Boligpartner

Bygde drømmehuset som generasjonsbolig

Artikkelen ble skrevet: 27. november 2023
Forfatter: Hanne T. Synslien

Jonas og Hege var på jakt etter ny bolig for å få bedre plass. Nærmest på fleip foreslo mor og svigermor Bente (69) at de skulle gå sammen om å bygge generasjonsbolig. I dag bor to husholdninger romslig i hver sin del av huset som i en tomannsbolig.

Blant hvitmalte, gamle hus i Son bor tre generasjoner under samme tak i en kundetilpasset, moderne husmodell.

Hege K. Kråkenes (44), Jonas Hedum (45) og barna Albert (15), Amalie (13) og Ludvig (11) bor på 270 kvadratmeter i hoveddelen. Jonas sine foreldre, Per (73) og Bente (69) holder til på 130 kvm i andre enden av huset. Totalt har huset syv soverom, fem bad og flere boder.

Startet med at familien på fem trengte større hus

Tidligere bodde Jonas og Hege med de tre barna i en tomannsbolig noen hundre meter unna. Hverdagen på 125 kvadratmeter med tre soverom ble etter hvert trang, og de var derfor på jakt etter en større bolig.

–  Det var moder´n som nærmest på fleip nevnte generasjonsbolig som et alternativ. Hvorfor ikke, tenkte Hege og jeg. Vi begynte å se etter en tomt som var stor nok til at vi kunne bygge et hus som dekket både våre og mine foreldres behov. Det var viktig at de fikk nok plass til å ha besøk av venner og familie. Da vi fant denne tomta på Finn slo vi til, og det har vi ikke angret på siden, konstaterer Jonas fornøyd.

Jeg ønsker en gratis samtale med arkitekt

Få gode tips og råd fra en av våre arkitekter. Klikk på knappen og fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg for å gjøre en nærmere avtale.

Enkel prosess å få tegnet om katalogmodellen

Både Jonas og Hege, Per og Bente ønsket et hus i moderne stil.

– Vi tok kontakt med vår nærmeste forhandler, Anova Boliger i Moss, for å høre om det lot seg gjøre å tegne inn en ekstra del til mine foreldre i en katalogmodell. Det lot seg fint løse. I utgangspunktet hadde husmodellen flatt tak, men på grunn av reguleringsbestemmelsene i området måtte vi få tegnet om huset til å ha saltak. 

Med saltak på huset fikk Jonas og Hege hele fem meters takhøyde i andre etasje. Noe som gir den åpne stue- og kjøkkenløsningen en luftig følelse sammen med lyset som faller inn fra de store skyvedørene til takterrassen og balkongen.

I tillegg ønsket Jonas og Hege å endre en del på planløsningen i andre etasje, mens første etasje er ganske lik katalogmodellen. ­– Vi visste at man kunne få tegnet om ferdighus til å bli helt annerledes, men vi ble overrasket over hvor smidig det lot seg løse, sier Jonas.

Innkjøring og inngang på hver sin side av huset

Med separate innkjøringer og inngangsparti på hver sin side av huset, lever de to husstandene som harmoniske naboer i en tomannsbolig. Mens Per og Bente bor på ett plan, lever Jonas, Hege og de tre barna over to etasjer.

– Å bo i generasjonsbolig fungerer veldig fint for oss. Vi respekterer hverandres soner, noe vi også gjorde før vi flyttet inn under samme tak. Vi har en familiehytte som jeg og mine to brødre deler med våre foreldre, og der tråkker vi heller ikke oppå hverandre. Derfor skjønte vi at denne løsningen hadde gode forutsetninger for å fungere. Jeg tenkte meg faktisk mer om enn det Hege gjorde, selv om det var hun som skulle få svigerforeldrene så nære, konstaterer Jonas.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Se bilder fra kjøkkenet med panoramautsikt

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

Foreldresone med eget bad og garderobe

Store økonomiske fordeler med generasjonsbolig

Den 1,3 mål store tomta ligger sentralt til, i bakkene over Son sentrum. 

– Tomta var dyrere enn vi først hadde tenkt. Vi hadde nok ikke kunne kjøpt tilsvarende tomt og bygd hus med denne størrelsen uten at vi hadde delt på det. Inngangsbilletten til både tomt, forarbeider med graving, vann og avløp og ikke minst selve byggingen ble selvfølgelig betydelig lavere når vi var to husholdninger som delte på kostnadene, forteller Jonas.

Fremdeles har de to husholdningene fordeler ved å dele på utgiftene. Husforsikring, bredbåndsabonnement og kommunale avgifter som vann, kloakk og renovasjon er eksempler på kostnader som de deler på.

– Vi føler at vi har fått veldig mye for pengene i dette prosjektet – både med byggingen og at vi deler på en del løpende boutgifter. Det oppleves selvfølgelig som en trygghet i en tid med økte renter og utgifter ellers, sier Jonas.

Lever som gode naboer i en tomannsbolig

Å skulle bo så tett var noe de tenkte grundig gjennom alle sammen. – Vi opererer som naboer, og buser ikke bare inn, men ringer på hos hverandre. Skal man låne eller hente noe mens personene i den andre husholdningen er bortreist, så spør man eller sier fra før man låser seg inn. Det har vært en bevissthet rundt dette fra begge kanter, sier Hege.

Per og Bente er aktive pensjonister på dagtid, mens de fem som bor vegg i vegg er på skole og jobb. På ettermiddagene er familien opptatt med aktiviteter. Derfor kan det gå flere dager mellom når de ser hverandre.

Husstandene har sine egne uteområder

Mens seniorgenerasjonen har sin utesone på den romslige terrassen på bakkeplan, har barnefamilien hele tre uteområder. Fra skyvedøren på kjøkkenet har de utgang til en stor takterrasse med panoramautsikt over Oslofjorden. – Det første jeg gjør om morgenen og det siste jeg gjør om kvelden er å gå ut hit og se på lysene på sjøen, forteller Jonas mens han ser utover fjorden.  

I tillegg har familien tilgang til en lun, overbygd balkong fra stuen i andre etasje samt en terrasse som faller sammen med Per og Bentes uteplass på hovedplanet.

Se bilder fra de gode uteplassene

Forutsigbar og trygg byggeprosess med Anova Boliger

Det er mye man skal ta stilling til når man skal bygge nytt hus. I planleggingsfasen forholdt de seg til boligkonsulenten, som også var bindeleddet inn mot teknisk avdeling og arkitekten på hovedkontoret. Når det var klart for bygging var det byggelederen som tok over prosessen.

– Vi opplevde en veldig trygg, forutsigbar og ryddig prosess både før og underveis i byggingen. Anova Boliger var i forkant og ga oss beskjed før vi gikk inn i de ulike fasene i byggeprosessen. Dermed har vi fått tid til å ta stilling til for eksempel veggfarger og materialvalg til badene. Denne tryggheten har vært verdifull for oss, og vi har fått veldig gode råd underveis. Dersom vi har lurt på noe har vi alltid kunne ta kontakt, avslutter Jonas og Hege.