Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 18. desember 2023
Lesetid: ~11 min

Bygge ferdighus som tilfredsstiller krav fra Husbanken

Visste du at du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge nytt hus? Se vår guide med spørsmål og svar om Husbank-finansiering.

Våre boligkonsulenter hjelper deg gjerne med å se nærmere på forutsetningene for lån og hvilke krav Husbanken stiller til boligen.

Husbankens samfunnsoppdrag er å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet, og bidra til at de som ikke selv klarer det kan skaffe seg og beholde en egnet bolig.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Ofte stilte spørsmål om Husbanken og lån

Her har vi samlet noen av de mest vanlige spørsmålene vi får om lån fra Husbaken. Håper du finner svar på det du lurer på. Husk at du alltid kan ta kontakt med oss, vi svarer gjerne på dine spørsmål om Husbanken og Husbankfinansiering.

1. Kan jeg få lån i Husbanken til å kjøpe nytt ferdighus?

Alle kan søke om lån fra Husbanken, uansett alder.  Husbanken gir boliglån til privatpersoner som planlegger å bygge ny bolig med høy kvalitet innenfor miljøvennlige løsninger eller tilgjengelighet. Det betyr at boligen du skal bygge må tilfredsstille definerte krav som Husbanken stiller. Husbanken tilbyr inntil 85 prosent finansiering. Resterende 15 prosent må skaffes enten ved startlån via kommunen, egenkapital eller lån i annen bank. Et startlån kan også dekke hele kjøpesummen.

Lån fra Husbanken er gunstig. Ta kontakt med oss for mer informasjon om hvordan du kan bygge nytt hus med finansiering fra Husbanken.

2. Kan jeg få startlån fra Husbanken?

Kommunen kan gi startlån til barnefamilier, eldre, personer med nedsatt funksjonsevne eller andre som bor i en uegnet bolig og enten vil kjøpe bolig eller utbedre/tilpasse boligen sin.

Kommunen kan velge å gi deg startlån til å kjøpe, bygge, utbedre eller tilpasse bolig dersom det vurderes som den eneste løsningen for at du skal kunne fortsette å arbeide i kommunen, eller at du skal velge å ta en jobb i kommunen.

Les mer om dette hos Husbanken

Husbanken gir lån til privatpersoner i alle aldre. Snakk med oss om ny bolig og husbankfinansiering.

3. Hvorfor er det gunstig med lån fra Husbanken?

Husbanken er ikke en vanlig bank, men et statlig organ. Et lån fra Husbanken har svært gunstige betingelser. Husbankfinansiert bolig sikrer deg svært lave renter, lang nedbetalingstid, mulighet for åtte års avdragsfrihet og inntil 20 års fastrente. 

Husbanken gir lån til privatpersoner. Dette er logoen til Husbanken.

4. Hvor stort ferdighus kan jeg bygge og få lån fra Husbanken?

Som hovedregel sier Husbanken at det nye huset ikke skal overstige deres grense for bruksareal (BRA). Grensene er følgende:

 • Bygger du ny enebolig skal huset ikke være større enn 200 kvadratmeter, inkludert innvendig bod.

Husmodellene Gjendebu og Arezzo er to eksempler på boliger fra BoligPartner som har alle nødvendige funksjoner plassert i første etasje og som har BRA under 200 kvm.

Husbanken kan i enkelte tilfeller akseptere boliger med et større areal. Dette kan for eksempel være aktuelt der et familiemedlem har en funksjonsnedsettelse som gir behov for større areal. Et annet eksempel kan være en stor familie som trenger en større bolig.

Vinkelhuset Gjendebu tilfredsstiller Husbanken sine lånekrav til bolig. Her vist med lys brun kledning og sorte vinduer. Illustrert i en frodig hage med to barn som leker med hageslange.

5. Hvilke krav stiller Husbanken for en tilgjengelig bolig?

Huset du skal bygge må høy kvalitet innenfor tilgjengelighet eller miljøvennlige løsninger. I boliger snakker vi ikke lenger om «universell utforming», men heller om «tilgjengelig bolig» En tilgjengelig bolig betyr at du bygger med livsløpsstandard slik at alle rommene du trenger (kjøkken, soverom, stue, bad og innebod) befinner seg på inngangsplanet. I tillegg skal det ikke være fysiske hindre innvendig eller utenfor boligen. Du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge nytt hus med en slik god tilgjengelighet. I dette huset skal du kunne bo gjennom hele livet, og være mest mulig selvhjulpen uavhengig av funksjonsnivå.

