Boligpartner

Erstattet råttent hus med splitter ny fritidsbolig

Planen var egentlig å pusse opp hele det gamle huset fra slutten av 1700-tallet. I dag er Mona Johnsen og Espen Monsrud svært lettet over at de i stedet valgte erstatningshytte og bygde nytt.

Tenk å kunne stå på svaberget og speide utover sjøen mens sola sender sine varme stråler ned over den idylliske eiendommen på Kjøkøya. Her ved inngangsporten til Hvaler har Mona Johnsen og Espen Monsrud realisert sin store fritidsboligdrøm. 

Lang prosess

Det var i 2011 at paret kjøpte den idylliske eiendommen. Ivrig startet de jobben med å pusse opp det gamle, store huset med røtter helt tilbake til 1780-tallet. Det viste seg raskt at det ble en mer omfattende og krevende jobb en først antatt.

-Huset var dessverre helt råtten, og vi forsto at det ville bli vanskelig å redde det. Da bestemte vi oss for å starte prosessen med fylkeskonservator og byantikvar for å få lov til å rive huset, forteller Espen. 

Etter over fem års jobbing mot en rivingstillatelse var paret i ferd med å gi opp. Det gamle huset kunne ha kulturhistoriske verdi, og beskjeden ble derfor: ”Dette huset kan dere ikke rive”

-Da ga vi egentlig opp og lot hele saken ligge en stund før jeg bestemte meg for å kontakte BoligPartner. Vi bor i et hus fra BoligPartner i Rælingen og har alltid vært veldig fornøyde med det. Så derfor ville jeg høre om BoligPartner sin daværende forhandler i Fredrikstad, Holth Bygg & Anlegg AS, kunne hjelpe oss med denne saken. Og responsen tilbake fra dem var bare så utrolig positiv, forteller Espen.  

Se bilder av det gamle huset

Her kan du se private bilder av det gamle huset med røtter helt tilbake til 1780-tallet.

En trygg samarbeidspartner

Dermed tok BoligPartner ved tidligere forhandler, Holth Bygg & Anlegg AS, over hele prosessen med å få godkjent riving av gamlehuset samt byggetillatelse på nytt hus. Underveis fulgte de opp Mona og Espen med informasjon om status og fremdrift. Etter et halvt års tid kom endelig gladmeldingen: Rivingstillatelsen var i boks.

-Det var veldig fint å få den telefonen. Vi kan ikke få fullrost innsatsen fra dem. De var så positive og løsningsorienterte, slår Mona og Espen fast.

Den beste løsningen

Sammen med barna Oscar (19) og Sophie (13) er de i dag svært takknemlige for muligheten  til å begynne på nytt. 

-Noen tror at det koster mye mer penger å bygge nytt enn å totalrenovere noe som er gammelt. Det stemmer rett og slett ikke. Du kommer til å bruke like mye, hvis ikke mer penger på en totalrenovering. I tillegg tar det veldig mye tid og du vil alltid vite at selv om du har pusset opp er mye fortsatt gammelt, forklarer Espen.

Mona er enig.

-I dag er jeg veldig glad det ikke ble totaloppussing på oss. Da hadde vi nok ikke blitt ferdig før barna var voksne, forteller hun og ler. Når du kommer opp i en viss alder har du mer lyst til å bruke fritiden din på å kose deg i stedet for å pusse opp, mener hun. 

Se bilder av erstatningshytta her

Når du skal bygge hytte ved sjøen, kan løsningen være å rive en eldre hytte for deretter å erstatte denne med en ny hytte fra BoligPartner.

Les mer om erstatningshytte

Går du med planer om å pusse opp den gamle hytta? Det er ikke alltid så enkelt å flette nytt med gammelt og det kan bli en svært tidkrevende og slitsom prosess å renovere hytta. Ofte kan en erstatningshytte være den smarteste løsningen.

Les mer om dette her