Med gode råd i byggeprosessen

Dagny Beate Dagsland og John Petter Strand er i innspurten med å bygge sin drømmebolig i Stavanger. Underveis har de lært mye – nå gir de deg sine beste råd for en god byggeprosess.

Lille Robin (1) kikker ivrig ned på to gravemaskiner utenfor. I dag er han på besøk i det som snart blir familiens nye hjem på Tasta i Stavanger. Med stuevinduer fra golv til tak, har Robin suveren utsikt til både by, fjord og nettopp anleggsmaskiner nedenfor.  

-I dag bor vi i en tomannsbolig kun en kilometer herfra. Så nå ser vi frem til å kunne flytte inn i en helt ny enebolig, forteller John Petter. Valget falt på husmodellen Venezia fra BoligPartner sin Quadra-serie. Med sitt spennende arkitektoniske uttrykk og gode lys- og utsiktsforhold, er dette en attraktiv familiebolig for mange.

God planlegging

Det har vært en spennende og lærerik byggeprosess. Mange valg skal tas. Det er befriende, men samtidig utfordrende. For Dagny Beate og John Petter har det vært viktig å få hjelp fra BoligPartner til å gjøre egne tilpasninger på kataloghuset. På denne måten passer huset nå perfekt til deres behov.

- Vi har blant annet satt inn et ekstra vindu i stua, en ekstra vegg mellom kjøkkenet og stua, ekstra varmekabler nede, aluminiumskledning rundt vinduene og bygd et walk-in-closet i tilknytning hovedsoverommet, forteller John Petter. 

Ble overrasket underveis

Dette er første gang Dagny Beate og John Petter bygger nytt hus. De var godt forberedt på det meste, men likevel ble de litt overrasket underveis i byggeprosessen.

-Jeg hadde tenkt mye på hvilket kjøkken vi skulle velge, fargen på flisene og hvordan peisen skulle bli. Men at vi måtte bestemme hvor avløp på kjøkken og bad skulle være så tidlig, kom litt overraskende på, forteller Dagny Beate.

Da ble det viktig å søke gode råd og veiledning hos byggeleder og andre aktuelle fagpersoner. For det er ikke alltid like lett å se for seg hvordan ulike løsninger vil fungere og hva som passer familiens behov aller best. For hvor er det egentlig best å plassere lysspottene i taket og hvor bør kjøkkenvasken egentlig stå?

Byggeleder hos BoligPartner i Stavanger, Øyvind Brakstad, slår fast at god planlegging er viktig for alle parter i byggeprosessen.

- Mye kan vi enkelt endre underveis i byggingen, men det er ikke like lett med for eksempel vann- og avløp. Så her er det viktig å gjøre gode valg helt fra starten, forteller han.

Fem gode råd til deg

Dagny Beate og John Petter er veldig godt fornøyde med løsningene de har valgt. Her gir de deg sine fem beste råd for en god byggeprosess:

  1. Start planleggingen tidlig. Da er det enklere å gjøre egne tilpasninger slik at boligen passer perfekt til dine ønsker og behov.
  2. Undersøk med kommunen om planer for området du skal flytte til. Få oversikt over eventuelle utbygginger og nyetableringer nær huset ditt.
  3. Vær godt forberedt på at mange valg må tas tidlig. Tenk derfor igjennom helt fra starten av hvor du ønsker lyskilder, vann og avløp slik at du får god tid til å gjøre ulike vurderinger.
  4. Ikke vær redd for å spørre byggeleder og andre fagpersoner om råd.
  5. Snakk med andre som har bygget hus tidligere. De har ofte gode erfaringer å dele med deg.

- Analyser boligbehovene

Gunn Furulund Hedemann er markedsdirektør i BoligPartner. Hun anbefaler alle å bruke god tid på å analysere boligbehovene sine først.

- Da kan vi gi deg de beste rådene. Husk også at dine boligbehov kanskje endrer seg over tid. Kataloghusene er et flott utgangspunkt, men våre arkitekter tegner gjerne om og tilpasser huset etter dine ønsker og behov,  sier Furulund Hedemann.

Hun anbefaler deg samtidig å besøke andre som har bygget hus. Da kan du se, bli inspirert og gjør dine egne erfaringer om hva du synes fungerer godt.

-Bare si ifra. I BoligPartner tar vi deg gjerne med på husvisning, sier hun.