Boligpartner
Elin Skramstad
Forfatter: Elin Skramstad
Sist endret: 01. desember 2023
Lesetid: ~8 min

Bygde nytt hus i egen hage

Ved å skille ut en del av hagen sin, kunne Olav og Anne Slettnes bygge seg et helt nytt hus på gratis tomt. Deretter var det bare å selge gamlehuset og flytte møblene sine over til sitt nye, moderne hjem.

Det er gått nesten 40 år siden Olav Slettnes kjøpte det store, hvite huset på en 2 mål stor tomt i Lillehammer. I hagen vokste det både et pæretre, flotte epletrær og bærbusker. Her var det veldig god plass til lek og moro, og minnene fra barna som hoppet opp og ned på trampolinen i sommersola er gode å tenke tilbake på. Men så ble barna voksne og huset på 240 kvadratmeter føltes både stort og krevde jevnlig vedlikehold.  

Anne og Olav står på sin nye tomt, i sin gamle hage. De valgte å skille ut en tomt fra eiendommen sin, og så bygge nytt hus på egen tomt. Anne og Olav Slettnes i hagen

Slik bygde de nytt hus i egen hage

– Først vurderte vi om vi skulle skille ut en tomt i den store hagen vår og selge denne. Men da vet du jo aldri hva som blir bygd der. Kanskje ville vi få rekkehus i hagen, forteller Olav.

I stedet bestemte de seg for å bygge et helt nytt hus til seg selv i hagen. Da ville de få muligheten til å flytte inn i et helt nytt, praktisk og moderne hjem.

– Bygger du nytt hus får du et tilnærmet vedlikeholdsfritt hus i 20-25 år. Det fristet oss veldig, forteller Olav.

En profesjonell rådgiver

Lillehammer kommune var positive til familiens planer om å skille ut tomt. Da startet Olav å kontakte husleverandører i området.

– I BoligPartner ble vi tatt i mot på en veldig profesjonell og hyggelig måte fra første stund. Her fikk vil god hjelp til å fullføre prosessen samt gode råd og masse inspirasjon i forhold til det å bygge nytt hus, forteller Olav.

Den to mål store tomten ble delt i to – hvor den nye, utskilte tomten ble på 750 kvadratmeter.

– Hvordan var prosessen med å skille ut en tomt?

– Det gikk veldig fint, så det var ikke noe problem i det hele tatt. Kommunen ønsker fortetting, så de var veldig hjelpsomme og forståelsesfulle for våre ønsker, svarer Slettnes. 

Saken fortsetter under bildegalleriet!

Vedlikeholdsfritt hus

– Bygger du nytt hus får du et tilnærmet vedlikeholdsfritt hus i 20-25 år. Det fristet oss veldig, forteller Olav.

Å kjøpe tomt og bygge hus er store viktige valg. På denne illustrasjonen visualiseres et hus på en tomt, slik at man får et inntrykk av hvordan huset passer i omgivelsene.

Bygge hus på egen tomt

Se våre fem tips til hva du bør tenke på hvis du skal bygge hus på egen tomt.

Les mer her

Bli med på innsiden av huset

Et nytt moderne hjem

I tett samarbeid med BoligPartner startet de planleggingen av sitt nye hjem. Valget falt på husmodellen Torsgaard fra Nostalgi-serien med tre soverom, to bad, eget vaskerom samt koselig loftsstue.

– Vi er veldig takknemlige for all den gode hjelpen vi fikk av BoligPartner, og har aldri angret på at vi valgte å gå for dem, forteller Olav.

Anne synes det var en spennende prosess å bygge nytt hus i hagen. 

– Vi kunne jo følge med hele tiden, og planen var egentlig å ta ett bilde av byggeprosessen hver dag. Men det glemte vi litt, forteller hun.

Når huset sto klart, var det utrolig deilig å kunne flytte inn.

– Det har vært gøy å planlegge innredningen. Vi ville ha det lettvint og det er så mange fordeler med å bygge nytt. Her inne har vi varme gulv samt nesten helt lydtette vinduer, forteller Anne.

– Hvilke råd vil dere gi til andre familier som vurderer å skulle ut en del av hagen sin?

– Hvis de ønsker deg et nytt hus, så anbefaler jeg dem å gripe denne sjansen. Har du en stor hage, kan du få en gratis tomt å bygge ditt nye hus på, svarer Olav.

Selv var han redd han kom til å savne den store hagen.

– Men man venner seg til alt, sier Olav som plantet nye bærbusker i hagen rundt det nye huset. 

Vi er på tomtejakt

Mange familier ønsker å flytte inn i ny bolig. Nå søker BoligPartner etter tomter til dem. Har du en ledig tomt? Eller kanskje du vurderer å skille ut en del av din eiendom?

Klikk deg videre her!

Jeg ønsker en prat om tomter og husbygging