Slik sikrer du best mulig finansiering

For de fleste av oss er anskaffelse av bolig den største og viktigste økonomiske beslutningen man tar i livet. Da er det viktig å kartlegge hvilke behov du har, hvor du vil bo, familieforhold, om du trenger garasje, antall etasjer og det viktigste av alt - finansiering av huset.

- Kundene våre har gjerne en forestilling om hva de ønsker og det er veldig variabelt fra person  til person, men én ting har de felles - alle må i banken, sier Pia Charlotte Westergaard, salgssjef hos BoligPartner sin tidligere forhandler WSI Bygg AS.

En grundig prosess

Hele prosessen starter ofte med å kartlegge hva du savner i boligen du har nå, og hva du ønsker i ditt nye hjem. Det er mange punkter som skal gjennomgås, og et vanlig ønske er en utleiedel for å finansiere deler av boligbyggingen.

- Enkelte har allerede funnet tomt når de kommer til oss, noen vet også hvilken hustype de er ute etter, men fåtallet har en ferdig økonomisk plan. Det kan vi hjelpe dem med, sier Pia. 

sak-06_2.jpg#asset:6575

Etter å ha kikket gjennom huskatalogen og funnet drømmehuset, er det viktig å sette opp et budsjett så tidlig som mulig, slik at ønskene du har stemmer overens med lommeboken. Med en god oversikt kan du på en korrekt måte legge frem kostnadene for banken, og ikke bare få et lån - men få låne det du faktisk trenger.

- Vi forbereder kundene våre på hva de skal spørre om i banken, og i noen tilfeller kan vi også være med. Det er utrolig hva man kan få til hvis man har en god dialog med banken. Fordelene med en oversiktlig økonomisk plan er at bankene er ofte mer positive til å låne penger for å bygge nytt, sier Pia.

Dette er også basert på at man da vet hva man skal betale i mange år fremover, samt at du har femårs garanti etter Bustadoppføringslova. Dette vil du eksempelvis ikke ha ved kjøp av brukt bolig.

Å lage budsjett

Når du skal sette i gang med budsjettet tror du kanskje at med prisen på tomt, bolig, graving, betongarbeid, maling, bad og kjøkken, så har du en fullstendig oversikt over kostnadene - men så enkelt er det ikke. Dette er så klart vesentlige poster, men det kommer en hel rekke andre utgifter i tillegg:   

 • Grunnverv: Tomt, tinglysning og dokumentavgift
 • Tilkoblingsavgifter: Vann og avløp, elektrisitet, bredbånd
 • Grunnarbeider: Tomtetekniske anlegg, byggegrube
 • Mur og betongarbeider: Fundamentering og grunnmur
 • Annet vedrørende tomt: Utstikking, plassering
 • Rørleggerarbeid: Oppgraderinger, vannbåren varme
 • Elektrikerarbeid: Oppgraderinger, downlights, lamper, varmekabler
 • Overflatebehandling: Maling, parkett, gulvbelegg, fliser, våtrom, utvendig behandling
 • Leveranse fra husleverandør: Hva inngår? Egeninnsats?
 • Gebyrer: Både offentlige og til eventuell velforening.
 • Containerleie: Avfallshåndtering

- For å lage en god økonomisk plan er det viktig å få med absolutt alle kostnader. Da mener jeg til og med småbeløp på 200-300 kroner. På denne måten er vi sikre på at det ikke kommer overraskende kostnader i etterkant av byggestart, sier Pia.

Kvalitet i alle ledd

- Når du skal velge husleverandør er det lurt å sjekke flere, men det er en fordel å velge noen som har vært i bransjen lenge og har en stabil økonomi. Bakgrunnen for dette er at man som utbygger skal levere garanti etter Bustadoppføringslova. En solid utbygger er absolutt det tryggeste, sier Pia.

BoligPartner ble grunnlagt i 1993 av fem gründere med lang fartstid i bransjen. God design og høy kvalitet har vært i fokus siden dag én. Målet er å levere kvalitet i alle ledd - fra første henvendelse, gjennom hele prosessen, til overtakelse og ettårskontroll.

- For oss er det viktig å være positive, men også være gode rådgivere og si fra til kunden når ting kanskje ikke er realiserbart og heller komme med en alternativ løsning. Det viktigste for oss er at kunden stoler 100 prosent på oss slik at de får en hyggelig opplevelse fra begynnelse til slutt.

BoligPartner har over 50 salgskontorer som består av egeneide distriktskontorer og et omfattende forhandlernettverk landet rundt. I tillegg har de landets største fagmiljø innen norsk trehusproduksjon ved hovedkontoret på Hamar, med blant en egen arkitektavdeling og nærmere 40 ingeniører.

- Hos BoligPartner er det ingenting som kommer ferdig - det vil si at vi hverken har moduler eller ferdig hyllevare. Alt blir bygget på tomten, noe som igjen gjenspeiler kvaliteten vår. Det er veldig viktig for oss at huset blir tilpasset kundens behov og ønsker. De aller fleste av oss bygger bare én gang, og da bistår vi gjerne med å realisere drømmeboligen, avslutter Pia.

Ønsker du også å realisere boligdrømmen? Bestill huskatalogen fra BoligPartner og få noen nye tanker, drømmer og inspirasjon til ditt nye hjem.