Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 23. november 2023
Lesetid: ~6 min

Utleiedel kan finansiere boligen din

Skal du bygge nytt hus bør du vurdere å bygge en utleiedel. Det vil ikke bare være en smart investering for fremtiden, men en utleiedel kan faktisk oppfylle husdrømmen din.

En utleiedel gir deg ekstra skattefrie inntekter hver måned og øker verdien på huset for videre salg i fremtiden. Det kan også være avgjørende for om du får lånefinansiert byggeprosjektet og i noen tilfeller vil leieinntektene gi deg mulighet til å finansiere en større bolig enn forventet.

En utleiedel gir deg ekstra skattefrie inntekter hver måned og øker verdien på huset for videre salg i fremtiden. Det kan også være avgjørende for om du får lånefinansiert byggeprosjektet og i noen tilfeller vil leieinntektene gi deg mulighet til å finansiere en større bolig enn forventet.

Mange av våre boliger er allerede tilrettelagt med en utleiedel mens andre boliger kan tilpasses.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

En ringerunde til de største bankene i Norge viser nemlig at de stiller seg positive til en lånesøknad hvis du skal bygge med en utleieenhet i tillegg. BoligPartner vil hjelpe deg med å sette sammen en økonomisk plan du kan ta med til lånemøtet i banken.

Beliggenhet og størrelsen på utleieenheten avgjør hvilken inntekt du kan beregne å få, men uansett vil det kunne finansiere store deler av byggeprosjektet.

La oss komme med et eksempel der vi tar utgangspunkt i en byggekostnad på fire millioner og at du har en egenkapital på to millioner - da er også lånebehovet ditt på to millioner. Med en nedbetalingstid på 25 år og dagens lave renter på 2,9 prosent, vil lånekostnadene komme på 9400 kroner i måneden. Leier du ut utleiedelen din for 8 000 kroner i måneden betyr det at leieinntekten nedbetaler mesteparten av lånet ditt.

Selv med høyere lån og renteøkning vil det fremdeles være gunstig for økonomien din. Det er slik at jo høyere lån du har, desto høyere skattefradrag får du, og hvis verdien av utleiedelen er mindre enn verdien av ditt eget boareal er utleieinntektene skattefrie.

Bygge hus med utleiedel

Det er som nevnt mange økonomiske fordeler ved å bygge hus med en utleieenhet, men det er en del forutsetninger du må ta hensyn til. Beliggenhet er kanskje det aller viktigste. Skal du bygge i et populært område der det blir enkelt å finne leietaker eller er det ikke marked for det?

Det vil også være lurt å sjekke hvilke leiepriser som er vanlig i området, slik at du har en oversikt over hvor mye du eventuelt kan forvente å få i leieinntekt. Boligkonsulenten din vil gjøre en vurdering sammen med deg på hva investeringskostnaden til være kontra forventet leieinntekt.

Du må i tillegg finne ut hva slags type utleieleilighet du skal bygge. En hybel passer godt hvis studenter er din målgruppe, mens en sokkelleilighet kan være mer lønnsomt hvis du for eksempel kan få til en leieavtale med firmaer. Utleiemuligheter avhenger også av tomten.

Våre boligkonsulenter vil gi deg råd om hva som er mulig å få til på din tomt, og hva man har lov til.

Det er noen hovedregler som skal følges, som at leiligheten blant annet må ha forsvarlige rømningsmuligheter og tilstrekkelig lys. Utleiedelen må også lyd- og brannisoleres mot boenheten du selv bor i, samt ha ordentlig ventilasjon for et riktig inneklima. Våre boligkonsulenter og prosjekteringsavdeling vet hvilke krav en utleieenhet har.

Gode råd på veien

Ved å velge BoligPartner som husleverandør får du en sparringspartner og rådgiver som vil hjelpe deg med alle slike nødvendige sjekklister. Sammen kommer vi frem til den aller beste løsningen og du kan føle deg trygg på at alle byggeregler følges etter siste forskrifter og krav satt av myndighetene.

Når du skal ha et annet menneske boende hos deg, bør du være godt forberedt og klar over dine rettigheter overfor leieboeren og hvilke rettigheter leieboeren har. Ta en titt på tipsene til Huseiernes Landsforbund.  

Med den ekstra leieinntekten kan du blant annet velge å nedbetale lånet ditt raskere, bruke pengene på ferier, betale for barnas utdanning når de blir eldre eller spare penger til barnas fremtidige bolig.

Du kan leve glade dager som pensjonist eller kanskje til og med finansiere en hyttedrøm  nå eller i fremtiden.

En utleiedel i boligen gir også muligheter for å leie ut hybelen eller sokkelleiligheten til barna når de blir store og ønsker et eget sted, men enda ikke har råd til å kjøpe selv.

Uansett vil en utleieenhet gi deg gode ekstrainntekter og være med på å øke verdien på boligen din.

Ønsker du å begynne planleggingen på et nytt hus, enten med eller uten utleiemuligheter, bestill huskatalogen til BoligPartner i dag.

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.