Nytt eller brukt hus? Hva lønner seg?

Er du på jakt etter ny bolig og går stadig på visninger? Kjenner du igjen skuffelsen etter å ha tapt nok en budrunde? Har du vurdert å bygge nytt i stedet for å kjøpe brukt? Her får du noen argumenter for hvorfor det er smart å bygge nytt.

Nordmenn har det mer eller mindre i sjela at vi skal eie vår egen bolig - nær 80% av oss gjør det. Daglig leser vi i media om prisutviklingen på boliger, og ifølge Eiendom Norge er prisene 6,8 prosent høyere i juli i år målt mot samme måned i 2014.  

Det er slitsomt å flytte og de færreste av oss ønsker å gjøre dette så altfor ofte. Et eventuelt boligkjøp bør derfor være basert på en langsiktig plan for fremtiden. Det er flere gode grunner til å bygge nytt fremfor å kjøpe brukt, og prisen trenger heller ikke å bli så høy som du kanskje tror.  

Fast pris på ny bolig

- Kjøper du ny bolig fra oss har du en fast pris å forholde deg til, med mindre du gjør endringer etter at kontrakten er signert. Kjøpet er forutsigbart fordi du vet hva du får, hva du betaler og du slipper uventede kostnader, sier Gunn Furulund Hedemann, markedsdirektør i BoligPartner.  

Statistikk fra Prognosesenteret viser at de som har kjøpt en brukt bolig på 120 kvadratmeter vil bruke cirka 235 000 kroner i snitt på oppussing og vedlikehold de første fem årene.

- Vi tør påstå at du ikke har behov for å gjennomføre verken oppussing eller drive mye med vedlikehold de første fem årene i en ny bolig.

Et lite regnestykke

Hvis vi bruker Prognosesenteret sine tall er det årlige beløpet for oppussing og vedlikehold 47 000 kroner. Deler vi dette ned per måned blir beløpet i underkant av 4 000 kroner. Med en forutsetning på tre prosent rente kan ditt potensielle boliglån være drøye 1,5 millioner kroner høyere ved kjøp av en ny bolig.

sak-03_2.jpg#asset:6582

Det er også store summer å spare på dokumentavgiften. Ved kjøp av bruktbolig må du betale 2,5 prosent i dokumentavgift av hele kjøpesummen, mens ved å bygge nytt betaler du kun samme prosentandel av tomteprisen.

Hvis du regner med pengene du statistisk sett ville brukt til å fikse opp den brukte boligen, kunne du faktisk hatt et høyere lån i banken og dermed finansiert et nybygg med høyere standard. BoligPartner sine boligkonsulenter rådgir deg gjennom hele løpet.

- Vi lager blant annet en økonomisk plan for kunden som de kan ta med seg til banken. Denne planen inneholder alle kostnader i byggeprosjektet og så fremt kunden ikke gjør endringer underveis i byggeprosessen, skal det ikke bli avvik på sluttsummen når huset er ferdig. Dette er et godt verktøy som gjør kunden trygg i møte med banken, forklarer Gunn.

Forutsigbart å kjøpe ny bolig

I dagens bruktboligmarked presses stadig prisene opp og ifølge Eiendomsverdi ble hele 44 prosent av alle boligene omsatt i Hedmark det siste året solgt over prisantydning. Mange opplever dette som en stressende kjøpssituasjon og at husdrømmen derfor glipper grunnet hurtige budrunder.

Uansett er det lurt å vite hva som er viktig å sjekke når man kjøper en bruktbolig.

Mange ender med å kjøpe katta i sekken og finner feil i den nye boligen. Vær klar over at du som boligkjøper har en undersøkelsesplikt, for oppdages det skader eller mangler som du selv burde ha sett på visning, kan du miste retten til å påberope deg krav.

- Velger du derimot å bygge nytt, er det vi som står ansvarlige. BoligPartner sørger for å bygge alle husene etter de gjeldende tekniske kravene satt av myndighetene og du får selvfølgelig utlevert full dokumentasjon på alle produkter som er benyttet i boligen din, sier Gunn.  

Et nytt hus tilpasses deg

Med BoligPartner som husleverandør vil det nye huset tilpasses deg og dine behov allerede før det bygges, og når du får overlevert nøkkelen er huset innflytningsklart og innredet med planløsning og materialer som du selv har valgt. I samarbeid med en arkitekt får du nemlig tegnet drømmehuset akkurat slik du vil ha det.

I dag settes det i tillegg strengere krav til isolasjon, ventilasjon og konstruksjon, som betyr at en ny bolig har mindre energiforbruk. Et toppmoderne ventilasjonsanlegg gjenvinner varmen og skaper et godt inneklima. Lavere strømforbruk er ikke bare bedre for lommeboka, men også gunstig for miljøet - både inne og ute.

På sikt betyr en ny bolig at du sparer penger, tid på oppussing og legger forholdene til rette for en bedre helse.  

BoligPartner stiller med garanti

Et nytt hus gir deg et lovfestet krav på ettårsbefaring i tillegg til fem års reklamasjonsrett etter Bustadoppføringslova. Den sier at husleverandøren skal stille med garanti fra oppstart til overlevering med ti prosent av kontraktssummen.

Etter overleveringen skal leverandøren stille med en garanti på fem prosent av kontraktssummen i fem år.

- Husk å sjekke om husleverandøren din faktisk stiller denne garantien, det er et viktig punkt å følge opp. BoligPartner har en ordning som gjør at alle våre kontorer stiller denne garantien til kundene våre, sier Gunn.

Hun kan egentlig bare komme på én ulempe ved å bygge nytt, og det er at du ikke fysisk kan gå inn i huset ditt når du inngår kontrakt. Til gjengjeld får du være med på å konstruere huset både innvendig og utvendig fra start til slutt og får det akkurat slik du og familien ønsker det.

- Kundene våre kan komme på visning i en lignende bolig, og snart kan du ta på deg et par briller og få en virtuell visning av huset ditt før det bygges.

Ta en titt på huskatalogen fra BoligPartner og start planleggingen i dag for en smartere  fremtid. Det vil lønne seg både for økonomien og livskvaliteten til deg og dine.