Et trygt boligkjøp

Det å kjøpe seg et hus er for de fleste av oss den største investeringen vi gjør i løpet av vårt liv. Man vil gjerne gjøre et godt kjøp, samtidig som man skal trives både med huset og området. Ofte blir kjøpet likevel preget av raske og irrasjonelle beslutninger – i hvert fall når man må kaste seg rundt i ulike budrunder.

Et trygt boligkjøpMange av oss har vært med på en budrunde og har kjent stresset på kroppen. Ofte har du kun minutter på deg til å avgjøre om boligen er verdt hundretusener mer enn du opprinnelig hadde tenkt. Flere budgivere presser opp prisene, og plutselig sitter du der og har kjøpt et oppussingsobjekt til tre hundre tusen over takst. Plutselig svikter dreneringen og du må betale for en ny drenering. Pris? Godt over 100.000 kroner. Hørt det før?

Kjøp nytt – slipp stress

Kjøper du nytt slipper du stresset med budprosesser og mulige overraskelser etter overtakelse. Og nettopp tryggheten og muligheten til å ta veloverveide og gjennomtenkte beslutninger er noe av det som trekkes frem ved kjøp av nytt hus. Salgsprosessen for nye hus er nemlig en helt annen enn ved kjøp av bruktbolig. Når du kjøper nytt kan du planlegge og ha tid til å ta rasjonelle beslutninger. Du slipper å kaste deg rundt og sjonglere med millioner mens du har kona på det ene øret og megleren på det andre. I tillegg får du boligkonsulenter og byggeledere som følger og rådgir deg gjennom hele byggeprosessen. Visst må du ta noen avgjørelser underveis, men til gjengjeld får du huset akkurat som du vil. I tillegg har du fem års garanti når du bygger nytt – hvis noe mot formodning skulle ryke er det bare å melde fra.

Økonomisk rammeplan

Det økonomiske er sammen med trygghet og trivsel kanskje det viktigste når du skal ut å finne deg ny bolig. Du vil ha et hus som passer deg og dine optimalt, men du vil ikke bo deg i hjel. Vi har boligkonsulenter hvis formål ikke bare er å selge deg et hus, men som hjelper og rådgir deg så
du finner det huset som best passer din families ønsker og behov. Under dette kommer også det økonomiske. I kjøpsprosessen setter boligkonsulentene våre seg ned med deg og setter opp en økonomisk ramme- og finansieringsplan.
 Her plottes kostnader for de ulike etappene og tilleggsvalgene inn også. Både hus, håndverkere, tomtearbeid etc regnes inn i denne planen, slik at den gir deg en totalramme. På denne måten slipper du at overraskelser dukker opp underveis – det gir en trygghet. Planen blir budsjettet ditt, som du så kan ta med til banken og diskutere finansiering.

Ulemper

Kjøper du nytt har du som regel færre beliggenheter å velge mellom fordi tilgangen på nye tomter er begrenset i populære områder. Dette kan være en utfordring om du er låst til hvor du ønsker å bygge. Men intet er umulig. Utskillelse av tomter er en mulighet, nye tomteområder en annen. Er det et spesielt område du titter på, så ta kontakt med våre boligkonsulenter, så hjelper de deg gjerne i jakten. Ofte har de også nyttige kontakter til bruk i letingen etter nye tomter.

Så skal du på jakt etter ny bolig, hvorfor ikke ta en titt på muligheten for å bygge nytt? Da får du et splitter nytt hus som i mange tilfeller faktisk er billigere enn et brukt – sett i et langtidsperspektiv. Og når du setter nøkkelen i døra og går inn i det for første gang, da har det som oftest også steget i verdi.

Erfaringer fra boligkjøpere

En fersk undersøkelse fra Forbrukerrådet* viser boligkjøperes erfaringer med kjøp av bolig mellom 2009 og 2014. Undersøkelsen ble omtalt av Aftenposten i februar og viser at hele 44 prosent opplevde problemer med sitt siste bruktboligkjøp.

– Når 44 prosent opplevde problemer med boligen de kjøpte mellom 2009 og 2014, er det meget dramatisk, sa Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet til Aftenposten i slutten av februar i år.
– Det vi vet fra andre undersøkelser er at vann går igjen. Vann som havner på feil sted i boligen. Fukt, lekkasjer og råte, sa Bartholdsen til avisen.

Ifølge Aftenposten oppgav 17 prosent av de spurte i undersøkelsen at tilstanden på boligen var dårligere enn de antok da de kjøpte. Altså en av seks.

14 prosent synes de betalte for mye. Undersøkelsen viste i tillegg at 3 av 5 vil ha mer tid i bolighandelen. De vil ha mer tid til å undersøke boligen, spørre fagfolk, stille spørsmål til megler og selger, og lese og forstå informasjon om boligen.

* «Undersøkelse om erfaringer med boligkjøp i perioden 2009-2014». Utført av TNS Gallup på oppdrag fra Forbrukerrådet.