Boligpartner

Snakk med oss om lån fra Husbanken

Du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge nytt hus. Våre boligkonsulenter hjelper deg gjerne med å se nærmere på forutsetningene for lån og hvilke krav Husbanken stiller til boligen.

Husbanken gir boliglån til privatpersoner som planlegger å bygge ny bolig med høy kvalitet innenfor miljøvennlige løsninger eller tilgjengelighet. Husbankens samfunnsoppdrag er å forebygge at folk blir vanskeligstilte på boligmarkedet, og bidra til at de som ikke selv klarer det kan skaffe seg og beholde en egnet bolig.

Tilgjengelig bolig

I boliger snakker vi ikke lenger om «universell utforming», men heller om «tilgjengelig bolig» En tilgjengelig bolig betyr at du bygger med livsløpsstandard slik at alle rommene du trenger (kjøkken, soverom, stue, bad og innebod) befinner seg på inngangsplanet. I tillegg skal det ikke være fysiske hindre innvendig eller utenfor boligen. Du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge nytt hus med en slik god tilgjengelighet. I dette huset skal du kunne bo gjennom hele livet, og være mest mulig selvhjulpen uavhengig av funksjonsnivå.

Arezzo er et moderne hus på ett plan. Illustrasjonen viser godt frem den overbygde uteplassen til huset.

Ønsker du en uforpliktene husprat med en rådgiver?

Disse kravene gjelder

Her kan du lese mer om Husbanken sine krav til en ny livsløpsbolig .

 • Boligen skal ikke ha høye terskler eller andre fysiske hinder innvendig eller utenfor.
 • Alle nødvendige boligfunksjoner skal være på inngangsplanet (inngangsparti, kjøkken og stue, soverom og bad/toalett).
 • Det må være mulig å installere løsninger for velferds- og smarthusteknologi i ettertid.
 • Boligen skal ha et eget romslig soverom som blant annet har plass til dobbeltseng og snusirkel.
 • Stuen skal være minst like stor som soverommet.
 • Det skal være en innvendig bod på minst 3 kvadratmeter.
 • Badet skal ha høydeplass til vaskemaskin og tørketrommel. 

Så stort kan huset være

Som hovedregel sier Husbanken at det nye huset ikke skal overstige deres grense for bruksareal (BRA). Grensene er følgende:

 • Bygger du ny enebolig skal huset ikke være større enn 200 kvadratmeter, inkludert innvendig bod.

Husmodellene Gjendebu og Arezzo er to eksempler på boliger fra BoligPartner som har alle nødvendige funksjoner plassert i første etasje og som har BRA under 200 kvm.

Husbanken kan i enkelte tilfeller akseptere boliger med et større areal. Dette kan for eksempel være aktuelt der et familiemedlem har en funksjonsnedsettelse som gir behov for større areal. Et annet eksempel kan være en stor familie som trenger en større bolig.

husbanken_illustrasjonsbilde.jpg

Miljøvennlig bolig

Du kan søke om lån fra Husbanken til å bygge ny bolig med høy kvalitet innenfor miljøvennlige løsninger. Her stiller Husbanken fem miljøkriterier til boligen. Tre av disse fem kriteriene må innfris for å kunne søke om lån.

Her er Husbanken sine fem miljøkriterier:

 1. Byggeproduktene skal ikke inneholde mer enn 0,1 vektprosent (prosent av vekten) av helse- og miljøfarlige stoffer på  miljømyndighetenes prioritetsliste.
 2. Minst 70 vektprosent av avfallet skal kildesorteres for bygg over 100 m² og minst 80 vektprosent for bygg over 300 m². Avfallet skal dessuten leveres til godkjent mottak eller til direkte gjenvinning.
 3. Boligen skal kunne endres uten store bygningsmessige inngrep, og rommene må uansett tilfredsstille krav til varig opphold. I tillegg må man oppfylle enten (a) minst ett rom skal utformes slik at det kan deles i to eller (b) to rom kan slås sammen eller (c) det skal være mulig å etablere en hybel med eget bad og kjøkkenløsning. 
 4. Minst ti forskjellige byggeprodukter skal ha miljødokumentasjon (EPD, Svanemerket eller EU Ecolabel). Hvert av byggeproduktene må utgjøre minimum 25 prosent av arealet, volumet eller vekten til en bygningsdel. Du velger fritt blant disse bygningsdelene: grunn og fundamenter, bæresystemer, yttervegger, innervegger, dekker, gulv til grunn og yttertak.
 5. Fossilt brensel kan ikke brukes til oppvarming og tørking under byggingen.

KILDE: Husbanken

Du kan også benytte Husbanken sin lånekalkulator for å kartlegge hvor mye du kan låne. Kalkulatoren finner du her.

Ta kontakt med oss

Ta kontakt med oss for nærmere informasjon om miljøvennlige boliger. Vi bistår gjerne slik at ditt nye hus fra oss innfrir miljøkriterier.

Inspirasjon til deg som vil bygge nytt hus

Her kan du møte noen av våre kunder som har bygd nytt hus med oss i Boligpartner.

Nyter vinteren i et lunt og varmt hjem

Selv om det er kaldt vær ute, er det alltid en jevn og god varme i alle rom hjemme hos familien Wiker Venåsen. Med nytt hus og vannbåren varme i alle gulv har familien på fem fått akkurat det lune hjemmet de drømte om.

Slik skapte de familiens drømmeuteplass

Se godt på disse bildene av denne herskapelige boligdrømmen i Ålesund. Det er nesten ikke til å tro at bildene før og etter er av samme eiendom. Snakk om forvandling!

Når utsikten fortjener ekstra store vinduer

Boligkonsulent hos BoligPartner sin forhandler Ørsta Byggservice AS, Monika Barstad Rebbestad, ser helt klart at mange kunder ønsker ekstra store vinduer når drømmehuset skal skreddersys.