Sørg for et riktig inneklima

Du er på boligjakt og står mellom å kjøpe brukt eller bygge nytt. Har du tenkt over at et av grunnlagene for den viktige beslutningen bør være et godt inneklima? Det kan nemlig påvirke hele familien - på godt og vondt.

Å kjøpe ny bolig er en stor avgjørelse. Både små og store familiemedlemmer skal tilbringe mye tid innendørs og et godt inneklima er viktig for livskvaliteten. Særlig de aller minste er spesielt utsatt for miljøfaktorer og er de som vil reagere først hvis inneluften er dårlig.

Optimal helse bør derfor være avgjørende for hva slags bolig dere skal velge, og da er det flere gode grunner til å bygge nytt.

Bygge nytt eller kjøpe brukt?

Ifølge Mycoteam blir det årlig meldt rundt 70 000 fuktskader til forsikringsselskapene i Norge. Særlig gamle boliger er mer utsatt for skader som fukt, mugg og råte som et resultat av dårlig ventilasjon og isolasjon eller tett drenering rundt huset.

sak-03_2.jpg#asset:6582

Personer med astma eller allergi vil oppleve at plagene forverres ved dårlig luft inne, men også normalt friske personer kan bli syke. Med et dårlig innemiljø kan du få hyppige luftveisinfeksjoner, hodepine, unormal tretthet og tørre øyne.

Det er et faktum at nye hus sørger for et langt bedre inneklima enn gamle, blant annet fordi det blir bygget med ventilasjonsanlegg som sørger for ordentlig luftgjennomstrømming.

Balansert inneklima

Et godt ventilasjonsanlegg har, ifølge Enova, blant annet følgende oppgaver:

  • Bidra til et godt inneklima med god komfort og lav helsemessig risiko
  • Begrense luftfuktigheten innendørs
  • Utnytte energien effektivt 


Velger du BoligPartner som husleverandør kan du være sikker på at huset blir bygget med et balansert ventilasjonssystem som tilfredsstiller alle disse kravene. Systemet sørger for å tilføre riktig mengde luft som er filtrert, renset og forvarmet, for så å trekke ut samme mengde “oppbrukt” og dårlig inneluft.

- Anlegget bytter ut luften i huset flere ganger i løpet av et døgn, alt ettersom hvor stort huset er. I praksis betyr dette at du egentlig ikke trenger å gå utendørs for å trekke frisk luft, forklarer markedsdirektør i BoligPartner, Gunn Furulund Hedemann.  

Systemet gjenvinner 60-90 prosent av varmen i brukt luft og reduserer dermed energibruken. Du har hele tiden kontroll på tilførsel av riktig temperert frisk luft og fuktbalanse for en jevn fordeling av varmen
 i huset ditt. Dette sparer deg for unødvendige kostnader til oppvarming av huset.

Toppmoderne løsninger

Et slikt system reduserer faren for unødvendig luftfuktighet og kondens. Når du kjøper hus fra BoligPartner følger det i tillegg med en sentralstøvsuger.

- Da unngår du virvlende støv og partikler og får et sunnere og bedre innemiljø, sier markedsdirektøren.

En annen fordel med nye hus er at de i dag må bygges med radonsperre. Det forhindrer at den radioaktive gassen, som både er luktfri og usynlig, ikke siver inn gjennom gulvet og skaper et innemiljø som blir farlig over tid.

Ifølge Statens strålevern finnes det ingen nedre grense for når radon gjør skade, men det utgjør et betydelig problem for samfunnet. Bestråling av radon er den viktigste årsaken til lungekreft etter aktiv røyking.

Sett livskvaliteten først og velg et nytt hus der alle tekniske løsninger er toppmoderne, så  minstemann trygt kan krype rundt i huset. Med et ferdighus fra BoligPartner sørger du for et godt helsemessig inneklima for hele familien.