Boligpartner

Slik får du sprø svor på juleribba

En undersøkelse fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt viser at over halvparten av oss spiser ribbe julaften. Nesten like mange er litt urolige for at svoren ikke skal bli sprø. Her får du noen tips til hvordan du kan steke ribba.

Ribbe er den benholdige delen av siden på grisen med svor på. Det finner flere typer ribbe, men hva er egentlig forskjellen på dem? Matprat opplyser følgende: 

  • Tynnribbe er side med ben uten kamstykket (ytrefilet)
  • Midtribbe er midtstykket på grisen med kamstykket på
  • Familieribbe er hele siden på grisen inklusiv kamstykket, men hvor ryggbenet er fjernet. 

Slik får du sprø svor

For fire personer kan du beregne 2 kilo tynnribbe eller familieribbe. Du trenger også 3 ts salt, 2 ts pepper og cirka 2 dl vann. Her er Matprat sin oppskrift til deg på hvordan du steker ribben slik at du får den herlige, sprø svoren: 

  1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.
  2. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett opp ned under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat. Du kan også bruke en ball av folie til å støtte opp ribba. Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Det er viktig at folien er helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.
  3. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  4. Fjern folien og reduser temperaturen til 200 °C. Sett ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time. Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Tips på tampen

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grill. Følg nøye med så du ikke brenner svoren, ikke forlat ovnen, for dette går raskt. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumfolie, slik at de ikke blir brent.

FOTO: Matprat.no

Bestill huskatalog gratis

Bestill vår huskatalog. Katalogen er full av nye husmodeller, boliginspirasjon og kundereportasjer. Vår huskatalog er digital, slik at du mottar en lenke til katalogen umiddelbart etter bestilling. Det betyr at du kan lese katalogen med en gang.

God jul

Vi har samlet masse godt julestoff til deg for inspirasjon og glede. Ta en titt på våre julesider.

Juledrøm i nytt hus