Boligpartner

Fikk drømmen satt i system med arkitekttegnet bolig

Tenk å få sin egen drømmebolig skreddersydd til sitt eget drømmested. For Astrid Senning Eriksen og Gisle Eriksen ble drømmen virkelighet etter at seniorarkitekt Idar Sambu i BoligPartner arkitekttegnet deres bolig til en fjellgård i Grane kommune i Nordland.

Uten særlig tilknytning til stedet, og nærmest ved en tilfeldighet, kom ekteparet Eriksen over fjellgården Haustreis. Den vakre gården er hjertet i et tomtearaeal på snaut 32.000 mål fjellterreng. Stedet ligger 20 minutter fra Trofors og halvannen time fra Mo i Rana, hvor både Astrid og Gisle opprinnelig kommer fra.

Etter å ha bodd i Houston, Aberdeen og nå senest mange år i Stavanger, ønsket ekteparet å virkeliggjøre drømmen om å drive med friluftsliv, fuglehunder og jakt. Gisle hadde jobbet mange år i oljebransjen, og Astrid har en kunstutdannelse som hun ønsket å realisere etter å ha jobbet innen andre bransjer i en årrekke. Da passet fjellbruket med opprinnelse fra 1792 helt perfekt.

Jeg ønsker en gratis samtale med arkitekt

Få gode tips og råd fra en av våre arkitekter. Klikk på knappen og fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg for å gjøre en nærmere avtale.

Arkitekttegnet bolig med naturen som premissgiver

Astrid og Gisle ønsket å få arkitekttegnet en bolig i pakt med naturen rundt. De kontaktet derfor BoligPartner-forhandler Byggmestrene Ulsund & Lindseth AS i Namsos. Seniorarkitekt i BoligPartner, Idar Sambu, fikk oppdraget med å sette drømmene i system med en bolig som både harmonerte med omgivelsene og ivaretok ekteparets ønsker og behov.

I september 2021 sto boligen ferdig. Når vi snakker med Astrid, har de nettopp hatt ettårskontroll på huset, og skal i gang med å restaurere fjøs som blant annet skal romme yogasal og atelier. Til dette arbeidet har de valgt å videreføre det gode samarbeidet med Byggmestrene Ulsund & Lindseth AS fra Namsos.

Det startet med en elv

Seniorarkitekt Idar Sambu forteller at det lå noen kvaliteter til grunn allerede før han startet arbeidet med å tegne boligen.

- Naturen rundt huset, og særlig elva som renner forbi, skulle bli en sentral del av opplevelsen – også inne i huset. Et annet viktig premiss var at Astrid og Gisle ønsket å ha en egen, adskilt fløy i boligen som kunne skilles av og benyttes av gjester, barn og barnebarn, forteller Idar.

Seniorarkitekt Idar Sambu BoligPartner.jpg

Seniorarkitekt Idar Sambu hos BoligPartner tegnet ekteparets bolig. Foto: BoligPartner

Materialbruk i pakt med naturen

- Med den fantastiske naturen utenfor, var det naturlig å la omgivelsene sette premisser for materialbruk både på fasaden, elementene i uterommet og inne i huset, sier Idar.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland10.jpg

Fasaden har materialer og farger med et organisk uttrykk som harmonerer med trærne og marka rundt. Skifertak og naturstein, både på pipene og i muren, gjør at boligen flyter naturlig sammen med fjellsiden som ligger bak eiendommen. Med trekledning i kombinasjon med fasadeplater i naturens farger, blir hele huset en naturlig del av omgivelsene.

- Min mening er at menneskeskapte elementer skal underkaste seg naturens, sier arkitekten.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland1jpg.jpg

Muren er i vakker naturstein - i pakt med fjellsiden bak boligen. Foto: BoligPartner

Generasjonene bor sammen, men hver for seg

Huset ble tegnet med utgangspunkt i at det skulle ha to fullverdige enheter med kjøkken, bad, oppholdsrom og soverom.

- I arbeidet med å todele boenhetene, tegnet jeg inn et fellesareal - en sosial sone. Rommet som skiller hoveddel og gjestedel, fungerer som en myk passasje fra den ene til den andre enheten, forteller Idar.

