Sene sommerkvelder – uansett vær

Lange utendørsmiddager akkompagnert av summingen til sirisser. Kaffekos eller et glass vin i din egen lounge mens sommerregnet lett sildrer rundt deg. Familie og venner samlet til lystig lag rundt et dekket langbord når sommerkvelden faller på. Paviljongen gir ordet ”utehygge” en ekstra dimensjon.

En paviljong kan ha en mengde forskjellige utforminger og formål. Når vi tenker hage og hus er dette en typisk koseplass. Et sted hvor du kan slappe av og nyte lange kvelder. Et sted hvor været ikke nødvendigvis spiller noen rolle. 

Paviljonger kan være både åpne og lukkede, de kan ha tett tak, seil eller overliggende bjelker (pergola). De kan være bygget på stein, stå rett på plenen, ha tregulv eller et annet underlag. Om de har vegger eller ikke varierer også. Felles er at paviljongen gir deg et utendørs rom – åpent eller lukket.

- Paviljonger kan være både praktiske og estetiske på samme tid. De gir deg ekstra muligheter ved at du kan forlenge kvelder og utestunder, og samtidig gir de huset og hagen din en skikkelig wow-faktor, sier Ouren Hommel, landskapsarkitekt hos BoligPartner.

- En paviljong kan bygges av så mangt, så her er det bare fantasien som setter grenser. Tenk smart og tenk design. Få paviljongen til å bli et eget element i hagen din, fortsetter Ouren.

Fakta: Ordet paviljong har sin opprinnelse i det latinske ordet papilio. En paviljong defineres av Store Norske Leksikon som “en liten bygning, oppført i tilslutning til en større eller i et hageanlegg – f.eks. som lysthus. Kan være delvis åpen”. Den kan dermed være en frittstående enhet i kort avstand fra en bygning hvis intensjon er å benyttes til avslapping, rekreasjon og glade lag. En paviljong kan også være integrert i, og utgjøre en del av, en bygning.