opplever vi i BoligPartner at mange av våre kunder undersøker mulighetene for selv å gjøre en innsats i byggeperioden for å holde kostnadene nede.

Bygge hus selv - driftssjef Glenn Myhrbakken snakker gjerne med deg om hva du kan gjøre selv av egeninnsats.

Bygge hus selv – se hva du kan gjøre

Når du bygger hus med BoligPartner, har du absolutt muligheten til å trekke ut deler av vår leveranse. Det betyr at du kan gjøre deler av jobben selv, få hjelp av gode venner med den rette fagkompetansen eller leie inn fagfolk på eget initiativ.

I BoligPartner kan vi levere nøkkelferdige hus, eller delvis ferdige hus som for eksempel ferdig oppført råbygg eller elektroklar. Da tar du selv hånd om de innvendige leveransene og arbeidene. Dette gjør du enten via egeninnsats, eller med egne underentreprenører.

Vi kan også levere råbygg eller elektroklart hus som byggesett for deg som ønsker å gjøre mye egeninnsats. Det er viktig å vite at du alltid må forholde deg til gjeldene tekniske forskrifter. I tillegg er det ikke alt du kan gjøre selv, uten dokumentert fagkompetanse.

Bygge hus selv med egeninnsats

Her er en liste som viser hvilke arbeidsoppgaver som noen av våre kunder ønsker å gjøre selv for å få billigere hus: 

 • Maling – innvendig og utvendig
 • Legge tapet
 • Legge parkett/laminat på gulv selv
 • Montere kjøkkeninnredning
 • Montere vaskeromsinnredning
Boligkonsulent hos BoligPartner Haugesund, Henriette Opheim, forstår godt at Line og Kjetil valgte det prisgunstige ettplanshuset Lugo.

Bygge hus selv – viktige avklaringer før start

Hva du evt. skal gjøre som egeninnsats når ditt nye hus bygges, må avklares med oss i BoligPartner på forhånd. Her avklarer vi sammen når du skal starte opp med din egeninnsats, hva som skal gjøres og når arbeidene skal være ferdig. Dette er viktig slik at datoen for overlevering av ferdig hus til deg overholdes.

Før din egeninnsatsperiode starter, er det viktig at vi i BoligPartner har kontrollert og dokumentert at underlaget er klart for videre arbeider. Dette betyr at hvis du for eksempel skal male vegger innvendig, skal underlaget være helt klart først – før du starter opp. Derfor har vi alltid felles befaring på forhånd, før egeninnsatsperioden starter. I tillegg er det ny befaring i etterkant for å kontrollere ferdigstillingen av arbeidet ditt.

Det kan være at vi i BoligPartner også skal jobbe i huset ditt, i samme periode som du gjør egeninnsats. Dette avklarer vi på forhånd. Målet er at ditt nye hjem skal være klart til avtalt tid.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Bygge hus selv – tar ofte lengre tid

Vi forstår veldig godt at mange av våre kunder både har kompetanse, erfaring og et ønske om å selv gjøre en innsats når huset bygges. Vår erfaring er at egeninnsatsen ofte kan ta lengre tid enn planlagt. Noen ganger tar det mer tid å male så mange flater enn det man så for seg på forhånd. Det er derfor viktig at man setter av nok tid og ressurser til å utføre egeninnsatsen i den tidsperioden som er avtalt på forhånd. Blir byggeprosjektet forsinket, kan det gå ut over totaltiden for byggelån og gi en forsinket innflyttingsdato.

7 tips til å kostnader nede når du bygger hus selv

Det er mange vurderinger du kan gjøre, utover egeninnsats – for å holde kostnadene nede. Her gir vår seniorarkitekt Idar Sambu sine syv viktigste tips:

 • Velg mindre soverom
 • Hvor mange bad trenger dere?
 • Dropp vaskerom, velg vaskesone på badet
 • Hvor stort kjøkken trenger dere egentlig?
 • Gjør smarte møbel-valg med fleksible løsninger
 • Kan dere vente med å bygge garasje?
 • Velg gode oppbevaringsløsninger, utnytt høyden i rommet

For ofte er det mye å spare på totalkostnaden ved å bygge færre kvadratmeter. Les gjerne mer om disse 7 tipsene fra arkitekten.

Klikk her

Å velge standard leveranse når du skal bygge hus selv

BoligPartner benytter norske og nordiske leverandører hver gang vi bygger et nytt hjem. Vi får blant annet dører fra Toten, materialer fra Skreia og Lillehammer, vinduer fra Nordfjordeid og trapper fra Stryn. Dette er vi veldig stolte av.

For oss er det viktig med en kortreist leveranse som ikke bare sikrer en kort vei fra fabrikk og ut til byggeplass, men som samtidig gir den nordiske kvaliteten vi ønsker oss.

Når du skal bygge hus selv med oss, står du fritt til å gjøre egne tilvalg og oppgraderinger. Men husk at tilvalg og oppgraderinger koster ekstra. BoligPartner standard er veldig bra og du får et kjempeflott nytt hus selv om du ikke går for ekstra oppgraderinger innvendig og utvendig. 

BP_gronne-forhandlere_1.jpg

Se alle våre hus her

Klikk deg gjerne videre for å se nærmere på våre husmodeller. Husk at alle våre hus kan endres og tilpasses.

Våre hus