Veien til de perfekte uteplassene

Med optimale uteplasser får du maks ut av både huset, tomta og sommeren. BoligPartners landskapsarkitekt hjelper deg gjerne å finne de perfekte uteplassene for akkurat din tomt og ditt hus.

De fleste tenker hus først og hage etterpå. BoligPartners egen landskapsarkitekt, Ouren Hommel, har imidlertid en klar oppfordring til alle som skal bygge hus:

– Planlegg uteplassene samtidig som du bestemmer hvor på tomta huset skal stå, og hvordan huset skal se ut innvendig. Skal du få de unike uteplassene som drømmehuset ditt fortjener,  du planlegge dem parallelt med resten av huset – noe jeg gjerne hjelper deg med!

Ouren_Hommel_2_large.jpg?mtime=20170512092758#asset:10299:url

BoligPartners landskapsarkitekt, Ouren Hommel

Hever bokvaliteten

Unike uteplasser skaper en god atmosfære og gir utvilsomt huset en ekstra dimensjon. Se bare for deg en solfylt dag på Miras takterrasse. Her har du et skjermet sted, høyt hevet over gateplanets kjas og mas, hvor du kan slenge deg ned på solsenga og bare nyte stillheten og utsikten. Eller drømmer du kanskje om en stor, sosial og frodig hage der venner og familie kan lage mat sammen mens barna hopper på trampoline, leker gjemsel i buskene og plukker sukkererter?

Eksperthjelp

Vi har alle våre tanker om hvordan de optimale uteplassene bør være. Mange opplever imidlertid at det kan være vanskelig å realisere alle de gode ideene. For hvordan bør man møblere takterrassen slik at den også kan brukes når det blåser? Hvordan bør hagen opparbeides for å få maks ut av tomta, og hvilken hagestil kler huset best?

- Dette er typiske spørsmål som jeg hjelper våre huskunder å finne svar på, sier Ouren. 

Jobben til en landskapsarkitekt er å tolke huseierens ønsker og behov, og finne de løsningene som kundene kanskje ikke klarer å se selv. Det første Ouren spør om er derfor hvordan kunden ønsker å bruke de ulike uteplassene – både hagen og integrerte uteplasser som balkonger og terrasser.

- Uteplassene skal forsterke kvalitetene ved både huset og tomta, og målet må være å skape godt uteliv uansett vær, sier Ouren.  

Ourens 5 trinn til perfekte uteplasser

1. Idéfasen

La deg inspirere av bilder i hageblader og på sosiale medier. Besøk andres hager og gi deg selv lov til å drømme. Ha alltid tomta og uteplassene i bakhodet når du planlegger huset innvendig, og noter deg alle ideer, slik at du kan diskutere dem videre med en landskapsarkitekt.

2. Kartlegging

Et kart som viser tomtas mål og landskap – altså type terreng, skråninger, vann, viktig beplantning og trær – danner grunnlaget for alt videre arbeid. Dette gir svar på hva man bør beholde/fjerne på tomta, og hva man får plass til av nye elementer.

3. Budsjett

Sett tidlig opp et budsjett som viser akkurat hvor mye du har å rutte med. Da slipper du å bruke masse tid på ”gode” ideer som du egentlig ikke har råd til.

4. Konseptet

Alle ideer og ønsker skal nå tilpasses tomtas landskap. Faktorer som utsikt, innsyn, skjerming, solforhold og vindretning legger klare føringer for hvor det er mest hensiktsmessig å plassere de ulike ”hagesonene”. 

5. Endelig design

For å ferdigstille uteplanen utvikler landskapsarkitekten detaljplaner for beplantning, belysning og møblering. Ofte må man gå flere runder før definitivt design landes og de perfekte uteplassene kan realiseres.