Når flere generasjoner skal oppholde seg i samme hus over lenger tid, kan fellesarealet fungere som et naturlig treffpunkt.

- Denne sonen er helt fantastisk, og noe av det vi er mest fornøyd med. De mørke, lune fargene, peisen og møblene gjør at vi bruker rommet mye - også når det bare er oss to tilstede. Her sitter vi mye  med hundene, forteller Astrid.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland3.jpg

Rommet som skiller hoveddelen fra gjestefløyen med en vakker peis i naturstein og smakfulle spiler i himlingen. Foto: BoligPartner

Vinduene lar naturen fargelegge rommet

- Når man tenker på vinduets funksjon i tradisjonell forstand, er det gjerne knyttet til at vi skal få tilført naturlig lys og kunne se ut på omgivelsene. I et tiltak som dette, er det naturlig å tegne og plassere vinduer slik at vi inviterer naturen inn i rommene. Rett og slett bruke vinduene til å fargelegge rommene med årstidene i den barske fjellnaturen. Gode vinduer visker ut skillet mellom ute og inne, og skaper nærhet til de vakre omgivelsene, sier Idar.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland5.jpg

Elva som renner forbi er et naturlig skue fra flere steder i boligen. I dette rommet kan man åpne skyvedørene og slippe elvesuset inn. Foto: BoligPartner

- Når jeg jobber på kjøkkenet, har jeg følelsen av å stå ute i naturen og lage mat, forteller Astrid.

Med elva rennende forbi og store vinduer som tar blikket innover Haustreisdalen, er det lett å skjønne hvorfor dette er et av favorittrommene. I kjøkkengulvet er det nedfelt en motordrevet glassluke som tilfører rommet en helt egen signatur. Når luka åpnes kan man ta turen ned i vinkjelleren.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland14.jpg

Kjøkkenet i husets hoveddel har fotside vinduer og glassluke ned til vinkjelleren. Foto: BoligPartner

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland6.jpg

Takvinduer er tegnet inn flere steder i boligen for å tilføre naturlig lys. Trespiler i himlingen bidrar til dynamikk og lunhet i rommet. Foto: BoligPartner

Peis i naturstein skaper liv i rommet

I husets hoveddel ble det tegnet inn en stor peis i naturstein som nærmest fremstår som en fondvegg. Peisen skaper liv med sin tekstur, og bryter med den glatte overflaten ellers i rommet.

- Naturstein var naturlig å bringe inn i huset for å spille på lag med landskapet utenfor, sier Idar.

Arkitekttegnet bolig Gran i Nordland2.jpg

Peisen i hoveddelen. Foto: BoligPartner

Arkitekten og byggefirmaet tok eierskap til prosessen

-Vi kan ikke få fullrost teamet som har utført jobben her, sier Astrid når vi spør hvordan prosessen har vært. Både arkitekt Idar hos BoligPartner og Byggmestrene Ulsund & Lindseth AS, med byggeleder Adrian Thorsen i spissen, skjønte våre behov, ønsker om materialvalg, smarte løsninger og ikke minst byggteknisk kvalitet og finish. De har virkelig  tatt eierskap til hele prosessen, avslutter hun.

Har du en boligdrøm du ønsker å realisere?

Arkitektene hos BoligPartner har satt både små og store hus- og hyttedrømmer i system siden 1993.

Fordelene med å engasjere en arkitekt fra BoligPartner

Med en arkitekttegnet bolig får du noe helt unikt. Selv om alle våre ferdighus kan tilpasses, vil det å engasjere en av våre arkitekter gi deg enda større frihet når du er på jakt etter drømmeboligen.

En arkitekt har evnen til å omstille nettopp dine behov og ønsker til funksjonelle og praktiske løsninger. Det tas hensyn til topografi, klima, landskapet rundt og andre bygninger på stedet. Arkitekten setter tiltaket inn i en teknisk ramme som er gjennomførbar.

Jeg ønsker en gratis samtale med arkitekt

Få gode tips og råd fra en av våre arkitekter. Klikk på knappen og fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg for å gjøre en nærmere avtale.