Boligpartner

Arkitektene slipper lyset og naturen inn i våre funkishus

Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 21. november 2023
Lesetid: ~8 min

Ana Ferreira (t.h.) og Guri Antonsen (t.v.) jobber i arkitekturavdelingen til BoligPartner Ana Ferreira (t.h.) og Guri Antonsen (t.v.) jobber i arkitekturavdelingen til BoligPartner

Når BoligPartner sine arkitekter tegner et nytt funkishus, er de alltid opptatt av den magiske kombinasjonen av vakkert gjennomlys og herlig utsyn slik at omgivelsene utenfor inviteres inn i hjemmet.

-Når du bor i et funkishus fra BoligPartner, skal du føle nærheten til naturen utenfor. Derfor velger vi store, kvadratiske vinduer i en gjennomtenkt miks med mindre vindusflater. Ønsket er både å slippe lyset og omgivelsene inn samtidig som vi skaper skjermede soner i hjemmet ditt hvor det ikke er innsyn, forteller Ana Ferreira og Guri Antonsen i arkitekturavdelingen til BoligPartner.

Se vindusbruken i disse funkishusene fra BoligPartner

Arkitekttegnet funkishus med en god flow

Ana har jobbet som arkitekt i over 20 år. De siste fem årene har hun vært en sentral del av arkitekt-teamet i BoligPartner. 

-For meg er funksjonaliteten viktig og det må være en god flow i et funkishus slik at det er en sammenhengende kontakt og åpenhet mellom rommene, forteller hun. 

Funkishus eller funkis er en forkortelse for funksjonalisme, en stil innenfor arkitektur som oppsto i perioden 1920 - 1940. Funkishus er designet for å fremme funksjonalitet. Den rene formen har betydning, og form skal følge funksjon. Det legges vekt på store flater, glatte linjer og geometriske former. Alt som er overflødig utelukkes. Les mer her

Guri Antonsen i arkitekturavdelingen til BoligPartner

Skreddersyr funkishus

Mange av BoligPartner sine kunder ønsker gjerne å snakke med en av våre arkitekter for å skreddersy sitt nye funkishus. For selv om vi har et bredt utvalg av funkishus i vår huskatalog, er det alltid mulig å tilpasse modellene etter de ønskene og behovene kunden har. I tillegg skal huset passe perfekt til tomten og omgivelsene boligen bygges i.

-Jeg har ofte oppstartsmøter med våre kunder. Her kartlegger vi kundens ønsker og ser på mulighetene. Mange har hentet inspirasjon fra nettet og er veldig bevisste på hvordan funkishuset skal være, forteller Ana.

-Ja, vi merker at kundene i større grad enn tidligere vet akkurat hva de vil ha. Det er veldig gøy å jobbe med, sier Guri.

I BoligPartner strekker vi oss alltid langt for å skape kundens drømmehjem - samtidig som huset følger BoligPartner sine signaturer. Noen ganger kan det være utfordrende å sette sammen en fin fasade, som passer sammen med planløsningen, sikrer utsyn og skjermer for innsyn. 

Les mer om tilpasning av et kataloghus her

Funkis-trender arkitektene ser

I møte med kundene, er det spesielt en ting arkitektene i BoligPartner stadig oftere opplever at kjøperne ønsker seg. Det er en romslig matbod i tilknytning til kjøkkenet.

-Trenden nå er at mange ønsker seg et praktisk rom hvor de kan oppbevare alt fra kjøkkenmaskiner til tørrvarer. De er mer opptatt av å kunne ha et lite lager nå enn det de var før. Hvis det i tillegg er plass til et ekstra kjøleskap eller en liten fryser der inne, er det veldig positivt, forteller Guri.

-Ja. Da får man også muligheten til å ha et renere og ryddigere kjøkken, som mange ønsker seg i sitt funkishus. Kjøkkenet er en del av stua, og dermed er alt her inne veldig oversiktlig og synlig, legger Ana til.

Med enkel tilgang til matbod nær kjøkkenet, trenger man heller ikke å ha så mange skap og skuffer i selve kjøkkenet. Det gir et luftigere inntrykk og sikrer en strammere stil i funkis-hjemmet.

Gråmalt åpen stue og kjøkkenløsning i funkishuset Mira, med store vinduer fra gulv til tak i stueområde. Gråmalt åpen stue og kjøkkenløsning i funkishuset Mira, med store vinduer fra gulv til tak i stueområde.

 Fleksibilitet i funkishus er viktig

Arkitektene opplever også at kundene ønsker seg fleksibilitet. 

-Et rom som kan ha flere funksjoner er spesielt interessant. Det gir kunden alternativer. Vi viser derfor ofte frem mulighetene for at et rom, som i utgangspunktet for eksempel er en stor stue, enkelt kan transformeres til to rom. Dermed dobles funksjonen. Dette illustrerer vi ved å tegne en god planløsning og vise mulighetene med å markere inn hvordan rommet kan deles, forklarer Ana.

Gode tips til innredning av nytt funkishus

Når arkitektene tegner planløsningen til ditt funkishus, gir de samtidig sine innspill til hvordan du kan innrede alle rommene i boligen. Dette viser de ved hjelp av møbleringsikoner, slik at du kan se hvor det er naturlig å plassere senger, skrivebord, garderobeskap, sofagruppe, spisebord og kjøkkenøya. Dette er kun forslag, som samtidig gir et bilde av hvor mye plass som er igjen i rommet etter at møblene er plassert.

-Vi tenker på hva som gir gode kvaliteter og løsninger og viser dette i plantegningene, sier Guri.

Fano - plantegninger 2.etg.jpg Her ser du planløsningen i 2. etasje til funkishuset Fano. Her har arkitekten plassert inn møbelikoner for å vise hvordan blant annet kjøkkenet med kjøkkenøy kan plasseres, hvor det er naturlig at spisestuen står samt hvilken retning det er lurt å plassere dobbeltsengen i soverommet slik at det blir god plass rundt garderobeløsningen.
Illustrasjon av funkishuset Milano med storby i bakgrunnen.

Les alt om våre arkitekttegnede funkishus

Vi har et bredt utvalg av funkishus - klikk deg gjerne videre og les alt om våre modeller i Funkis-serien vår.

Les mer her