Boligpartner

6 grunner til at en kommune bør kjøpe boliger for utleie

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 23. november 2023
Lesetid: ~8 min

Vi blir stadig flere eldre. I 2030 vil vi for første gang være flere eldre enn barn, og i 2040 vil en kommune i snitt ha doblet antall innbyggere over 80 år! For kommuner i sentralitetsklasse 5-6, er så mye som opptil 90 prosent av dagens boenheter ikke egnet for eldre med mobilitetsutfordringer.

eldre-dame.png

Det er derfor en stor utfordring for disse kommunene å kunne tilby aldersvennlige boliger som de eldre har økonomi til å kjøpe eller leie. BoligPartner mener kommunene må vurdere å kjøpe nye, egnede boliger for utleie. Her gir vi 6 gode grunner til hvorfor dette er en riktig og smart investering.

1: Nye og energieffektive boliger uten behov for oppgraderinger

For kommuner i sentraliseringsklasse 5-6, er dagens eneboliger ofte bygget for en lang tid tilbake og uten krav om tilgjengelighet. Boligene er i stor grad spredt utover i kommunen og passer best for familier. Det er i disse boligene mange av de eldste innbyggerne i kommunen bor i nå. For mange gir det store utfordringer, da boligene ikke er egnet for eldre med mobilitetsutfordringer. I tillegg kreves det kanskje omfattende oppgraderinger for å kunne best tilrettelegge for hjelp og tjenester i hjemmet. Det er ingen tvil om at det å kunne bo i en ny og energieffektiv bolig, som er bygget iht. dagens tilgjengelighetskrav i teknisk forskrift, gir en mye enklere hverdag for de eldre.

Ariel firemannsbolig interiørillustrasjon av kjøkken og stue Ariel firemannsbolig interiørillustrasjon av kjøkken og stue

2: Demografi – la de eldre bo i nærheten av kommunale helsetjenester

At stadig flere innbyggere vil trenge helsetjenester fremover, byr på flere utfordringer. Det vil spesielt utfordre kommunens kapasitet innen helse- og omsorgstjenester. Med økende tjenestebehov og begrenset tilgang på helsepersonell, er noe av løsningen effektivisering. Da tenker vi spesielt på at helsepersonell skal bruke mindre tid i bil og mer tid til å utføre helse- og omsorgstjenester. Ved å legge til rette for at eldre kan flytte til en egnet boenhet i nærheten av kommunale helsetjenester, vil gi en betydelig besparelse innen transporttid og kostnader.

3: De eldre kan få bo hjemme lengre

Undersøkelser viser at de aller fleste eldre foretrekker å motta helsetjenester i sitt eget hjem, så langt det er mulig. Dette er også en god økonomi for kommunene, særlig hvis alternativet er en sykehjemsplass, som koster +/- 1 million kroner per år.

For at eldre skal få muligheten til å flytte nærmere kommunens helsetilbud, må det:

  1. Være egnede boenheter til salgs eller til leie.
  2. Den som skal flytte må ønske dette samt ha råd til å kjøpe eller leie sin nye bolig.

4: Oppnå gevinst ved å eie boligen og subsidiere husleien

La oss ta et eksempel; en minstepensjonist har 1 millioner kroner i egenkapital etter å ha solgt sin gamle enebolig, og han/hun mottar 260.000 kroner i året i minstepensjon. Låneforskriften begrenser boliglån til 5 x inntekt, og summen av egenkapital og boliglån gjør det vanskelig å få kjøpt ny og egnet bolig grunnet dagens byggekostnaden. Men han/hun vil kunne greie å betale en husleie til kommunen på 7-8.000 kroner per måned. Hvis kommunen eier leiligheten og tilbyr å subsidiere husleien, får de tilbake gevinsten ved mer effektive helsetjenester og mindre bruk av sykehjemsplasser, som sannsynligvis utgjør en god del mer enn hva de subsidierer. I dette tilfellet frigjøres en eldre eneboliger, som kan kjøpes av en familie eller yngre generasjoner.

5: Flere boliger til Ukrainske flyktninger

Mange kommuner skal bosette nye flyktninger fra Ukraina i årene fremover. Det bidrar til en positiv vekst og tilflytning i kommunene. Utfordringen er at mange kommuner per i dag ikke har nok boliger tilgjengelig. Ved å investere i nye boliger for utleie, kan disse også benyttes til bosetting av flyktninger. I tillegg kommer effekten av flere frigjorte brukte eneboliger, når de eldre som bor i disse i dag flytter inn i ny sentrumsnær utleieleilighet fra kommunen.

6: Byggenæringen holdes i aktivitet

Kommersielle banker krever i dag at minimum 50 prosent av leilighetene i en flermannsbolig er solgt, før de åpner byggelånsfinansiering. Dette hindrer dessverre en rekke nye prosjekter fra å komme i gang da det nettopp er igangsettingen som er nødvendig for å lykkes med salg i det åpne markedet. At en kommune investerer i prosjektet og kjøper enheter her, bidrar derfor med å sikre igangsetting av byggingen. Slike igangsettinger er svært viktig for byggenæringen, det skaper viktige arbeidsplasser for håndverkerne og leverandører i distriktene, som igjen bidrar til skatteinntekter og vekst i kommunen.

husbygging_snekker_byggeleder.jpeg

Et kommunalt boligsamarbeid med oss

Les mer om hvordan din kommune kan samarbeide med BoligPartner for å løse boligutfordringer.

Klikk deg videre her