Her kan du lese mer om Husbanken sine krav til en ny livsløpsbolig .

 • Boligen skal ikke ha høye terskler eller andre fysiske hinder innvendig eller utenfor.
 • Alle nødvendige boligfunksjoner skal være på inngangsplanet (inngangsparti, kjøkken og stue, soverom og bad/toalett).
 • Det må være mulig å installere løsninger for velferds- og smarthusteknologi i ettertid.
 • Boligen skal ha et eget romslig soverom som blant annet har plass til dobbeltseng og snusirkel.
 • Stuen skal være minst like stor som soverommet.
 • Det skal være en innvendig bod på minst 3 kvadratmeter.
 • Badet skal ha høydeplass til vaskemaskin og tørketrommel. 
Arezzo er et moderne hus på ett plan. Illustrasjonen viser godt frem den overbygde uteplassen til huset.

6. Hvilke krav stiller Husbanken til miljøvennlig bolig?

Miljøvennlige løsninger er viktig for BoligPartner. Husbanken har totalt fem miljøkriterier, hvorav minst tre av disse må innfris for at kjøper skal kunne søke om Husbank-lån basert på miljøvennlige bolig.

Prosjekter fra BoligPartner oppfyller følgende miljøkrav - og kan dokumentere følgende:

 1. Avfallet fra prosjektet blir sortert og levert til avfallsmottak eller gjenvinning i henhold til gjeldende kriterier.
 2. Produkter innenfor utvalgte bygningsdeler i henhold til veilederen, har tilstrekkelig miljø-dokumentasjon.
 3. Prosjektet har ikke brukt fossilt brensel til oppvarming og tørking under arbeidet.

KILDE: Husbanken

delebilde precut.jpg

7. Hvilke ferdighus fra BoligPartner er godkjente av Husbanken?

Nedenfor viser vi deg tre eksempler på eneboliger som er innenfor kravene som Husbanken stiller.

Klikk deg videre til vår side om "Boliger godkjente for Husbank-finansiering" Her kan de se flere eksempler på eneboliger - som er innenfor kriteriene - slik at du som kjøper kan søke om lån via Husbanken.

Se siden her

Tre eksempler på hus som er godkjente av Husbanken.

Asti er et moderne hus i vinkel som gjør at du får en uteplass godt skjermet for vinden.

Asti er et moderne vinkelhus hvor alle rom er samlet på ett plan. Huset har et bruksareal på 105 kvadratmeter og har alle rom familien ønsker seg samlet i et etasje.

Arezzo er et moderne hus på ett plan. Illustrasjonen viser godt frem den overbygde uteplassen til huset.

Arezzo er et moderne hus til familien med alt på ett plan. Huset har tre soverom og har et bruksareal på 114 kvm.

Illustrasjon av vårt moderne hus Aragona, pent plassert langs strandkanten.

Aragona er en familievennlig og innholdsrik enebolig med et bruksareal på 173 kvadratmeter fordelt på to plan.

8. Husbanken sin lånekalkulator - hvor finner jeg denne?

Du kan enkelt benytte Husbanken sin lånekalkulator for å kartlegge hvor mye du kan låne. Kalkulatoren finner du her.

Husbanken benytter SIFO sitt referansebudsjett når de skal vurdere økonomien til en lånesøker. Forbruksforskningsinstituttet SIFO, tidligere Statens Institutt For Forbruksforskning, er et norsk statlig forskningsinstitutt med fokus på forbruksforskning. De ha utviklet en egen kalkulator. Den gjør at du kan regne ut forbruksutgifter for ulike typer hushold og lage et eget budsjett. Ta gjerne en kikk og test kalkulatoren her.

Økonomisk budsjett er lurt når man skal søke lån via Husbanken

Husbankfinansierte boliger

I BoligPartner har vi et bredt utvalg av eneboliger og flermannsboliger. Vi dokumenterer at boligene tilfredsstiller Husbankens krav til enten livsløpsstandard eller miljøvennlig bolig. Når en bolig er godkjent fra Husbanken, kan kjøper søke Husbanken om godkjenning som lånetaker.

Illustrasjon av flermannsbolig Lyren Lyren er en av våre flermannsboliger som kan finansieres med lån fra Husbanken

Har jeg råd til å kjøpe nytt hus?

Klikk på knappen og fyll ut skjemaet under. Så kan vi gi deg mer informasjon om priser, byggekostnader og ledige tomter.